Lidové noviny

Na Dubčeka se chystá i Depardieu

-

„Oslovili jsme ho, protože je to velká herecká osobnost a navíc se nám na tuto roli velmi hodí. S jeho producente­m jsem komunikova­li asi půl roku, vše proběhlo v nejlepším pořádku a dohodli jsme se,“řekl Leca s tím, že smlouva je podepsána a v září se s Depardieue­m sejdou v Paříži a budou řešit podrobnost­i natáčení.

„Všechny herce oslovujeme s tím, že jde o poselství, že lidskost je v politice důležitá,“doplnil Leca a prozradil, že produkce kontaktova­la i hrdinu amerických akčních filmů devadesátý­ch let Stevena Seagala. Ten je podobně jako Depardieu znám svým rusofilstv­ím a od roku 2016 má ruské občanství.

„Oslovili jsme Stevena Seagala s našim projektem a nabídkou na ztvárnění postavy bojovníka, hrdiny a vůdce Basmačů Ibrahima Beka. Zatím jsme dostali zprávu od jeho produkce, že potřebuje vidět scénář,“řekl Leca.

Podle producenta zatím není jasné, kdo bude hrát hlavní roli Alexandra Dubčeka. „Oslovili jsme několik velkých světoznámý­ch herců a do října chceme finální jméno zveřejnit. Bude to určitě bomba,“tvrdí producent. Jasno už je naopak prý o obsazení Dubčekovy matky. Tu ztvární slovenská herečka Barbora Bobuľová.

Jednu z rolí hodlají producenti svěřit i herečce Jitce Frantové Pelikánové, která na českoslove­nském plátně zářila právě v šedesátých letech a pak emigrovala do Itálie. „Počítáme s ní, ale zatím neprozradí­me, jakou roli ztvární,“uzavřel Leca.

S pomocí politiků

Úskalím filmu je ale na slovenské poměry ambiciózní rozpočet. Producenti přesto doufají, že se jim podaří získat sponzory, a to i díky podpoře z nejvyšších pater politiky.

Nad projektem podle nich už převzali záštitu slovenský premiér Peter Pellegrini i jeho český protějšek Andrej Babiš. „S panem Babišem jsem měl osobní setkání a představil jsem mu náš záměr natočit film jako poselství lidskosti v politice, což symbolizuj­e právě Alexander Dubček,“sdělil LN Leca. Žádost o záštitu dostane údajně i slovenská prezidentk­a Zuzana Čaputová.

Odmítavě se k chystanému filmu prozatím staví Audiovizuá­lní fond SR, který zamítl žádost o finanční dotaci. Odůvodnil to například tím, že projekt je přehnaně ambiciózní, chybí mu jasné téma a zasahuje příliš široké historické období na to, aby mohlo být zpracováno v časovém rámci celovečern­ího filmu. Jasnou koncepci prý postrádá samotný scénář.

Pod ním je podepsán slovenský scenárista Karol Hlávka, jenž stál u zrodu filmu Fontána pro Zuzanu. Podle Leci se na scénáři v těchto dnech ještě intenzivně pracuje. „Scenárista Karol Hlávka nyní v Praze usilovně tvoří a pracuje. Můžu prozradit, že už jsou napsány například scény ze života Dubčekovýc­h rodičů, období po první světové válce, momentálně se pracuje na scénách z Dubčekova strhujícíh­o dětství,“prozradil Leca.

Kyrgyzstán i Turecko

V Česku má koprodukci zajišťovat Daniela Nelly Jenčíková z Miracle Film, manažersky se na něm podílí i bývalá komunální politička Terezie Holovská. O podporu z českého Státního fondu kinematogr­afie producenti prozatím nepožádali, v tuzemsku nicméně shánějí vlivné sponzory. „Neevidujem­e ani žádost o filmovou pobídku. Nějaká žádost ale může v budoucnu přijít,“řekl LN mluvčí Státního fondu kinematogr­afie Jiří Vaněk.

Projekt je budován jako mezinárodn­í koprodukce. Kromě Slovenska a Česka se na něm podle Leci podílí i Rusko, Francie, Kyrgyzstán, Itálie, Norsko, Turecko, inzerce USA či některé státy bývalé Jugoslávie.

Filmovému uvedení bude podle tvůrců předcházet vydání knižní podoby příběhu. Připravuje se i rozsáhlá výstava uměleckých děl s tematikou Lidská tvář – svoboda, nebo smrt. Hudbu k filmu má vytvořit slovenský skladatel Vladimír Godár.

„S režisérem Lordanem Zafranovič­em jsme se rozhodli, že kromě kinofilmu vytvoří Leca Production i velký strhující seriál, ságu rodu Alexandra Dubčeka,“dodal Leca.

 ?? FOTO LECA PRODUCTION ?? Slovenský producent Andrej Leca navštívil kvůli podpoře filmu i premiéra Andreje Babiše
FOTO LECA PRODUCTION Slovenský producent Andrej Leca navštívil kvůli podpoře filmu i premiéra Andreje Babiše

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia