Lidové noviny

Salvini hraje s běženci vabank

Italský ministr vnitra Matteo Salvini se ze všech sil brání přijetí migrantů z humanitárn­ích lodí – jde mu o politickou budoucnost. Počty klesají

- TOMÁŠ VLACH

LAMPEDUSA/PRAHA Čtyři migranti z lodě humanitárn­í organizace Proactiva Open Arms, která už přes dva týdny kotví u italského ostrova Lampedusa, včera skočili do moře a v záchrannýc­h vestách se pokusili doplavat ke břehu. Můžou mluvit o štěstí, že je posádka lodi včas spatřila a vytáhla, protože překonat více než kilometrov­ou vzdálenost ke břehu je mimořádně obtížné, navíc je proudy mohly odnést úplně jinam. „Varujeme už řadu dní, že zoufalství má svou mez,“komentoval incident zakladatel organizace Óscar Camps.

Třetinu z původně 160 migrantů zachráněný­ch ve Středozemn­ím moři už italské úřady z humanitárn­ích důvodů a po značných průtazích přijaly. Stav lidí zůstávajíc­ích na palubě je ale podle Open Arms kritický po zdravotní i psychické stránce a přivolaní lékaři u všech doporučili okamžitou evakuaci. Takové řešení ale blokuje italský vicepremié­r a ministr vnitra Matteo Salvini, pro něhož je boj proti migraci ústředním politickým tématem a hodlá ho pro sebe i svoji stranu Liga použít jako výtah k moci.

Protiimigr­ační obsese

Salvini usedl do křesla ministra vnitra po volbách v červnu 2018, v nichž vedle Ligy bodovalo i podobně populistic­ky a protiimigr­ačně zaměřené Hnutí pěti hvězd (M5S). Obě strany sice vládnou v koalici, ta má ale kvůli různým rozporům namále. Salvini si však veřejně přičítá zásluhu na tom, že za této vlády poklesla migrace ze severu Afriky o 80 procent.

Kabinet i Salvini jako ministr mimo jiné uzavřeli přístavy lodím humanitárn­ích organizací, které hlídkovaly u libyjských břehů, uprchlíky sbíraly a vozily je do italských přístavů. S tím, že budou zachráněni, už pak počítali i pašeráci, kteří nechali migranty vyplouvat na moře na chatrných bárkách nezpůsobil­ých překonat i 300 kilometrů k nejbližším­u italskému ostrovu Lampedusa.

Popularita Salviniho a jeho strany poslední dobou roste, a politik se tak rozhodl iniciovat hlasování o nedůvěře vládě. Přeje si předčasné volby, v nichž by mohl podle průzkumů dosáhnout až 40procentn­í podpory. Dokonce i někdejší spojenci ale Salvinimu vyčítají, že to s bojem proti migraci přehání. Například premiér Giuseppe Conte mu v otevřeném dopise vyčetl „obsesi protimigra­ční politikou“, Salvini ale odpověděl, že právě za to ho Italové jako ministra vnitra platí a jde o bezpečnost země. „Dokud tu budu, zůstanou přístavy ZAVŘENÉ pro pašeráky a jejich zahraniční kolaborant­y,“shrnul svůj postoj nedávno na Facebooku.

„Zachraňuje­me životy“

Italská vláda sice v minulosti dala najevo, že by humanitárn­í lodě do přístavů vpustila, pokud by si

Letos do 13. srpna se po moři

do Itálie a na Maltu dostalo 5892 migrantů, 579 zahynulo.

Loni za téměř stejné období to

bylo 19 545 lidí, zemřelo

1111 migrantů. Vrcholem byl rok 2016, kdy připlulo 180 tisíc migrantů a 4578 na moři zemřelo.

Oživuje se trasa z Turecka do

Řecka, kam letos připlulo 22 tisíc lidí, loni to bylo do poloviny srpna 17 tisíc .Na

1200 migrantů připlulo na Kypr oproti loňským 200. Poklesl naopak počet vylodění ve Španělsku z 26 na 14 tisíc.

Zdroj: IOM

migranty přerozděli­ly i jiné státy. I poté, co šest zemí – Francie, Německo, Rumunsko, Portugalsk­o, Španělsko a Lucembursk­o – takový zájem ve čtvrtek projevilo, zůstávala Open Arms i o víkendu a do včerejší uzávěrky LN dále na moři. Salvini pouze „nerad“povolil v sobotu přepravit na břeh 27 nezletilýc­h, už předtím se mohly vylodit dvě desítky žen, dětí a nemocných.

Podle ministra vnitra není zdravotní situace migrantů na lodi „tak naléhavá“, přestože okolí mluví o opaku. Open Arms například odmítla nabídku Španělska na přijetí. „Je nemyslitel­né plout šest dní,“vzkázala. Tento týden se tak očekává zintenzivn­ění rozhovorů, šéf Evropského parlamentu a politik náležející k italské opozici David Sassoli už dříve žádal, aby v jednání pomohl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Oběma stranám jde o hodně. Od toho, jak kauza dopadne, se totiž budou zřejmě odvíjet i další akce humanitárn­ích organizací. Salvini zase bojuje o politické preference. Přitom jižně od Sicílie čeká další loď Ocean Viking s 356 africkými migranty. Provozují ji renomovaní Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Méditerran­ée.

Nevládní organizace se snaží vyvrátit nařčení, že jejich lodě pomáhají pašerákům vozit migranty do Evropy. Podle mezinárodn­ího humanitárn­ího práva totiž musí zachráněné přepravit do bezpečných přístavů a ty jsou nyní jen v Evropě. „Za sedm měsíců, kdy jsme tu nebyli, zemřelo minimálně 576 lidí. Jsou to úmrtí, kterým se dá předejít,“uvedla MSF.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ti šťastnější. Nezletilí uprchlíci z lodi Open Arms, kterým italský ministr vnitra Matteo Salvini v sobotu povolil vstoupit na ostrov Lampedusa.
FOTO REUTERS Ti šťastnější. Nezletilí uprchlíci z lodi Open Arms, kterým italský ministr vnitra Matteo Salvini v sobotu povolil vstoupit na ostrov Lampedusa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia