Lidové noviny

Sparta i Boleslav vypadly

Tři české týmy včera hrály o postup ze 3. předkola Evropské ligy. Sparta i Mladá Boleslav však po porážkách končí.

- TOMÁŠ KUBÁNEK

PRAHA Potřetí v řadě bude Sparta chybět v základní skupině Evropské ligy a může za to především nezvládnut­ý závěr úvodního duelu, kdy si od Trabzonspo­ru nechala vzít dvoubranko­vé vedení.

V odvetě byl turecký tým lepší. Už v 11. minutě otevřel skóre i díky Radakovičo­vě nedostoupe­ní hlavičkou Sörloth a další šance měl na kopačce především Ömür.

V 78. minutě vykřesal Letenským naději při své premiéře v evropských pohárech Hložek, jenž se z hranice vápna trefil krásným obstřelem.

Snaze o obrat však učinila přítrž druhá žlutá po nešikovném zákroku Plavšiče. Zbytek zápasu se Trabzonspo­r snažil odehrát co nejdál od své branky a dokonce mohl přidat pojistku. Sparťanské šance však držel brankář Nita, nejprve zlikvidova­l Nwakaemeho ránu z úhlu a poté téhož hráče vychytal také při penaltě po Mandjekově faulu. Domácí nakonec přece jen druhý gól přidali, když se z úniku trefil český bek Novák, který využil toho, že Sparta v pokusu o zvrat vysunula všechny hráče do útoku.

Sparta stejně jako v předchozíc­h dvou sezonách vypadla hned na úvod kvalifikac­e. Ve skupině evropských pohárů si naposledy zahrála před třemi lety.

Boleslav padla v nastavení Pořádně krutým způsobem vypadla Mladá Boleslav. Rumunský tým FCSB rozhodl jediným gólem z celého dvojzápasu, který vstřelila v první minutě nastavení odvetného duelu. Pantiru využil toho, že se Ewertonovi nepovedlo odkopnout míč do bezpečí, vřítil se do šestnáctky a nekompromi­sní ranou nedal brankáři Šedovi šanci. Ewerton přitom chvíli předtím na druhé straně střílel kousek vedle. Branky: 11. Sörloth, 90.+8 Novák 78. Hložek. Rozhodčí: Kehlet - Hummelgaar­d, Sörensen (všichni Dán.). ŽK: Parmak, Mikel - Plavšič, Krejčí. ČK: 88. Plavšič. První zápas: 2:2, postoupil Trabzonspo­r.

Trebzonspo­r: Cakir - Novák, Hosejní, Türkmen, Pereira - Nwakaeme, Parmak (84. Erdogan), Ekuman, Sosa, Ömür - Sörloth (79. Mikel). Trenér: Karaman.

Sparta: Nita - Hanousek, Costa (61. Hancko), Radakovič (67. Kozák), Sáček - Hašek (76. Mandjeck), Kanga, Krejčí, Plavšič, Tetteh, Hložek. Trenér: Jílek.

Boleslav hrála v obou zápasech velmi statečně, i když postupně přebíral aktivitu favorit. Kromě úvodu, kdy už ve druhé minutě trefil z Matějovské­ho centru tyč Takács. Chvíli před přestávkou dokonce Křapka skóroval, ale při zakončení nedovoleně povalil brankáře Vlada. Jinak se hrnuli

do útoku především hosté. Šeda musel například v krátkém sledu likvidovat šance Comana a Oaidy.

Čtvrt hodiny před koncem dostal druhou žlutou Křapka, což nevěstilo nic dobrého. V 81. minutě ještě Coman trefil z hranice vápna tyč, v nastavení už ale domácí dostali ránu, na níž nemohli odpovědět.

„Zklamání, protože jsme věřili do poslední chvíle. Dali jsme do toho hodně sil. Chtěli jsme alespoň do prodloužen­í a ohrozit je z nějaké standardky, nachytat je při našem presinku, využít jejich chybu. Bohužel jsme tam nezachytil­i odražený balon a oni nás potrestali,“smutnil záložník Pavel Bucha.

„Náš sen se rozplynul, soupeři gratulujem­e k postupu. Když chceme takového soupeře porazit, musíme těch několik šancí proměnit a podat nadprůměrn­ý výkon. To se nám v některých částech utkání povedlo, ale ne tak dlouho, abychom to zvládli. Plus naivita, vyloučení, ztráty. Soupeř byl lepší, postoupil, ale musím říct, že jsme byli kousíček od toho a dlouho mě to bude mrzet.“dodal trenér Jozef Weber.

Třetímu zástupci v této fázi evropských pohárů Plzni se doma proti Antverpám podařilo smazat jednogólov­é manko a dotáhla duel do prodloužen­í. (Utkání skončilo po uzávěrce, výsledek na Sport.lidovky.cz.)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia