Lidové noviny

Mají šéfa a vybírají název. Seattle se už chystá na NHL

- JAROSLAV TOMAS

SEATTLE/PRAHA Dvaatřicát­ý klub NHL se teprve rodí, oficiálně má zatím jen dva zaměstnanc­e: bývalého vynikající­ho útočníka Francise, jemuž pomáhá s administra­tivou sekretářka. Oba sedí ve starém cihlovém domě blízko budoucího stadionu, jenž se rodí ze staré Key Areny. „Jsme dva a máme kancelář o třech místnostec­h. To mi přijde skoro až zbytečné,“usmívá se Francis, jenž se o budování klubu rozpovídal pro zámořský Sports Illustrate­d.

Právě on má být základním stavebním kamenem, o který mají být opřeny úspěchy klubu. Vzorem je Las Vegas, jemuž se vstup do NHL před dvěma lety povedl náramně: v úvodní sezoně postoupil do finále Stanley Cupu a strhl ohromný zájem fanoušků.

Ostatně i proto Francis čerpá inspiraci od manažerské­ho kolegy George McPheeho, jenž stojí za hokejovým zázrakem z nevadské pouště. Není však jediným, bývalý spoluhráč Jaromíra Jágra z Pittsburgh­u hned po svém nástupu do funkce neváhal zavolat také Davidu Poilovi, jenž byl na konci 90. let u toho, když do NHL vstupoval Nashville. „Chtěl jsem od nich rady a všichni mi řekli to samé: Čeká tě hodně starostí a spousta práce, ale je to krásný proces,“přibližuje Francis.

Je jasné, že tři kanceláře nově rodícímu se celku nebudou stačit. Tým brzy rozšíří další osoby, první na řadě by měl být asistent generálníh­o manažera a několik analytiků. Společně se budou poctivě připravova­t na to, aby v červnu 2021 vybrali co nejlepší tým. Právě tehdy se bude konat rozšiřovac­í draft a na něm si jako nováček soutěže bude moci Seattle vybrat jednoho hráče z každého týmu.

K úspěšným volbám bude potřeba také síť skautů po všech koutech NHL, ale Evropy. A hodně důležitý je pochopitel­ně výběr kouče. I tohle Seattle už řeší, byť má na přípravu vstupu do ligy o rok více času než Las Vegas. „Zabýváme se tím zatím jen okrajově, ale jasno bychom chtěli mít nejpozději do konce roku 2020.“

Mnohem aktuálnějš­í je název týmu, se kterým se snadno ztotožní fanoušci. Francis vypráví, že je na stole už jeden favorizova­ný návrh (klub jich má zaregistro­vaných třináct: například Eagles, Kraken, Sea Lions nebo Totems), ale tyhle starosti jdou mimo něj, byť majitele zajímá jeho názor. Vedení už nyní pořádá pravidelně každý týden setkání s marketingo­vou agenturou a vše zevrubně probírá. Plán je představit jméno zkraje nového roku.

Samotný Francis řeší spoustu dalších záležitost­í, třeba design šaten. „Koukám na plánky trenérské kabiny a všímám si takových detailů, jako že jim tam chybí umyvadlo,“směje se.

Seattle byl do NHL oficiálně přijat 4. prosince 2018 a stane se 32. klubem soutěže. Původní termín vstupu v roce 2020 se posunul kvůli delší přestavbě haly, která vyjde na 600 milionů dolarů. Nový tým bude působit v Pacifické divizi, kde nahradí Arizonu – ta se přesune do Centrální.

Do premiéry Seattlu v hokejové NHL zbývají ještě dva roky, ale klub začíná fungovat už nyní. Má generálníh­o manažera a majitelé najali marketingo­vou agenturu, aby jim vybrala název.

 ?? FOTO FIFE FINGERS ?? Ron Francis
FOTO FIFE FINGERS Ron Francis

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia