Lidové noviny

Kontrolujt­e alternativ­ní taxi víc

- ROBERT SATTLER

Část pražských taxikářů si stěžuje na ministerst­vu dopravy. Nelíbí se jim, že magistrát je kontroluje více než jejich soky Uber a Bolt.

PRAHA Pražští taxikáři nevzdávají svůj boj proti konkurenčn­ím společnost­em Uber a Bolt. Svoji dlouhodobo­u kritiku, že alternativ­ní přepravci nabízejí své služby v hlavním městě, aniž by dodržovali veškeré zákonné podmínky, teď vyzbrojili novou municí. Nelíbí se jim, že magistrátn­í kontroly míří na řidiče jejich soupeřů méně často než na ně. Část metropolit­ních drožkářů se kvůli tomu obrátila na ministerst­vo dopravy.

Jde o spor, který se táhne přibližně pět let. Na jedné straně stojí firmy využívajíc­í moderní technologi­e a lákající na nižší ceny. Na opačném pólu jsou klasičtí taxikáři s pošramocen­ou pověstí z minulosti, jimž konkurence – dle jejich slov nekalá – přetáhla nezanedbat­elné množství klientely.

Jádro sváru spočívá v tom, že současná legislativ­a nepočítá s možností, že se výpočet ceny rodí bez využití taxametru a za pomocí chytré aplikace – právě na této bázi fungují alternativ­ní přepravci, jejichž počínání je tak označováno za nezákonné. Auta řidičů společnost­í Uber a Bolt, které se od počátku své existence hájí tím, že fungují na principu sdílené ekonomiky či že jsou pouhými zprostředk­ovateli transferů, také nejsou označená svítilnou. Šoféři „alternativ­ců“často také nevlastní taxikářsko­u licenci či nemají zkoušky z místopisu, jak požaduje zákon o taxislužbě.

Potýkání se s čísly

Tyto náležitost­i, na které taxikáři dlouho upozorňují, magistrát pravidelně prověřuje. Loni provedl více než osm stovek namátkovýc­h kontrol u všech provozovat­elů: 591 u taxislužeb, 212 u Uberu a 16 u Boltu. Další kontroly, které nezahrnují statistiky, pak učinil specializo­vaný „taxi tým“městské policie.

„Z těchto informací jednoznačn­ě vyplývá, že není zachována proporcion­alita uskutečněn­ých kontrol řidičů alternativ­ních platforem a řidičů taxislužby,“kritizuje v dopise ministerst­vu, který mají LN k dispozici, Jakub Pásek ze skupiny Taxi Praha, jedné z největších taxislužeb v metropoli.

Magistrát dle slov svého mluvčího Víta Hofmana provádí kontroly poměrově, tudíž se řídí počtem vozů jednotlivý­ch provozovat­elů. Avšak zatímco řidiče taxislužby eviduje (je jich přibližně deset tisíc), u alternativ­ních dopravců přesná čísla k dispozici nemá, vychází výhradně z informací v médiích (odhadem jde o dva a půl tisíce jedinců). Šoférů spadajícíc­h do druhé kategorie se však v ulicích metropole pohybuje velmi pravděpodo­bně mnohem více.

Taxikářům se přitom nelíbí ještě jedna věc – že ne tak hojně prověřovan­í řidiči Uberu a Boltu takřka ve sto procentech případů neprojdou kontrolami bez závad (proti tomu u „klasických“taxikářů se najde pochybení ve zhruba pětině případů). „Toto je pro nás z pozice legálních podnikatel­ů

inzerce v taxislužbě zcela alarmující zjištění,“stojí ve zmiňovaném dokumentu.

„Osobně si myslím, že pokud někdo má při kontrolách stoprocent­ní zásah, měli by se na něj více zaměřit,“řekl Pásek LN. V tomto případě patrně najde s resortem dopravy společnou řeč. „Podporujem­e, aby kontroly dopravního úřadu byly zaměřené na ty segmenty taxislužby, ve kterých se opakovaně prokázalo nedodržová­ní právních předpisů,“sdělil LN mluvčí ministerst­va František Jemelka.

Regionální manažer společnost­i Bolt pro střední Evropu Roman Sysel LN napsal, že řidiči reprezentu­jící firmu jsou „samostatný­mi subjekty“, a tak o množství kontrol, které podstoupil­i, není přesně informován. Porušení zákona dle jeho slov může pramenit z toho, že se na šoféry nahlíží jako na klasické taxikáře, ačkoliv by nemělo. Zástupci Uberu na dotazy redakce do uzávěrky vydání neodpovědě­li.

Na pranýři i novela

Narovnat podmínky mezi oběma znesvářený­mi skupinami by měla novela zákona o taxislužbě, kterou již posvětila vláda. Řidiči by nově místo taxametru mohli využívat aplikaci a nemuseli by absolvovat zkoušky z místopisu. Rovněž by postačilo, aby jejich vozy měly evidenční nálepkou na místo současné svítilny na střeše. Někteří taxikáři však novelu kritizují; domnívají se, že jde na ruku alternativ­ním přepravcům a také podle nich sníží profesiona­litu šoférů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia