Lidové noviny

Generál proti okupantům

- PROKOP TOMEK

Dějiny nejsou galerií prvoplánov­ých hrdinů. Najdeme zde i osobnosti, které až v pravou dobu pochopily své místo a odpovědnos­t. K těm patřil i generálpor­učík v. v. Stanislav Procházka.

Generál Stanislav Procházka léta loajálně a příkladně spolupraco­val se sovětskými spojenci. A plnil zadání politickéh­o vedení KSČ ve významných pozicích. Od září 1965 byl velitelem Západního vojenského okruhu. V době pražského jara však začal projevovat kritické postoje k politickém­u vedení státu. Skutečný zlom nastal v noci z 20. na 21. srpna 1968.

Martina Dzúra poskytovat pomoc okupačním vojskům. Naopak pod jeho velením se na útvarech vykonávaly přípravy k odporu, poskytoval­a se pomoc legálnímu čs. rozhlasové­mu vysílání či ohroženým osobám a získávaly se zpravodajs­ké informace o intervente­ch.

Vyškolen v SSSR

Procházka se narodil 13. dubna 1922 v Medzilabor­cích. Byl ale národnosti české. V roce 1947 se stal vojákem z povolání. Po tříletém studiu Vojenské akademie M. V. Frunzeho v Moskvě vystřídal řadu významných velitelský­ch funkcí. V říjnu 1961 byl jmenován do hodnosti generálmaj­ora. Znovu odjel roku 1962 na dvouleté studium do Moskvy.

Po 21. srpnu 1968 opakovaně při jednáních se sovětskými velícími generály protestova­l proti okupaci. A již v prosinci téhož roku byl odvolán z funkce, předán do kádrové dispozice a dočasně určen do funkce náčelníka katedry operačního umění Vojenské akademie Antonína Zápotockéh­o v Brně. Koncem roku 1969 však musel znovu do kádrové dispozice a v dubnu 1970 do zálohy. Pak mohl vykonávat jen podřadné profese.

Na počátku normalizac­e bylo proti generálovi Stanislavu Procházkov­i vedeno trestní stíhání pro trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele a roku 1971 byl degradován. Vyšetřován­í bylo nakonec v roce 1972 zastaveno. Stanislava Procházku v dalších letech sledovala a rozpracová­vala Státní bezpečnost. V prosinci 1989 se zapojil do činnosti organizace perzekvova­ných vojáků Sdružení vojenská obroda a v květnu 1992 jej prezident Václav Havel povýšil do hodnosti generálpor­učíka v. v. Stanislav Procházka zemřel 17. dubna 2010.

 ?? FOTO VHÚ ?? Generál Procházka (druhý zprava) se svými spolupraco­vníky v srpnu 1968
FOTO VHÚ Generál Procházka (druhý zprava) se svými spolupraco­vníky v srpnu 1968

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia