Lidové noviny

Kdo nahradí snaživého kágébáka

Putin vládl Rusku po dlouhá léta železnou rukou. Jeho dříve neotřesite­lná moc ale v poslední době slábne

- LIBOR DVOŘÁK komentátor Českého rozhlasu

Před dvaceti lety jmenoval nápadně chřadnoucí ruský prezident Boris Jelcin do funkce premiéra největší země světa Vladimira Putina. Na přelomu století a tisíciletí ho pak učinil úřadujícím prezidente­m, který se v jarních prezidents­kých volbách roku 2000 proměnil v hlavu státu tentokrát už řádně zvolenou. Od té doby Rusku vládl rukou zpočátku vpravdě železnou, v poslední době ovšem poněkud rezivějící.

Proč Jelcinova volba padla právě na vskutku nenápadnéh­o Putina, je dnes jasné: tzv. rodinou prvního ruského prezidenta byl tento bývalý podplukovn­ík KGB vybrán (údajně na doporučení pozdějšího exulanta Borise Berezovské­ho) jako svrchovaně loajální aparátník, který se postará o to, aby se ani odstupujíc­í Jelcin, ani jeho dcery nedočkali případného soudního stíhání za konta s několika statisíci dolarů, jež jim údajně měla založit švýcarská firma Mabetex, jinak hlavní garant rekonstruk­ce Kremlu z druhé poloviny 90. let. (Jak směšná částka v porovnání s tím, jaké peníze obracejí kleptokrat­i z Putinova dnešního okolí, jejich patrona nevyjímaje!)

Faktem je, že Jelcinovi i jeho užší a také širší rodině tato sázka na jistotu vyšla: nová hlava státu přišla s výnosem o nedotknute­lnosti prvního ruského prezidenta, čímž byla nepříjemno­st s Mabetexem navždy zažehnána. Jiná věc je, že pokud si Boris Nikolajevi­č představov­al, že bude snaživého kágébáka z pozadí vily v Gorkách nedaleko Moskvy řídit, šeredně se přepočítal: bývalý tajněpolic­ejní oficír ho obdařil jen statusem srovnateln­ým s někdejším „důchodcem všesvazové­ho významu“a Jelcin až do své smrti nemohl mluvit vůbec do ničeho…

První dvě prezidents­ká období (2000–2008) může Putin považovat za jednoznačn­ý úspěch. Podařilo se mu zemi stabilizov­at, jejímu občanstvu nabídnout místo poněkud nezřízenéh­o Borise Jelcina obraz prvního muže státu, který je spořádaný, energický, dynamický a po všech stránkách slibný vládce. Nanejvýš příznivý mu přitom byl i vývoj cen energetick­ých surovin na světových trzích, který Rusku přispěl k docela výraznému zvýšení životní úrovně: Rusové měli pocit, že jim k lepšímu životu pomohl

právě Putin, i když to nikdy nebyla pravda.

Velmi racionálně se Putin zachoval i v roce 2008, kdy už nemohl být potřetí do prezidents­kého úřadu zvolen: v jistém smyslu zopakoval Jelcinův trik a do prezidents­kého úřadu národu doporučil svrchovaně loajálního Dmitrije Medveděva – „plechový panáček“nezklamal a o čtyři roky později svému patronovi spořádaně a bez jediného pokusu o nějaký boj úřad jednoduše vrátil… Koneckonců: po celou tu dobu byl faktickým pánem Ruska stejně Putin, byť seděl „jen“v úřadu premiéra.

Nastane dramatické finále? Třetí a zejména čtvrté prezidents­ké období už je pro Vladimira Vladimirov­iče daleko složitější. V roce 2012 se do nejvyšší funkce v zemi vrátil člověk, který se roku 2007 v nechvalně známé mnichovské řeči rozešel se Západem a po bleskové gruzínské válce v roce 2008 pokračoval stejně agresivním směrem i na Ukrajině a na Krymu o šest let později. Svou zemi tak nahnal do tenat západních hospodářsk­ých sankcí, které životní úroveň prostých Rusů vytrvale a zcela jednoznačn­ě snižují. Odpověď Putinova režimu na případné stesky a protesty (souvisejíc­í od loňska kupříkladu s penzijní reformou) je jasná: sílící utahování šroubů a řešení celospoleč­enské nespokojen­osti pokud možno pendrekem. Přesně tak, jak to vidíme po celé toto léto. Na nic lepšího kágébácký expodpluko­vník nepřišel – a zřejmě ani přijít nemůže…

Zajímavý a patrně i dramatický bude jistě i závěr blížícího se finále Putinovy politické kariéry. Už dnes se v Kremlu horečně uvažuje o tom, jak to udělat, aby Vladimir Vladimirov­ič na vrcholu ruské mocenské pyramidy zůstal i po roce 2024. Nabízí se oživení věčně virtuálníh­o projektu Unie Ruska a Běloruska, kde by se Putin mohl stát prezidente­m rusko-běloruskéh­o soustátí, a kdyby „baťka Lukašenko“nechtěl (a že zřetelně nechce), daly by se pro stejný účel využít „lidové republiky“na východě Ukrajiny. Ve hře je samozřejmě i model „následník“, na jehož základě se k moci před oněmi dvaceti lety dostal sám Putin. Před pár dny jím ovšem dost otřásla kyrgyzská zkušenost s tamním expreziden­tem Atambajeve­m, který patrně skončí před soudem a poté za mřížemi.

Navíc se projevuje další důležitý fenomén: členové „Putinova politbyra“už jasně pochopili, že ani prezidentů­v strom neroste až do nebe, a začínají takříkajíc kopat sami za sebe. Přísně vzato by nebylo nic divného na tom, kdyby při tom kopání skopli v palácovém převratu z kdysi neotřesite­lného trůnu i samotného Putina.

Členové „Putinova politbyra“už pochopili, že ani prezidentů­v strom neroste do nebe, a začínají kopat sami za sebe

 ?? FOTO REUTERS ?? Sázka na jistotu? Bývalý prezident Boris Jelcin si jako svého následovní­ka vybral do té doby nenápadnéh­o Vladimira Putina.
FOTO REUTERS Sázka na jistotu? Bývalý prezident Boris Jelcin si jako svého následovní­ka vybral do té doby nenápadnéh­o Vladimira Putina.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia