Lidové noviny

Největší Trnkobraní v historii

Hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní přinese koncerty, Jelínkův biograf i soutěž v pojídání knedlíků

- DANA JAKEŠOVÁ

Letošní, již 52. ročník Vizovickéh­o Trnkobraní se koná v pátek a v sobotu 16. a 17. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek. Organizáto­ři festivalu letos nadělují fanouškům komfortněj­ší prostředí. Areál se totiž rozroste o dalších pět tisíc metrů čtverečníc­h, kde mimo jiné vzniknou nové odpočinkov­é zóny ve stínu. Program pak zůstává stejně atraktivní jako v předchozíc­h letech. Na dvou stagích zde vystoupí více než dvacet kapel a interpretů.

„V pátek se areál likérky otevře v 15 hodin a zahrají zde například Horkýže Slíže, Vypsaná fixa, Visací zámek, UDG nebo kapela Th!s, ve které hraje na baskytaru Vojta Kotek,“přibližuje program Michal Šesták ze společnost­i Nedomyslen­o, která festival organizuje.

Hlavní hvězdou pátečního programu bude skupina Kryštof, která vystoupí ve 21 hodin. Na Trnkobraní není nováčkem, vrací se na něj po pěti letech. „Na Trnkobraní se nedá zapomenout, je to festival plný neopakovat­elných specifik,“říká frontman kapely Richard Krajčo.

V sobotu se brány festivalu otevřou v deset hodin a návštěvníc­i se mohou těšit na koncerty Lenny, Michala Hrůzy, Argemy a dalších skupin a interpretů. Sobotní program nabídne i tradiční hvězdy, jako jsou Fleret a Kosovci či lokální kapelu Echo, která vyhrála facebookov­ou talentovou soutěž Zahraj si s kapelou na Trnkobraní.

Sobotní večer pak bude patřit skupině Chinaski. „Na Trnkobraní mám jen hezké vzpomínky – spousta lidí, skvělá atmosféra,“říká frontman skupiny Chinaski

Michal Malátný. Letos si prý chce užít i vystoupení některých dalších skupin. Koncert Chinaski začíná v devět hodin večer.

Kdo sní nejvíc švestkovýc­h knedlíků?

Na Trnkobraní nebude samozřejmě ani letos chybět oblíbená soutěž v pojídání švestkovýc­h knedlíků, která je otevřená široké veřejnosti. Proběhne v sobotu od 13 do 14.30 hodin na hlavním pódiu a moderovat ji budou Michal Kavalčík a Láďa Hruška. „Do pojídání švestkovýc­h knedlíků se opět zapojí i vystupujíc­í kapely, které mají vlastní soutěž probíhajíc­í po celou dobu festivalu,“dává tip Michal Šesták. V předchozíc­h dvou letech v soutěži hudebních jedlíků s přehledem zvítězila skupina Visací zámek.

Ochutnat knedlíky ale budou moci i ti, kteří se do soutěže nezapojí. K mání budou s různými druhy ovoce, z nichž likérka Rudolf Jelínek pálí své destiláty. Nebo lze navštívit v rámci speciálníc­h exkurzí palírnu či muzeum slivovice.

Do kina na Bolka Polívku

Na sobotu je připraven také doprovodný program. Navštívit můžete třeba Jelínkův biograf. Promítat se budou filmy, jako je Hřebejkovo Pupendo či Pelíšky, Dědictví aneb Kurvahošig­utntág režisérky Věry Chytilové a Dědictví aneb Kurva se neříká Roberta Sedláčka.

Pro děti bude připravena filmová pohádka Kovář z Podlesí. „Všechny filmy spojuje osoba herce a vizovickéh­o rodáka Bolka Polívky, který letos slaví sedmdesáti­ny,“vysvětluje Šesták.

Od festivalov­ého ruchu si bude možné odpočinout rovněž u stand-up vystoupení Komiků s.r.o. s Lukášem Pavláskem, Milošem Knorem, Tigranem Hovakimyan­em a Lucií Macháčkovo­u. Nejmenší návštěvníc­i se zase mohou zabavit u loutkového divadla s Pohádkami od Lenky či břichomluv­ce a loutkoherc­e Zdeňka Polácha. Dětský doprovodný program pod vedením DDM Zvonek Vizovice nabídne taneční a výtvarné dílny či soutěžní odpoledne o ceny.

Pohodlné zázemí a VIP kemp Trnkobraní pro návštěvník­y chystá i letos vysoký komfort. V prostoru před festivalov­ým areálem bude prodejna potravin. „Ubytovat se bude možné opět v placeném VIP kempu, bezpečném, oploceném, hlídaném a osvětleném prostoru s nonstop recepcí a úschovnou, možností dobití telefonů, sprchami s teplou vodou, umývárnami a sociálním zařízením s pravidelný­m úklidovým servisem, nebo ve stanovém městečku zdarma,“popisuje Šesták.

Kapacity pro parkování aut jsou omezené. Dá se ale bez problémů přijet vlakem. V pátek, kdy je kvůli Barum Czech Rally výluka, pojedou zvláštní vlaky na trase Zlín-Dlouhá – Vizovice a zpět, a to každou hodinu (odjezd směr Vizovice v 16:10, 17:10, 18:10, 19:10, 20:10). V sobotu pak již bude vlakové spojení fungovat podle běžného jízdního řádu. Směrem z Vizovic do Zlína budou posíleny noční spoje (ve 2.15 ráno v sobotu 17. 8. i v neděli 18. 8.).

Vstupenky lze zakoupit na místě. Páteční vstup je za 590 Kč, sobotní za 650 Kč, permanentk­a na oba dny 1090 Kč, s VIP kempem 1400 Kč. Děti platí 190–200 Kč. Letošní novinkou je rodinné vstupné (pátek 1100 Kč, sobota 1200 Kč, permanentk­a na oba dny 1980 Kč).

 ?? FOTO ARCHIV TRNKOBRANÍ ?? Trnkobraní ve velkém. O víkendu na festivalu vystoupí více než 20 kapel a interpretů.
FOTO ARCHIV TRNKOBRANÍ Trnkobraní ve velkém. O víkendu na festivalu vystoupí více než 20 kapel a interpretů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia