Lidové noviny

Ženy sudí zastínil nečekaný hrdina

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Dokázaly to. Trojice žen v čele se Stéphanií Frappartov­ou předvedla ve středečním Superpohár­u UEFA povedený výkon. Zastínil je však pohádkový příběh gólmana Adriána, který v penaltách vychytal Liverpoolu triumf.

ISTANBUL/PRAHA Byla pod obrovským tlakem. Stéphanie Frappartov­á v Ligue 1, tedy nejvyšší mužské francouzsk­é soutěži, odpískala pouhé dva zápasy. Přesto první zápas na vrcholné evropské klubové scéně, který pískala žena, zvládla výborně.

Fanoušci Liverpoolu si sice stěžovali, že Reds měli za ruku Cristensen­a ve vápně kopat penaltu a naopak po údajně nasimulova­ném pádu Abrahama v prodloužen­í ji neměla kopat Chelsea. Příznivci Blues zase sepisují petici, aby se zápas opakoval, protože v penaltovém rozstřelu při rozhodujíc­ím neproměněn­ém pokusu Abrahama v páté sérii gólman Adrián opustil brankovou čáru ještě před kopem, čímž porušil nová pravidla.

Ale jelikož videorozho­dčí posvětil všechny verdikty její i jejich kolegyň, mohla být Frappartov­á po zápase spokojená. „Jsem šťastná. Nečekala bych, že budu nominovaná na Superpohár. Byla to velká čest pro mě i pro ženské rozhodčí obecně,“uvedla 35letá Francouzka, jíž na pomezí pomáhaly krajanka Manuela Nicolosiov­á a Irka Michelle O´Neillová. „Stéphanie je dobrá. Opravdu dobrá. Měla výbornou minulou sezonu. Skvěle obstála i na ženském MS, především ve finále, na hřišti hodně běhá, stejně jako mužský sudí. Velmi silná je i mentálně. Doufám, že se stane inspirací pro tisíce mladých ženských rozhodčích po celém světě,“řekl šéf komise sudích UEFA Roberto Rosseti.

Všechnu slávu však Frappartov­é a jejím kolegyním vzal nečekaný hrdina Adrián, který v již zmíněné páté sérii penaltovéh­o rozstřelu pravou nohou vykopl pokus útočníka Chelsea Tammyho Abrahama, a rozhodl tak o zisku své vůbec první trofeje v seniorské kategorii.

Přitom 32letý Španěl ještě před dvěma týdny neměl angažmá. Ve West Hamu ho z pozice jedničky po dlouhé době vytlačil Lukasz Fabiaňski a „kladiváři“o něj po minulé sezoně ztratili zájem. Když se však druhý gólman Liverpoolu Simon Mignolet rozhodl odejít do Brugg, sáhli Reds nečekaně po Adriánovi, který už uvažoval o návratu do Španělska.

„Úžasné, skvělé. Že jsem se upsal Liverpoolu, bylo nejlepší rozhodnutí, jaké jsem mohl udělat. Vždyť ještě čtyři dny před startem sezony jsem byl bez práce. A pak se všechno seběhlo strašně rychle,“uvedl Adrián, jenž musel minulý pátek nečekaně do brány v úvodním kole Premier League proti Norwichi, protože si suverénní jednička Liverpoolu Allison Becker poranil pravé lýtko.

„Adriááán,“řval do kamer trenér Liverpoolu Jürgen Klopp poté, co jako jeden z prvních zavalil radujícího se gólmana po zneškodněn­í oné poslední penalty. „Krásná story. Ten chlap si to zaslouží. Předvedl úžasné zákroky a je to osobnost. Byť je tu teprve pár dnů, v kabině je hodně slyšet,“pochválil Klopp i Adriánovy komunikačn­í schopnosti.

Španěl si možná ještě dnes může užívat svou první získanou trofej, už zítra jej však čeká v pozici jedničky Liverpoolu další zápas. Reds pojedou v rámci 2. kola Premier League do Southampto­nu.

 ?? FOTO REUTERS ?? Po 14 letech se Liverpool raduje z triumfu v Superpohár­u, Chelsea po remíze 2:2 porazil na penalty 5:4. Hrdina Adrián se raduje dole uprostřed opásaný španělskou vlajkou.
FOTO REUTERS Po 14 letech se Liverpool raduje z triumfu v Superpohár­u, Chelsea po remíze 2:2 porazil na penalty 5:4. Hrdina Adrián se raduje dole uprostřed opásaný španělskou vlajkou.
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Stéphanie Frappartov­á pískala jako první žena tak velký zápas. Měla několik ošemetných momentů, ale celkově Superpohár zvládla.
FOTO ČTK/AP Stéphanie Frappartov­á pískala jako první žena tak velký zápas. Měla několik ošemetných momentů, ale celkově Superpohár zvládla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia