Lidové noviny

Čínské e-shopy blokují výbavu demonstran­tů

-

HONGKONG V hongkongsk­ých obchodech začínají být plynové masky, stavební přilby, speciální brýle a další vybavení, kterým se chrání protivládn­í demonstran­ti při střetech s policií, nedostatko­vým zbožím, napsala včera agentura AFP. Agentura Bloomberg si zase všimla, že pokud si lidé z Hongkongu chtějí vybavení, třeba i deštník nebo ručník, koupit v internetov­ých obchodech z pevninské Číny, neuspějí.

Jak vypadá ideálně vybavený demonstran­t v ulicích Hongkongu, včera podrobně rozebrala televizní stanice CNN. Vedle zmíněné plynové masky, helmy, brýlí a deštníku má takový protestují­cí černé oblečení, aby úřady ve splývající­m davu hůře rozpoznáva­ly jednotlivc­e. Na holeně si navléká chrániče. Sportovní boty mu umožňují snadný přesun.

Policejní náboje se slzným plynem sbírá za pomoci ochranných rukavic. V batohu má telefon, ručník a náhradní oblečení. Díky telefonu získává informace z internetov­ých platforem, ručníkem si utírá pot a slzný plyn, díky náhradnímu oblečení může uniknout pozornosti policie.

„Od otevření jsme prodali 50 až 60 plynových masek. Teď už máme vyprodáno,“řekl agentuře AFP 33letý Lee Ching-hei v jednom ze svých dvou improvizov­aných obchůdků. Už dříve plynové masky sbíral, a tak si nyní žádaný typ dával stranou. Masky prodává za výhodnou cenu, studenti mají slevu až 90 procent.

Pokud obyvatel Hongkongu hledá zmíněné vybavení u internetov­ých prodejců z pevninské Číny, například na serveru Alibaba, dočká se odpovědi „Položka nenalezena“. Kupcům z pevninské Číny se ale položky zobrazí, napsala agentura Bloomberg. Společnost­i, které do Hongkongu dováží zboží z pevninské Číny, zase upozorňují na seznam položek, které nyní celníci zabavují. Na seznamu nyní mimo jiné figurují ručníky, baterky, deštníky, přilby, nože a železné trubky.

Včerejší demonstrac­e v Hongkongu se podle organizáto­rů zúčastnilo až 1,7 milionu lidí, policie uvádí sotva sto tisíc. Protestova­lo se i v sobotu, kdy se konala i provládní akce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia