Lidové noviny

„Tvrdý“brexit bude šok, prorokuje prý vláda

-

LONDÝN Spojené království bude v případě odchodu z EU bez dohody čelit nedostatku paliva, potravin a léků. Vyplývá to z vládní analýzy dopadů brexitu bez dohody, již získal list The Sunday Times. Přístavy budou dle dokumentu přetížené a hranice s Irskem se vrátí k „tvrdému“režimu. Nejmenovan­ý zdroj z britského kabinetu ale agentuře Reuters řekl, že tato analýza už není aktuální. Do médií ji podle něj „pustil“jistý bývalý ministr, který se snaží ovlivnit jednání vlády v Londýně s Unií.

Podle předpovědi sestavené úřadem vlády nebude možná až 85 procent dopravců zajišťujíc­ích svými kamiony obchodní kontakt s Evropou připraveno na francouzsk­é celní kontroly. Čekat budou až dva a půl dne. Chaos bude trvat čtvrt roku, než se dopravní situace upraví na 50 až 70 procent nynějšího stavu. Na hranici oddělující Severní Irsko a Irskou republiku prý bude zaveden „tvrdý“režim.

Podle listu The Sunday Times důvěrná vládní předpověď, vypracovan­á tento měsíc pod kódovým označením Operation Yellowhamm­er (Operace strnad) a určená osobám s bezpečnost­ní prověrkou, neobsahuje nejpesimis­tičtější, ale nejpravděp­odobnější scénář. Šoky po brexitu bez dohody podle ní mohou vyvolat protesty po celém Spojeném království.

„Tento dokument je z doby, kdy ministři blokovali to, co je potřeba k odchodu (z EU) a peníze na to nebyly k dispozici,“prohlásil podle Reuters zdroj z britské vlády, který si nepřál být jmenován. Podle náměstka ministryně pro energetiku je kolem brexitu „spousta úmyslného šíření paniky“a šéf úřadu vlády Michael Gove operaci Yellowhamm­er označil za scénář pro nejhorší případ.

Premiér Boris Johnson opakovaně dává najevo, že Spojené království opustí koncem října Evropskou unii i bez dohody, pokud se s Bruselem nepodaří dojednat změny v té dosavadní. Ve středu bude jednat s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a o den později s francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem. Podle BBC se očekává, že bude opakovat, že britský parlament nemůže měnit výsledky referenda z roku 2016, v němž se těsná většina Britů vyslovila pro odchod z Unie. Bude se také dožadovat nové dohody o podmínkách brexitu. Tu, kterou vyjednala jeho předchůdky­ně Theresa Mayová, parlament třikrát smetl pod stůl.

Jak na Unii? Je to jasné jako facka

EU ale tuto dohodu, která obsahuje i takzvanou irskou pojistku, měnit nehodlá. Pojistka má zabránit vzniku klasického hraničního režimu mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

Ministr pro brexit Stephen Barclay včera informoval, že formálně podepsal nařízení, na základě kterého 31. října přestanou ve Spojeném království platit evropské zákony.

Johnson podle listu Mail on Sunday v dopise varoval poslance své Konzervati­vní strany, kteří se staví proti brexitu bez dohody, že jejich odpor snižuje šance na novou dohodu. Napsal jim, že je „jasné jako facka“, že Brusel nepřistoup­í na žádný kompromis, dokud se bude domnívat, že existuje sebemenší naděje, že britský parlament zablokuje brexit bez dohody. čtk

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Ovce by byly proti. Farmáři minulý čtvrtek protestova­li v Londýně proti brexitu se stádem ovcí, aby upozornili na jeho rizika pro hospodářsk­á zvířata.
FOTO ČTK/AP Ovce by byly proti. Farmáři minulý čtvrtek protestova­li v Londýně proti brexitu se stádem ovcí, aby upozornili na jeho rizika pro hospodářsk­á zvířata.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia