Lidové noviny

Babiš nechce Šmardu, koalici ano

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Několik měsíců táhnoucí se vládní krize trvá i na sklonku prázdnin, mezi koaličními partnery ANO a ČSSD to pořád jiskří.

Zádrhelem chatrného svazku je osobnost navrženého ministra kultury Michala Šmardy, místopředs­edy ČSSD. Proti němu se – možná v rozporu s ústavou – vyhranil prezident Miloš Zeman, jenž jej odmítá jmenovat do funkce kvůli údajné nekompeten­tnosti. Co hlavě státu vadí dle informací LN doopravdy, je dlouholeté přátelství i ideová blízkost starosty Nového Města na Moravě s expremiére­m Bohuslavem Sobotkou.

Babiš již v pátek prohlásil, že se Šmardou ve vládě nebude. Včera pak premiér pro server iDnes.cz uvedl, že by byl rád, aby současná vládní koalice pokračoval­a. Prý pro to sám dělá „všechno“. Kandidát oranžových na ministra kultury Šmarda však dle premiéra svými výroky rozvrací vládu ještě dříve, než do ní vstoupil. „Pokud chce Šmarda sociálním demokratům pomoci, měl by se vzdát nominace, aby strana mohla přijít s jiným kandidátem,“řekl Babiš.

Předseda ČSSD Jan Hamáček v sobotu uvedl, že strana chce ve vládě být, musí však být dodržována ústava i koaliční smlouva.

„Pan premiér chce slyšet, zda chce být ČSSD ve vládě. Řekli jsme to několikrát, ale můžu to zopakovat. Ano, za předpoklad­u, že bude dodržována ústava a koaliční smlouva a schválený rozpočet nám umožní fungování našich ministerst­ev,“tweetoval Hamáček.

Předseda vlády trvá na tom, že žádný ze zmíněných dokumentů neporušil on ani prezident Zeman. „Předpoklád­ám, že pan Šmarda sám, aby odblokoval situaci, řekne, že o to nestojí a ČSSD přijde s jiným jménem,“řekl Babiš, jenž přitom Šmardu předtím formálně do vlády sám „navrhl“.

I sama ČSSD dle premiérova názoru už pochopila, že další trvání na kandidatuř­e svého místopředs­edy je nesmyslné, stejně jako celý několikamě­síční spor o výměnu kritizovan­ého ministra Antonína Staňka z téže strany.

LN se včera pokoušely kontaktova­t přímo Šmardu, ale měl nedostupný mobilní telefon.

Premiér odmítl, že by krizi mohla ukončit výměna postů ve vládě, kdy by se ANO ujalo řízení kultury výměnou za jiný resort. Též vyloučil, že by sháněl „poslance-přeběhlíky“typu Jaroslava Foldyny (ČSSD), již by mu pomohli udržet vládu při životě i v případě, že by ji sociální demokraté opustili.

Do zjitřené politické situace vstupují i komunisté. „Podpořili bychom rekonstruk­ci vlády a menšinovou vládu hnutí ANO,“řekl Právu šéf KSČM Vojtěch Filip. „Myslím, že o spolupráci s SPD pan premiér neuvažuje. Ale rekonstruk­ce vlády připadá samozřejmě v úvahu. Vláda má důvěru. Pan předseda vlády nemá důvod k demisi,“pravil Filip.

Kvůli vleklé krizi kolem Šmardy má Babiš na úterý domluvenou schůzku s prezidente­m; dnes by se měl sejít s Hamáčkem.

„Pánové se chovají způsobem, který je neuctivý k ústavě a k jejím hlavním institucím. Vzkázal bych jim proto: Skončete to, vyřešte to, nebo to celé rozpusťte,“uvedl předseda opoziční ODS Petr Fiala na Twitteru. „Premiér Babiš přichází se schizofren­ními výroky, jež poškozují Českou republiku i v zahraničí,“sdělil LN Jiří Pospíšil, šéf opoziční TOP 09, dle nějž hrozí zemi Babišova vláda za podpory komunistů a extremistů.

Babiš včera pro iDnes.cz uvedl, že Hamáček má těžkou pozici. „Chci, aby koaliční vláda pokračoval­a, ale koalice musí fungovat jako tým. Nemůžeme komunikova­t přes média a nemůže nás sociální demokracie vydírat jednou kvůli Semínovi, pak kvůli Šmardovi a potom kvůli rozpočtu, stále kvůli něčemu,“řekl lídr ANO.

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) včera ohlásil zájem pokračovat v koalici s ČSSD, ovšem na ministra kultury navržený Michal Šmarda by se prý měl sám vzdát nominace. Komunisté se již vyslovili, že mohou tolerovat menšinovou Babišovu vládu i bez sociálních demokratů. Premiér se ptá, zda chce být ČSSD ve vládě. Říkám: Ano, za předpoklad­u, že bude dodržována ústava a koaliční smlouva, a schválený rozpočet umožní fungování našich ministerst­ev. Jan Hamáček vicepremié­r, šéf ČSSD Chci, aby koaliční vláda pokračoval­a, ale koalice musí fungovat jako tým. ČSSD nás nemůže vydírat jednou kvůli Semínovi, pak kvůli Šmardovi a pak kvůli rozpočtu... Andrej Babiš premiér, šéf ANO

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Loni úsměvy, teď napětí. Takhle spolu lídr ANO Andrej Babiš (vpravo) a šéf ČSSD Jan Hamáček loni 10. července podepisova­li koaliční smlouvu. Teď oba přemýšlejí, jak bok po boku vládnout dál.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Loni úsměvy, teď napětí. Takhle spolu lídr ANO Andrej Babiš (vpravo) a šéf ČSSD Jan Hamáček loni 10. července podepisova­li koaliční smlouvu. Teď oba přemýšlejí, jak bok po boku vládnout dál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia