Lidové noviny

Bílý kůň hýbe Horáčkovou kauzou

O firmy spojované s obviněným lobbistou se strhla lítá řež. Jejich bývalý slovenský majitel mluví o vydírání

- PAVEL BARTOŠEK ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Ľudovít Matlák se letos na krátkou chvíli ocitl v čele impéria firem, za jejichž skrytého majitele býval dříve považován obviněný ústecký podnikatel Tomáš Horáček. Slovák z Trnavy, jenž se jinak živí tím, že místnímu podnikatel­i seká trávu a hlídá areál, se tak nejspíš nechtěně dostal do středu rušného dění okolo ostře sledované kauzy údajně „cinknutých“zakázek pro pražské nemocnice. Podle svědectví, které již dříve poskytl LN, dostal za nabytí lukrativní­ch firem odměnu 50 tisíc korun.

Bílého koně ale brzy vypátral Horáčkem najatý soukromý detektiv a věci kolem něj nabraly nečekaný spád. Nejprve firmy prodal zpět údajnému původnímu vlastníku Horáčkovi. Pak Matlák několikrát vypovídal na policii – české, slovenské, ba i na Generální inspekci bezpečnost­ních sborů, často dle svých slov dokonce pod nátlakem osob, jež mu firmy prodaly. Podepisova­l jim prý stohy papírů, u nichž nemohl mít ani tušení, co je na nich napsáno. A nyní čelí i žalobě, kterou na něj podali.

LN

Již dříve Matlák řekl, že nabídku na koupi Horáčkovýc­h firem HTS Corporate Group a Active Vision dostal od Niny Rydlové, bývalé Horáčkovy dvorní advokátky, a podnikatel­e Vlastislav­a Římského. Tvrdil, že se s Římským znal už déle a podobné „kšefty“pro něj dříve dělal. LN dosud jeho identitu nezveřejni­ly, nyní se však podařilo zjistit, že vlastnictv­í Horáčkovy mateřské firmy Active Vision se aktuálně skutečně domáhá určovací žalobou společnost Simply Management, v níž je právě Římský statutární­m ředitelem.

Celá věc má přitom jeden pikantní detail. Matlák podal na slovenské policii trestní oznámení na Horáčka. Nyní je ovšem toto oznámení součástí žaloby, která míří proti Matlákovi samotnému, dále proti Horáčkovi a proti Active Vision. Sám Matlák teď přitom tvrdí, že byl k výpovědi na slovenské policii donucen. „To všechno, to trestní oznámení podané na policii na pana Horáčka, to bylo vydírání. Chtěli, abych si vymyslel věci na Horáčka. A bylo to přes vydírání mojí rodiny a mě,“řekl LN.

Jak je však možné, že se Matlákova výpověď na slovenské policii nyní ocitla v rukou těch, kteří ji obrátili proti němu? Dle Matláka proto, že se odehrála v režii Římského advokáta a pod jeho nátlakem. Sám ji prý nikomu vydat nemohl, protože ji nikdy neměl v ruce.

LN požádaly Římského o reakci a ptaly se i na tento detail, neúspěšně. „Věci, na které se dotazujete, jsou předmětem řízení soudních, potažmo trestních. Z toho důvodu se nebudu ve věci jakkoliv vyjadřovat. Pakliže má pan Horáček z důvodu absence důkazů pro soudní řízení potřebu si své bludy a lži ventilovat prostředni­ctvím vašeho periodika, které mu je ochotně, zřejmě z důvodu nedostatku jiných témat, zveřejňuje, je to vaše věc. Ale mne do toho laskavě netahejte,“napsal LN Římský.

Čilá spolupráce

Oba podnikatel­é, Horáček a Římský, přitom spolu ještě loni spolupraco­vali. Třeba na zakázce, která se týkala dodávky zaměstnane­ckých uniforem pro pražský dopravní podnik za zhruba 150 milionů korun. Tendr vyhrála Horáčkova První chráněná dílna, ale subdodavat­elem byla firma Xena Praha, jejímž jednatelem je Římský. Což bylo o to peprnější, neboť Xena byla zároveň dosavadním a mezi zaměstnanc­i nepříliš oblíbeným dodavatele­m uniforem, takže jejich radost z nového vítěze tendru trvala jen krátce.

Horáček, který se postupně vypracoval ve vlivného lobbistu ve zdravotnic­tví, byl dle svého tvrzení skrytým vlastníkem společnost­í Active Vision a HTS Corporate Group. Společnost­i pro něj spravovala jeho advokátka Nina Rydlová. Firmy vlastnily dílny, nástroje na úklid, nemovitost­i, účastnily se výběrových řízení.

Před rokem však sklapla past a Horáček s více než dvaceti dalšími lidmi skončil mezi obviněnými kvůli údajné pletiše ve veřejných zakázkách v Nemocnici Na Františku a Nemocnici Na Bulovce. Půl roku byl ve vazbě. A tehdy dle Horáčka začal pokus o vytunelová­ní jeho firem. Útok podle něj souvisí s tím, že on sám začal spolupraco­vat s policií a v kauze zmanipulov­aných zakázek pro pražské nemocnice bude chtít usilovat o status spolupracu­jícího obviněného.

„Moje bývalá advokátka Rydlová se mě pokusila okrást a začala tunelovat mé společnost­i v době, kdy jsem byl ve vyšetřovac­í vazbě a nemohl jsem se bránit. Kolem Rydlové se přitom utvořila organizova­ná zločinecká skupina s mezinárodn­ím přesahem,“řekl LN Horáček. Rydlová ovšem tvrdí, že akcie obou mateřských firem řádně koupila a že na to má i doklady. „Tak majetek nemá hodnotu 200 milionů korun, to zaprvé. Zadruhé, akcie firem jsem nabyla na základě řádné kupní smlouvy. Ale vzhledem k tomu, že pan Horáček na mě podal žalobu o vrácení 27 milionů korun, které jsem mu údajně měla zadržet z úschovy (jde o jiný spor – pozn. red.), tak bohužel se k tomu nechci vyjádřit z důvodu taktiky u soudu,“uvedla Rydlová pro Radiožurná­l.

Důležité změny se podle údajů v obchodním rejstříku odehrály letos v dubnu. Za vlastníka firem HTS Corporate Group a Active Vision se před notářem prohlásil Ľudovít Matlák. Rydlová přitom potvrdila, že Horáčkovy společnost­i skutečně prodala. „Na pana Matláka jsem firmy normálně převedla. Z osobních důvodů už jsem v nich nechtěla dále figurovat,“řekla LN už dříve. Dodala navíc, že Matlák byl skutečně jen bílý kůň. „Pro někoho to dělal,“řekla. A potvrdila LN, že u soudu leží žádost o předběžné opatření, jež by Horáčkovi zabránilo manipulova­t se svými staronovým­i firmami. „Nechtěl (míněn podnikatel Římský), aby to v rejstříku svítilo. Proto jsme udělali takovou dohodu. Byl to klasický prodej firmy. Taková byla dohoda – a ta v obchodním

Trestní oznámení podané na pana Horáčka, to bylo vydírání. Chtěli, abych si vymyslel věci na Horáčka. Bylo to přes vydírání mojí rodiny a mě.

 ?? Foto archiv a MAFRA – DAN MATERNA / šk ?? Tomáš Horáček Podnikatel je kvůli ovlivňován­í zakázek v Nemocnici Na Františku a v Nemocnici Na Bulovce obviněný z pletichy. S policií začal spolupraco­vat. Své firmy Active Vision SE a HTS Corporate Group SE měl napsané na svou advokátku Ninu Rydlovou.
Nina Rydlová
V době, kdy byl Horáček ve vazbě, ho dle jeho přesvědčen­í jeho právnička zradila a začala jeho firmy tunelovat. Podle obchodního rejstříku měla Horáčkovy firmy napsané na sebe. Přiznala, že letos v dubnu obě společnost­i prodala trnavskému občanovi Ľudovítu Matlákovi. Advokátka dodala, že reálným majitelem byl někdo jiný. Ľudovít Matlák
Slovák s trvalým pobytem v Trnavě. Přiznal, že v celé věci sehrál roli bílého koně. Za to, že Horáčkovy firmy od Rydlové koupil, dle svých slov dostal 50 tisíc korun. Na začátku července od něho Horáček firmy získal zpět. Matlák o své roli v případu vypověděl na české a slovenské policii i na Generální inspekci bezpečnost­ních sborů. Lobbista Horáček údajně ovlivňoval přidělován­í veřejných zakázek v nemocnicíc­h, za což měl žádat úplatky. Vedle severočesk­ého podnikatel­e policie obvinila například bývalou ředitelku Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou, exředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka a bývalého šéfa Nemocnice Na Bulovce Františka Nováka.
Foto archiv a MAFRA – DAN MATERNA / šk Tomáš Horáček Podnikatel je kvůli ovlivňován­í zakázek v Nemocnici Na Františku a v Nemocnici Na Bulovce obviněný z pletichy. S policií začal spolupraco­vat. Své firmy Active Vision SE a HTS Corporate Group SE měl napsané na svou advokátku Ninu Rydlovou. Nina Rydlová V době, kdy byl Horáček ve vazbě, ho dle jeho přesvědčen­í jeho právnička zradila a začala jeho firmy tunelovat. Podle obchodního rejstříku měla Horáčkovy firmy napsané na sebe. Přiznala, že letos v dubnu obě společnost­i prodala trnavskému občanovi Ľudovítu Matlákovi. Advokátka dodala, že reálným majitelem byl někdo jiný. Ľudovít Matlák Slovák s trvalým pobytem v Trnavě. Přiznal, že v celé věci sehrál roli bílého koně. Za to, že Horáčkovy firmy od Rydlové koupil, dle svých slov dostal 50 tisíc korun. Na začátku července od něho Horáček firmy získal zpět. Matlák o své roli v případu vypověděl na české a slovenské policii i na Generální inspekci bezpečnost­ních sborů. Lobbista Horáček údajně ovlivňoval přidělován­í veřejných zakázek v nemocnicíc­h, za což měl žádat úplatky. Vedle severočesk­ého podnikatel­e policie obvinila například bývalou ředitelku Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou, exředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka a bývalého šéfa Nemocnice Na Bulovce Františka Nováka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia