Lidové noviny

Čína slibuje odvetu za další americká cla

-

PEKING/WASHINGTON Čínská vláda hrozí odvetou proti plánovaným novým americkým clům, která chce Washington od 1. září uvalit na dovážené čínské zboží v ročním objemu 300 miliard dolarů (téměř sedm bilionů korun). Čínské ministerst­vo financí včera uvedlo, že v takovém případě bude nuceno zavést „nezbytná protiopatř­ení“, detaily ale nesdělilo.

Americký prezident Donald Trump plánuje zavést od příštího měsíce další desetiproc­entní clo na čínský dovoz do USA. To by znamenalo, že clu bude podléhat téměř veškerý dovoz z Číny do Spojených států.

Trump nicméně v úterý oznámil, že některé druhy výrobků, jako jsou mobilní telefony, notebooky a další spotřební zboží, budou z tohoto opatření prozatím do poloviny prosince vyňaty, aby se americkým spotřebite­lům nekompliko­valy vánoční nákupy. K tomu se však včera čínský úřad nevyjádřil.

Odklad cel spolu se zprávou o obnovení rozhovorů s Čínou naznačují, že by Trump mohl být ochoten přistoupit na kompromis, uvedla dříve agentura Reuters. Mezitím však včera Spojené státy zařadily přední čínskou státní společnost China General Nuclear (CGN) a tři její dceřiné firmy na černou listinu.

Číňané na černé listině

Firmu působící ve sféře jaderné energetiky Washington obviňuje z krádeže americké technologi­e pro vojenské použití. Znamená to, že američtí výrobci nebudou moci čínským subjektům dodávat produkci bez udělení licence. Licenci ale USA poskytují jen zřídkakdy, napsal list Financial Times (FT).

Z důvodu národní bezpečnost­i Trumpova administra­tiva v poslední době zintenzivn­ila úsilí zablokovat dodávky amerických technologi­í čínským podnikům, Peking to označuje za nečestné praktiky. Ministerst­vo energetiky USA loni v říjnu zavedlo nová omezení na vývoz do Číny, aby zabránilo „nezákonném­u zneužití civilní jaderné technologi­e USA pro vojenské účely“.

Nynější rozšíření exportních omezení podle FT signalizuj­e hrozbu zvýšení tlaku Trumpovy administra­tivy na Británii a její vztahy s čínskými společnost­mi, včetně Huaweie a CGN, které Washington pokládá za bezpečnost­ní riziko. Do britské elektrárny Hinkley Point CGN investoval­a nejméně 2,7 miliardy liber (75,4 miliardy korun). čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia