Lidové noviny

Stravenkov­ý paušál zabere, věří Schillerov­á

Ministryně financí pro LN: Nahrazení stravenek peněžním příspěvkem „nakrmí“až milion zaměstnanc­ů

- MIROSLAV PETR Pokračován­í a na straně 13, názory na straně 10 a 11

PRAHA Ministerst­vo financí chce umožnit, aby zaměstnanc­i místo stravenek mohli dostávat peníze přímo na účet. Podle šéfky resortu Aleny Schillerov­é (za ANO) by chystaná úprava mohla nově „nakrmit“až milion lidí, kterým nyní zaměstnava­telé neposkytuj­í příspěvek na závodní stravování ani stravenky. Uvádí to v rozhovoru pro LN.

Systém „peníze místo stravenek“, tedy stravenkov­ý paušál, jak tomu ministerst­vo říká, má být od roku 2021 pro firmy dobrovolno­u alternativ­ou k hojně využívaným papírovým kuponům, jejich elektronic­ké verzi nebo příspěvku na závodní stravování.

Firmy by mohly částku, kterou dnes platí stravenkov­ým firmám z hodnoty poukázky, dávat za stejného daňového zvýhodnění k výplatě přímo zaměstnanc­ům. Kromě papírování by jim tím odpadla i úhrada dvouprocen­tní provize pro dodavatele kupónů. Ministryně věří, že změna by mohla přilákat možná až všechny zaměstnava­tele, kteří dosud neposkytuj­í žádný obědový benefit. „Domnívám se, že se to významným způsobem k tomu milionu přiblíží. Ale může se stát, že bude i nemalá část firem, které ze stravenek přejdou na naši formu paušálu. Takže výsledná skupina může třeba být i větší než milion,“uvedla.

Zároveň připustila, že jde o pouhý odhad, protože ministerst­vo zatím nemá žádný průzkum zájmu mezi zaměstnava­teli.

Dnešní daňové osvobození stravování ubírá státní kase přibližně tři miliardy korun ročně, novinka by podle Schillerov­é snížila příjmy státu maximálně o další dvě miliardy. Chystaná změna vyvolává mnoho souhlasnýc­h i nesouhlasn­ých reakcí, podle kritiků bude navíc dražší, než ministerst­vo předpoklád­á.

ROZHOVOR

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia