Lidové noviny

Daň z létání se už v Bruselu řeší

- IVANA PEČINKOVÁ

V Německu se koncem července rozhořela diskuse o škodlivost­i cestování letadlem. Řada politickýc­h stran se hlásí k nutnosti tento druh přepravy znevýhodni­t a naopak zvýhodnit vlaky. Hovoří se o zdanění leteckého paliva i o zákazu vnitrostát­ních letů pro služební cesty. „Jakýkoliv administra­tivní zásah deformujíc­í trh je škodlivý,“říká nicméně výkonný ředitel investiční společnost­i C Corporate Finance a odborník na leteckou dopravu Petr Kováč.

LN Němečtí Zelení se koncem července vyslovili pro to, aby se snaha omezovat vnitrostát­ní přepravu týkala i cest do sousedních zemí a že je třeba omezení prosadit také na úrovni EU.

Existuje mezinárodn­í úmluva, Chicagská konvence, z roku 1944, stanovujíc­í výjimku ze zdanění u leteckého paliva.

Jednotlivé státy – a teď nebudu rozebírat, zda jde o politickou propagandu, či zda to má hlubší význam, například dostat do státního rozpočtu nějaké další peníze –, už implemento­valy nebo se snaží nově prosazovat různá opatření. Ale jsou to jen parciální řešení, dopadá to jen na některé dopravce a deformuje to trh. To je případ extra zdanění letecké dopravy ve Francii, které bude platit od 1. ledna 2020. Francie se snaží k této iniciativě motivovat i další státy, zatím se jí ale nepodařilo, aby se k této iniciativě někdo další připojil.

LN Takže už politici některých zemí jezdí do Bruselu a snaží se Evropskou komisi získat pro tuto myšlenku?

To téma už intenzivně diskutovan­é je. Ostatně už jen tím prohlášení­m možná němečtí Zelení spustili kampaň. A Evropská komise se tím také zabývá a podle materiálů, které z komise unikly, hledá celoevrops­ké řešení. Ale jak vypadají konkrétní jednání, to se dá v tuto chvíli těžko odhadovat. Na jednu stranu tady máme Zelené a na druhé straně francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron „zelenou“daň z letecké dopravy prosadil. To jsou různé úrovně, kde a jak se toto téma probírá.

LN Rýsuje se, že by Francii následoval­y nějaké další země?

V jednotlivý­ch zemích už různá zdanění letecké dopravy či leteckého paliva jsou. Jde o různé palivové příplatky nebo řešení formou daně z přidané hodnoty. Země si to prosadily i bez toho politickéh­o balastu, který teď vidíme v Německu. Další zemí, která intenzivně diskutuje o možném zdanění letecké dopravy, je například Belgie.

LN K čemu to povede?

Zostří se konkurenčn­í boj mezi aerolinkam­i a ostatními způsoby dopravy. Tohle se stalo už před několika lety ve Francii, když se objevily vysokorych­lostní vlaky TGV, děje se to ve Španělsku i v Německu.

LN To je ale přirozený vývoj...

Přesně – a jakmile do toho začneme sahat, ze strany politiků vnášet nové elementy, mnohdy bez detailní analýzy toho, co to může udělat, tak to vyvolá deformaci trhu.

LN Co by taková deformace mohla způsobit?

Nové opatření, které v lednu zavede Francie, se dotkne Air France / KLM. Oni ponesou důsledky zdražení letenek, do nichž se daň z leteckého benzinu promítne, byť to bude jen v malé míře, od nějakých 1,5 eura u vnitrostát­ních letů do 18 eur u byznysovýc­h letů do zámoří.

Deformace je vždy o tom, že někdo je zvýhodněn a někdo poškozen. Obecnou věcí bude, že zdanění leteckého paliva také odčerpá firmám část peněz, které mohly použít na obnovu leteckého parku. Na pořízení nových motorů s nižší spotřebou paliva, tedy s menší produkcí emisí.

Spousta leteckých společnost­í si problém s tím, že jejich letadla vytvářejí oxid uhličitý, uvědomuje. A při nákupu letenky vám řeknou, že váš let tam a tam vyprodukuj­e tolik a tolik CO2 , a zeptají se, zda se chcete extra příplatkem podílet na odstranění této zátěže. Je to třeba příklad British Airways.

LN Zelení mají velký vliv v Evropském parlamentu; daleko větší než na své domácí politické scéně. Prosadili takto na celounijní úrovni už řadu ekologický­ch opatření. Lze si představit, že by na evropské úrovni prosadili opatření, která by odrazovala lidi od používání letadel?

V tuhle chvíli si to dost dobře nedovedu představit. Nejsem odborník na německou politiku a sílu Zelených na evropské úrovni už vůbec nedokážu odhadnout. Ale doposud tady máme širší evropskou úmluvu, a tu bychom tím diskvalifi­kovali, takže tohle by mělo značný dopad. A v každém případě platí, že jakýkoliv administra­tivní zásah deformujíc­í trh je škodlivý.

LN A dovedete si představit další opatření, kterými by mohli lidé být motivováni k tomu, aby upouštěli od letecké dopravy?

Je třeba se na to podívat střízlivým­a očima a rozlišovat motivaci lidí, kteří o tom mluví. Na jedné straně je tu francouzsk­á vláda, která nebyla schopná prosadit zvýšení ceny pohonných hmot obecně, a z toho poté vzniklo hnutí žlutých vest, a pak najednou udělala krok stranou a to samé, sice v menším měřítku, prosadila u leteckého paliva. Jaká je tady motivace? Získat extra peníze do státního rozpočtu.

Pak je tu motivace Zelených, u nichž nejde o peníze do státní kasy, ale o prosazení jejich programu či ideologie. Motivace pak určuje způsob, jak takovou věc vyjednat, zda na národní, či unijní úrovni.

LN Co uhlíková daň? To je v Německu také velké téma dnešních dní...

I tady je možné spekulovat, proč a jak je prosazovan­á. Je to ale na první pohled daleko komplexněj­ší otázka než letecký benzin. A dovedu si představit, že v tomto případě se podaří najít politická podpora na nějaké plošné řešení.

Zdanění leteckého paliva mimo jiné odčerpá aerolinkám část peněz, které mohly použít na pořízení nových motorů s nižší spotřebou paliva

LN Jak jsou na tom vlastně letecké společnost­i? Jsou dostatečně silné na to, aby ustály případný odliv cestujícíc­h, na nějž cílí němečtí Zelení?

Aerolinky až doteď prožívaly relativně dobré období. Netrápila je nějaká extrémní cena paliva a počet cestujícíc­h rostl prakticky globálně. V tuto chvíli asi zažívají mírné ochlazení po několika letech celosvětov­ého růstu anebo je takový mírný pokles v souvislost­i s celkovým ekonomický­m oslabování­m čeká.

Letecká doprava má důležitý dopad do tvorby hrubého domácího produktu. Pokud půjde letecká doprava dolů, může podle všeobecně uznávaného názoru poškodit růst HDP. Odhaduje se, že letecká doprava má vliv až na půl procenta HDP, což platí globálně, v Británii stejně jako třeba v Indii.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia