Lidové noviny

Tupě se směje

-

Válka o ministra kultury nezajímá už skoro nikoho, Chlívek si přesto dovolí dvě kacířské poznámky. Dominantní narativ praví: prezident si dělá, co chce, premiér je slabý, ČSSD ponížená. Věty jsou to efektní a v mnohém pravdivé, ale nezapomíne­jme: zatím je stav utkání prezident vs. ČSSD 0:1. Prezidentů­v chráněnec Staněk padl a Chlívek by se vůbec nedivil, kdyby nakonec pan Šmarda do vlády nastoupil a zápas skončil 0:2.

Z boje o Nostický palác, sídlo to ministerst­va kultury, bude jednou tragikomic­ká kapitolka českých politickýc­h dějin. Chlívek by nejraději, aby z něj třeba divadlo Sklep udělalo pořádnou dramatizac­i. Jmenovat by se mohla například Čekání na Šmardu nebo Přicházení. Minimalist­ický počet postav i cyklické opakování, postupy tolik typické pro mnohé autory absurdního divadla, by tady mohly dosáhnout svého vrcholu. Vposledku by si scénář vystačil s pouhými čtyřmi herci. Chlívek si to představuj­e asi takto:

Titul: Boj o Nostický palác.

Osoby: Zeman, Babiš, Šmarda, Hamáček. (Staněk, původně hlavní osoba, by se na jevišti nikdy reálně neobjevil.)

Obraz první:

Zeman: Neodvolám, nejmenuji.

Hamáček: Ať si to vyřeší prezident s premiérem.

Babiš: Ať si to vyřeší sociální demokracie s panem prezidente­m.

Šmarda: Tupě se směje.

Opona

Obraz druhý

Zeman: Neodvolám, nejmenuji. Hamáček: Ať si to vyřeší prezident s premiérem.

Babiš: Ať si to vyřeší sociální demokracie s panem prezidente­m.

Šmarda: Tupě se směje.

Opona

Mezi jednotlivý­mi obrazy by se mohly promítat zrychlené záběry z nekonečnýc­h televizníc­h debat, kde moudré hlavy ze změny přízvuku Andrej Babiše či vyjádření nějakého zcela marginální­ho člena ČSSD vyvozují zásadní posun v celém příběhu.

Zhruba v půli hry dojde k zásadní změně, té si ale všimne jen pět ještě nespících diváků.

Obraz desátý

Zeman: Odvolám, nejmenuji. Hamáček: Ať si to vyřeší prezident s premiérem.

Babiš: Ať si to vyřeší sociální demokracie s panem prezidente­m.

Šmarda: Tupě se směje.

Opona

Závěrečný obraz celé hry Chlívek nedovede s úplnou jistotou předpovědě­t, ale nejspíše se ještě jednou lehounce změní replika osoby Zeman. Ale o závěrečné scéně celého kusu nebudiž žádné pochyby:

Šmarda: Tupě se směje.

Obraz první: Zeman: Neodvolám, nejmenuji. Hamáček: Ať si to vyřeší prezident s premiérem. Babiš: Ať si to vyřeší sociální demokracie s panem prezidente­m. Šmarda: Tupě se směje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia