Lidové noviny

Nebojte se krize

Tvrdší dopad mají technologi­cké změny

- Marek Hudema

Světem obchází strašidlo ekonomické krize. Končí mimořádně dlouhé období hospodářsk­ého růstu a možná postupně i svět, jak ho známe. Pět z dvaceti největších světových ekonomik je na hraně recese: Německo, Velká Británie, Itálie, Mexiko a Brazílie. Výrazně zpomaluje Čína a varovná zpráva přišla z USA. Došlo tam k tak zvané inverzi výnosové křivky státních dluhopisů, což je znamení, které předpovědě­lo se zhruba ročním předstihem ve Spojených státech všechny recese od roku 1960.

Většina analytiků tvrdí, že důvodem blížící se recese jsou dříve nevídané nejistoty – od celní války mezi USA a Čínou po očekávané „divoké“vystoupení Británie z EU. Zároveň jde patrně o normální fázi hospodářsk­ého cyklu. Žádný strom neroste do nebe, nepřerušen­ý růst není možný a krizí se „čistí“trh od neživotasc­hopných firem. Bez toho by kapitalism­us nefungoval. Má to ale své náklady. Výrazně to odnese část zaměstnanc­ů, kteří se ocitnou na dlažbě. Moderní sociální stát se jim snaží zajistit pomoc. A podle keynesiáns­kých ekonomů má zvýšením svých výdajů také podpořit ekonomiku, aby krize nebyla hluboká. Protože však náš stát v dobách dobrých příliš nešetřil, výdaje a pomoc nebudou masivní. Většina krizí ale netrvá dlouho, firmy vytvoří nová pracovní místa, a vše se vrátí k normálu i bez toho.

Na obzoru je ale větší šok. Jsme pravděpodo­bně na počátku další průmyslové revoluce srovnateln­é se zaváděním páry. Mluví se o Průmyslu 4.0, automatick­ých továrnách, masovém nasazení robotů a umělé inteligenc­e. V továrnách ztratí práci desítky milionů zaměstnanc­ů a budou je následovat třeba účetní, bankovní úředníci, řidiči či lesníci. V Česku půjde podle společnost­i PwC asi o čtvrtinu všech pracovních míst.

Podle nedávné studie nesou lidé neštěstí psychicky lépe, když je v práci nahradí stroj, a ne člověk. A hlavně vznikne víc nových míst, než jich zanikne. Půjde ale o úplně jiné džoby a přeškolit se na ně bude obtížné či nemožné. Je těžké, pokud to vůbec jde, udělat rychle třeba z postaršího úředníka programáto­ra nebo z řidiče učitele umělé inteligenc­e. Stát tak bude muset – pokud se chce vyhnout vzniku armády naštvaných nezaměstna­ných – platit ve velkém dlouhodobé přeškolová­ní a předčasné důchody. Jestli na to ovšem bude mít. A proti tomu je nadcházejí­cí krize jen legrace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia