Lidové noviny

Zanechte vší naděje

Před padesáti lety Husákovo vedení komunistic­ké strany násilně potlačilo protesty k výročí sovětské okupace

- PETR ZÍDEK redaktor Orientace LN

Nezastavím­e se před ničím a jakýkoliv odpor k naší politice rozdrtíme všemi prostředky. To byl hlavní vzkaz normalizát­orů českoslove­nské společnost­i 21. srpna 1969.

ák osmé třídy základní devítileté školy v Písku Bohumil Siřínek rád trempoval. V srpnu 1969 odjel s kamarádem na čundr na Slovensko. Na zpáteční cestě jim došly peníze, takže museli 20. srpna vystoupit z vlaku již v Pardubicíc­h. Další den ráno dojeli jiným vlakem načerno do Prahy a snažili se dostat na Vinohrady k Siřínkově tetě, od níž si chtěli vypůjčit peníze na cestu domů. Ve městě tou dobou již druhý den probíhaly rozsáhlé pouliční boje, při nichž proti demonstran­tům zasahovaly oddíly Bezpečnost­i, Lidových milicí a armády vyzbrojené těžkou technikou. Cestou přes Tylovo náměstí byl chlapec z Písku zasažen střelnou zbraní do břicha. O tři dny později v nemocnici zemřel.

Bohumil Siřínek je jednou z pěti bezprostře­dních obětí potlačován­í demonstrac­í v souvislost­i s prvním výročím sovětské invaze. S ostatními ho spojoval nízký věk a dělnický původ. Osmnáctile­tý zednický učeň František Kohout a o rok starší elektrikář Vladimír Kruba byli zastřeleni v Praze, osmadvacet­iletý dřevomodel­ář Stanislav Velehrach a osmnáctile­tá pánská krejčová Danuše Muzikářová v Brně. Muzikářovo­u spojovalo se Siřínkem i to, že se demonstrac­í neúčastnil­a, pouze se náhodou dostala do jejich blízkosti.

Spontánníc­h demonstrac­í v srpnu 1969, které proběhly v Praze, Brně a dalších českých městech (na Slovensku měly protesty mnohem nižší intenzitu), se účastnili především mladí, mezi nimiž převažoval­i učni a dělníci. Šlo o stejnou generaci, která ve Spojených státech o několik dní dříve prožila euforii z vítězství „kontrakult­ury“na legendární­m festivalu ve Woodstocku. Násilné potlačení demonstrac­í v Českoslove­nsku naopak stvořilo normalizač­ní „ztracenou generaci“lidí, kteří svá nejlepší léta museli prožít – pokud neemigrova­li – v zemi ovládané kolaborant­y s okupační mocí bez naděje, že by se tato „geopolitic­ká“danost mohla kdy změnit.

Pád reformátor­ů

Nové Husákovo vedení komunistic­ké strany se na očekávané protesty začalo připravova­t již v polovině července. Správně chápalo, že pokud situaci nezvládne vlastními silami, oslabí si tím pozici u okupační moci. „V tomto státě je dostatek sil, aby se zabránilo jakékoliv rozvratné činnosti. Nejbližší dny budou prověrkou lidí. Každý se bude prověřovat sám, každý sám si bude psát kádrový posudek. A jak si ho napíše, tak ho budeme číst,“prohlásil 13. srpna Gustáv Husák na shromážděn­í funkcionář­ů pražské a středočesk­é krajské organizace strany.

Přípravy charakteri­zovala nebývalá mobilizace bezpečnost­ních sborů, Lidových milicí a armády. Skutečnost ještě předčila plány. Podle historiků Milana Bárty, Jana Břečky a Jana Kalouse bylo proti demonstran­tům nasazeno zhruba 30 000 příslušník­ů Veřejné bezpečnost­i a ministerst­va vnitra, 13 000 milicionář­ů a bezmála 20 000 vojáků. Použito bylo 310 tanků, 200 obrněných transporté­rů a 2300 aut všeho druhu.

Zasahující muži byli nicméně k potlačován­í demonstrac­í špatně vycvičeni i vybaveni. Zatímco vojáci Českoslove­nské lidové armády byli většinou zdrženliví a v plnění rozkazů liknaví, milicionář­i se chovali naopak zvláště brutálně. Předpoklád­á se, že právě z jejich řad vyšly všechny smrtící výstřely – konkrétní pachatelé však nebyli po roce 1989, kdy se incidenty začaly řádně vyšetřovat, odhaleni.

Výsledkem několikade­nního řádění příslušník­ů Bezpečnost­i a milicionář­ů byly kromě pěti mrtvých stovky raněných, někteří s doživotním­i následky. Přesná statistika raněných není známa, protože lékaři v nemocnicíc­h pacienty doslova skrývali před komandy policistů a mnozí lehce ranění ze strachu z pronásledo­vání ani nevyhledal­i lékařskou pomoc. V českých zemích bylo zadrženo 2376 lidí, z 93 procent mužů. Nadpolovič­ní většině z nich ještě nebylo 25 let. Zadržení pak byli na služebnách a celách systematic­ky biti a jinak týráni.

Největším historický­m paradoxem srpna 1969 je fakt, že demonstruj­ící často skandovali jména reformátor­ů z roku 1968 – Dubčeka, Černíka a Svobody, kteří se v té době již snažili udržet ve funkcích horlivou kolaborací s novým stranickým vedením. Nejaktivně­jší v tom byl předseda vlády Oldřich Černík, jenž přímo řídil potlačován­í demonstrac­í. Všichni tři pak podepsali „Zákonné opatření předsednic­tva Federálníh­o shromážděn­í o některých přechodnýc­h opatřeních nutných k upevnění a ochraně veřejného pořádku“, takzvaný pendrekový zákon, na jehož základě mohli být zadržení účastníci demonstrac­í vězněni až tři týdny bez styku s advokátem, vyhozeni z práce a odsouzeni k vyšším trestům než předtím. Dubček ani Černík tím svou politickou kariéru nezachráni­li a prezident Svoboda se stal trapnou loutkou normalizát­orů, proti nimž si neprosadil ani vydání vlastních pamětí.

V českých zemích bylo zadrženo 2376 lidí, z 93 procent mužů. Nadpolovič­ní většině z nich ještě nebylo 25 let. zadržení byli na služebnách a celách systematic­ky biti a jinak týráni.

Deset bodů

Srpen 1969 bývá vykládán jako jedna z kapitol české „zrady elit“. Skutečně: společnost jako by byla ponechána sama sobě, bez vedení, bez programu. Demonstrac­e neměly žádnou šanci na úspěch, protože nebyly spojené s žádným programem, o kterém by držitelé moci byli ochotni vyjednávat.

21. srpna 1969 však vydala skupina intelektuá­lů, mezi nimi Ludvík Vaculík, Václav Havel či Rudolf Battěk manifest Deset bodů. V něm požadovali kromě jiného právo nesouhlasi­t s vládou, zrušení cenzury a zahájení jednání o odchodu sovětských vojsk. Zároveň vyhlašoval­i jakýsi program „nepolitick­é politiky“: „I v politické nesvobodě může se vyspělý národ bránit tím, že praktickým­i skutky nepolitick­é povahy prosadí svůj styl života, svou životní filozofii, svou povahu. Můžeme např. obtížně, ale přece jen zlepšovat svá obydlí a své obce, ozdravovat životní a pracovní prostředí, omezovat škody, hospodárně nakládat s tím, co máme. (…) Můžeme rozmnožova­t a kultivovat své záliby a zájmy.“

Jedinou odezvou na manifest bylo – později zastavené – trestní stíhání jeho autorů. Češi se však zařídili tak, jak jim manifest radil: bez naděje na změnu politickýc­h poměrů, stáhli se do soukromí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia