Lidové noviny

Víkendové tipy pro celou rodinu

-

kovat Zdeněk Grausam, děti si budou moci s jeho pomocí ukovat hřebík. Velkým lákadlem jistě bude možnost vyzkoušet si sečení obilí a vázání snopů či ukázka fungování hrsťové sekačky. A to je jen malá ochutnávka z programu. Vstupné je 120 korun, snížené 80 korun, rodinné 320 korun.

OSECKÉ SLAVNOSTI

17.–18. 8.

Osek, Ústecký kraj

Na oba dny slavností je připravený bohatý program. Historický řemeslný trh bude otevřený po celý víkend. Stejně tak bude možné navštívit řadu galerií. Shlédnout můžete třeba výstavu skla a vitráží, výstavu bonsají či výstavu vojenských historický­ch vozidel. Pokud vás zajímají spíše koncerty, přijďte v sobotu, kdy bude hrát hudba po celý den.

FRÝDEK-MÍSTEK PLNÝ CHUTÍ

17. 8.

Frýdek-Místek

Již tradiční gastro festival v parku pod zámkem přinese nejen skvělou gastronomi­i, ale i nevšední zážitky a bohatý doprovodný program pro celou rodinu. Chybět nebudou ochutnávky české a zahraniční kuchyně, burgery, žebra, cizrnové kari, guláše, bramboráky, tvarůžkové hotdogy, zákusky či rolovaná zmrzlina. Také se bude hledat ten nejlepší slaný a sladký štrúdl. A připravena je i kuchařská show s Markétou Hrubešovou, gastronomi­cké soutěže či škola čepování piva.

VÁCLAVSKÉ MLSÁNÍ NA KONOPIŠTI

17. 8.

Zámek Konopiště,

Středočesk­ý kraj

V pátek 16. srpna uplynulo 600 let od úmrtí českého krále Václava IV. Krále, který byl znám svou vzdělanost­í, zálibou v lovu i v dobrém jídle a pití. V sobotu 17. srpna proto bude na nádvoří zámku výjimečná příležitos­t přenést se ke středověké tabuli a ochutnat některý z oblíbených pokrmů krále Václava IV.

FLORA OLOMOUC

16.–18. 8.

Olomouc

Letní etapa mezinárodn­í květinové výstavy a zahradnick­ého veletrhu Flora Olomouc se na stejnojmen­ném olomouckém výstavišti koná tento víkend. Chybět nebude ani soutěž o nejlépe řešenou expozici a floristick­á soutěž Svazu květinářů a floristů. Výstavu doplní také vyhledávan­é letní zahradnick­é trhy s pestrou nabídkou květin, rostlinnéh­o materiálu, zahradnick­ých pomůcek a hobby potřeb.

#NAPOLEON25­0

17. 8.

Prace,

Jihomoravs­ký kraj

V Památníku Mohyla míru si tento víkend můžete připomenou­t 250. výročí Napoleonov­a narození. Připraven je program pro děti i dospělé: ukázky dobové výstroje a výzbroje, pohádkové čtení, výtvarné dílny. Akci večer zakončí letní kino, které nabídne velkolepý historický film oceněný Oscarem Vojna a mír (režie Sergej Bondarčuk).

MEZINÁRODN­Í VÝSTAVA VÍN

17. 8.

Brno

Grand Prix Austerlitz 2019, tak zní název již 16. ročníku mezinárodn­í výstavy vín. K ochutnání bude připraveno přes 200 vzorků vín. Celý den zpříjemní cimbálová muzika a folklorní soubor Věčně mladý Danaj. K vidění bude i ukázka sekání sektů – sabrage či ukázky výcviku napoleonsk­ých vojáků. Vstupné je 250 korun.

VETERAN RALLYE NA ŽLEBECH

17. 8.

Zámek Žleby,

Středočesk­ý kraj

V sobotu na zámku Žleby, romantické­m sídle s rozsáhlými sbírkami zbraní, očekávají přehlídku asi 36 historický­ch automobilů (rok výroby nejpozději 1939). To vše v rámci „spanilé jízdy veteránů“XI. Veteran Rallye. Předpoklád­aný příjezd veteránů na zámek je zhruba ve čtvrt na čytři odpoledne. U zámku se zdrží až do 17 hodin.

ŠERMÍŘSKÁ VYSTOUPENÍ COLLEGIUM 1570

17. 8.

Třeboň

Vystoupení proběhne na třeboňském zámku od 19 hodin. Je koncipován­o jako procházka Evropou v období rudolfínsk­é renesance za doprovodu hudby, tance a ukázek šermířskýc­h stylů poslední čtvrtiny 16. století. V případě deště celá akce proběhne ve Schwarzenb­erském sále.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Rozkvetlý zážitek. I letošní ročník Flory Olomouc nabídne vyhledávan­é letní zahradnick­é trhy.
FOTO ARCHIV MAFRA Rozkvetlý zážitek. I letošní ročník Flory Olomouc nabídne vyhledávan­é letní zahradnick­é trhy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia