Lidové noviny

Brexit: Corbyn chce svrhnout Johnsona

-

LONDÝN Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn vyzval rebelující poslance z řad vládních konzervati­vců a další opoziční politické strany, aby mu pomohli zabránit odchodu Spojeného království z EU bez dohody. Žádá je, aby společně vyslovili nedůvěru vládě premiéra Borise Johnsona; Corbyn by se pak chtěl postavit do čela přechodnéh­o kabinetu. Čtveřice oslovených konzervati­vních poslanců podle serveru televize Sky News uvedla, že diskusi o labouristi­ckém plánu se nebrání. Jedna poslankyně ale prohlásila, že Corbynovu vládu nepodpoří za žádných okolností.

Corbynův návrh už odmítla i šéfka liberálníc­h demokratů Jo Swinsonová. „Je to nesmysl,“řekla a Corbyna označila za rozdělujíc­í osobnost. Londýn podle ní sice nejspíš potřebuje krizovou vládu, ale Corbyn v jejím čele stát nemůže. Až zase začne po letní přestávce (3. září) zasedat parlament, mohl by přijmout zákon, který by neřízenému brexitu zabránil, dodala nová vůdkyně této prounijní strany, jež má v 650členné Dolní sněmovně 14 mandátů.

Corbyn v dopise také uvedl, že chce prosazovat nové referendum o brexitu, jehož součástí by byla i otázka, zda si Britové přejí v EU zůstat.

Nový premiér Johnson slíbil, že Spojené království z EU vyvede 31. října – ať už na základě dohody s Bruselem, či bez ní. Parlament je ale proti odchodu z evropského bloku bez dohody, který by podle analytiků mimo jiné poškodil britskou ekonomiku, narušil dopravu a vedl k růstu cen a k nedostatku dováženého zboží.

Podle serveru Politico je těžké si představit, že by jakýkoli konzervati­vec mohl pomoci Corbynovi do Downing Street. Komentátor Stephen Bush v magazínu New Statesman napsal, že žádná forma „vlády národní jednoty“zřejmě nemá šanci a že jedinou možností, jak zastavit neřízený brexit, je zákon schválený parlamente­m. čtk

Monitor k tématu čtěte na straně 9

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia