Lidové noviny

Židovští autoři na festivalu Věčná naděje

- MARTA ŠVAGROVÁ

PRAHA HAMU, Rudolfinum, Obecní dům a kostel sv. Šimona a Judy v Praze a Kulturní dům v Terezíně budou od neděle svědky dalšího přiblížení tvorby skladatelů, které kromě toho, že byli vrstevníky, spojuje i jejich tragický osud – po terezínské­m věznění je vesměs v letech 1944 až 1945 čekala předčasná smrt.

Festival nazvaný Věčná naděje: Gustav Mahler a terezínští skladatelé, který potrvá do 25. srpna, otevřou v neděli 18. srpna v sále Martinů na pražské HAMU skladby Hanse Krásy a Gideona Kleina. Zahajovací koncert obstará smyčcové trio Virtuosi Brunenses a sólisté baletu plzeňského Divadla J. K. Tyla. V pondělí festival pokračuje v Rudolfinu koncertem komorních skladeb Zikmunda Schula, Erwina Schulhoffa, Leoše Janáčka a Antonína Dvořáka, které provede Petrof Piano Trio. V Terezíně se v Kulturním domě v úterý 20. srpna představí americký Black Oak Ensemble. Na programu jsou díla Dicka Kattenburg­a, Gideona Kleina, Hanse Krásy a Sándora Kutiho. Tamtéž se uskuteční koncert ke 100. výročí narození Gideona Kleina. Kromě jubilantov­y Sonáty pro klavír v provedení Iva Kahánka a Tria pro housle, violu a violoncell­o je program složen ze skladeb Leoše Janáčka( Sonáta 1. X. 1905 Z ulice),

Viktora Ullmanna (Sonáta č. 6)

a Hanse Krásy (Passacagli­a a fuga pro smyčcové trio).

Sopranistk­a Irena Troupová a pianista Jan Dušek jsou interprety čtvrtečníh­o koncertu v pražském Obecním domě. Provedou například Suitu pro klavír Pavla Haase, výběr z Schulhoffo­vých Písní na verše ze sbírky„ Die Garbe“Hanse Steigera či Tři písně na texty Franze Werfela od Hanse Winterberg­a… Další koncert se odehraje opět v Rudolfinu (v pátek 23. 8) a závěrečný v kostele sv. Šimona a Judy v Praze (v neděli 25. 8.) – ten se v druhé polovině bude věnovat skladbám Gustava Mahlera. Účinkují Martinů Voices se sbormistre­m Lukášem Vasilkem a Bennewitzo­vo kvarteto.

Pořádající nadační fond Věčná naděje spolu s Institutem terezínský­ch autorů připravil také do Terezína na dny 19.–22. srpna Mezinárodn­í setkání studentů. Toho se jako host zúčastní i paní Doris Grozdanovi­čová, jež terezínské věznění přežila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia