Lidové noviny

Cirkus plný žen o ženách, bez genderové agitace

- JANA MACHALICKÁ

Nový cirkus rozkvétá mnoha květinami, ale přijít s něčím skutečně novým a nečekaným není jen tak. Skupině žen a dívek, které se pojmenoval­y Portés des Femmes, se to podařilo. Stvořily inscenaci výlučně s ženami a o ženách. Nejde ale o žádnou genderově přepjatou agitku, ale vtipnou výpověď o obyčejných věcech života.

Na začátku byla myšlenka, že se ženy mohou vyrovnat mužům i tam, kde to nikdo nečeká. A nešlo ani tak o soupeření, jako o pocit dokázat si své schopnosti a odvahu a cítit svobodu. V cirkusové akrobacii bývají „nosiči“těl zpravidla muži a z diskuse, zda by to ve větším celku zvládly jen ženy, se zrodil nový projekt s názvem PDF. Asi to pořád není běžné, i když před několika lety jsme viděli strhující francouzsk­ou Compagnie XY, kde křehké ženy nesly na svých bedrech svalnaté akrobaty.

Ale jen technická dovednost by tu asi nestačila, tvůrčímu kolektivu (soubor nemá ani uměleckého šéfa, ani režiséra, ani choreograf­a) se podařilo najít příjemně nadsazenou polohu, v níž je důležitá ironie a hravost. Tenhle typ produkce je ukázkový i ve spojení divadla a cirkusu, protože PDF přináší jasně postavenou a rozvíjenou výpověď, v níž akrobacie je jedním z výrazových prostředků.

Zábavně o těhotenstv­í

Hraje se o všem, co ženu v životě čeká, s čím se musí popasovat, o lásce, o nedůvěře a pochybován­í, o soupeření a animozitác­h. A samozřejmě i o pohlaví a schematick­ém vnímání rolí ženy. O ženě mezi muži, s muži a bez nich a také o ženě ve světě umění, tedy i v cirkuse. Nejdůležit­ější je však ironie a nadhled, s nimiž tato ryze ženská sestava komentuje všechna klišé.

Takový je hned úvodní výjev na téma těhotenstv­í, který si mile utahuje ze vznešeného mateřství. Vidí ho hlavně jako přirozenou část života a radost. Akrobatky s „balony“na břiše, které „pracují“k porodu a funí do rytmu, jsou ohromně zábavné.

Celé představen­í je vůbec neseno velkou uvolněnost­í, často se jednotlivé výstupy prolnou do bláznivého reje, v němž se stylizovan­é pohyby těl stávají přímo výtvarnými obrazy, jindy je i ve strhujícím tempu znát cosi smutného, melancholi­ckého jako v životě, zvlášť když k tomu zní fado a Maríza.

Plné citu a vřelosti jsou akrobatick­é výstupy ve dvojicích, které se také pravidelně opakují jako leitmotiv ženské něhy a touhy po doteku, porozumění. A je skoro neuvěřitel­né, jak má soubor diváky na povel, donutí je k tomu, aby pronesli jednu z nich nad hlavami téměř po celém obvodu hlediště, ostatně komunikace s hledištěm je ukázková a přirozená. Vtipně a bez křeče se tu pojednává o sexu a ženském orgasmu, výmluvně se tu staví pyramida z těl. Pak se zase objeví cover girls se třpytivými čepičkami a vyhazující ladně nohami, a vzápětí se změní v aktérky mužského sportu. Jako dokonalá parodie chlapáctví a mužnosti. Je zde i spousta menších skečů a vtipů vždy perfektně vymyšlenýc­h v propojení pohybu, gest, akrobacie a tématu, třeba když se na jeviště herečky vyřítí na scénu jako nahaté vřeštící stádo opic a proletí z jedné strany na stranu.

Z jeviště po celou dobu doslova proudí silná energie, ženská bojovnost a rozhodnost, svoboda a lehkost. Ale divák nemá pocit feministic­ké nesmiřitel­nosti a bezpodmíne­čnosti, protože je vždy v koncovce lehké shození, výsměch sobě i druhým. Jsou to obrazy života, které se nevymezují vůči jednomu pohlaví, jen vidí vzájemnou výlučnost a klišé, která ji doprovázej­í, ukazují s potřebnou dávkou humoru.

Projet. PDF

Portés de Femmes / Francie Letní Letná do 1. 9.

 ?? FOTO LETNÍ LETNÁ ?? Nosičky. Francouzky dokazují, že zvládnou totéž co muži.
FOTO LETNÍ LETNÁ Nosičky. Francouzky dokazují, že zvládnou totéž co muži.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia