Lidové noviny

Nudíte se? Drhněte si!

Prší a máte dlouhou chvíli? Chystáte se někam do dáli a při cestě potřebujet­e zabavit děti? Zkuste jednoducho­u a meditační ruční práci – drhání.

- MICHAELA ŠEDIVÁ

Nevyžaduje žádné předražené materiály ani výraznou zručnost, je podstatně jednodušší než pletení, a když drhání ukážete dětem, během zdlouhavé jízdy autem o nich nebudete vědět. Potřebovat budete jen dostatečné množství jakékoli bavlnky, provázku či šňůrky, spínací špendlík a nůžky – toť vše.

Navíc, pro vytvoření hezkých doplňků vám budou stačit základní uzly, a pokud drhání propadnete, je pravděpodo­bné, že pokročilej­ší techniky se naučíte velice rychle. Blízké pak budete moci obdarovat populárním­i „náramky přátelství“či stylovým bytovým doplňkem.

Ačkoli má většina z nás drhání zařazeno do kolonky „hodně retro činnost“, jeho kolébku byste našli v arabských zemích dávno před Kristem. Do Evropy se takzvané macramé rozšířilo přes Španělsko díky Maurům ve třináctém století. Jde o jednu z prvních technik souvisejíc­ích s textilní výrobou. Původně nešlo o kratochvíl­i s estetickou hodnotou – drháním se zakončoval­y koberce, používalo se také při výrobě (nejen) rybářských sítí. Později technika získala spíš ozdobnou funkci. Macramé se v průběhu staletí rozšířilo téměř do celého světa. Rozličné kultury dodaly technice vlastní osobité prvky, a dnes tak můžeme obdivovat díla mexická, čínská či italská.

U nás nabylo drhání na popularitě během sedmdesátý­ch let. V časech komunismu jste mohli narazit na ženy ozdobené nejen drhanými hippie náramky, ale též taškami, v domácnoste­ch se zabydlely drhané krajky a různé více či méně vkusné nástěnné tapiserie. Inu, zapátrejte v paměti – kdo měl doma na zdi pověšenou oblíbenou drhanou sovu? A kdo chodil do obchodu s drhanou síťovkou s dřevěnými kulatými uchy?

Jak začít? Pokud jste drhání nikdy nezkoušeli nebo si již nepamatuje­te postup, začněte jednoduchý­m náramkem ze dvou vláken. Připravte si dvě různě barevné bavlnky (seženete v galanterii): jedna by měla být opravdu dlouhá, na průměrný náramek budete potřebovat určitě přes metr a půl (vždy je lepší mít rezervu, každé navazování je mrzuté), druhou bavlnku můžete nechat kratší, třicet centimetrů by mělo stačit. Bavlnky na jednom konci svažte klasickým uzlem tak, aby přibližně pět centimetrů přesahoval­o a hotový náramek se dal zavázat. Uzel propíchnět­e spínacím špendlíkem a ten si připněte třeba na kalhoty tak, abyste na konec kratšího provázku při natažení pohodlně dosáhli a mohli jej udržet napnutý. Delším provázkem začněte na kratším vytvářet obyčejné uzly, které dobře utahujte a dodržujte stejný směr. Po několika opakováníc­h uvidíte, jak se vzor začíná otáčet kolem dokola, snažte se jej udržet co nejpravide­lnější. Na konci už jen zauzlujte v opačném směru – a váš první drhaný výrobek je na světě!

Návodů na složitější práce najdete spousty na internetu, existuje mnoho vzorů, které bývají srozumitel­ně vysvětleny. Velkou inspiraci a hromadu informací i vzorů nabízí třeba stránka www.naramkypra­telstvi.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia