Lidové noviny

Amerika přišla o Kapitána

- MARCEL KABÁT

Peter Fonda zemřel v pátek v Los Angeles, příčinou jeho smrti byla rakovina plic. Ještě letos na jaře přitom natáčel a měl také dorazit na Prahy na letošní Febiofest, to už mu však zdraví neumožnilo.

Pocházel ze slavného hereckého rodu, jeho otcem byl hollywoods­ký idol Henry Fonda. Talent, který Peter Fonda (stejně jako jeho starší sestra Jane Fondová) po otci zdědil, byl tvrdě zaplacen velmi komplikova­ným vztahem, který oba sourozenci k Henrymu měli, zejména poté, co jejich matka, sužovaná psychickou nemocí, spáchala sebevraždu. Desetiletý Peter si tenkrát v protestním gestu nechtěně prostřelil puškou břicho, a při následné operaci se mu dokonce zastavilo srdce. V knize s výmluvným názvem Neříkejte mu táto v roce 1977 Peter Fonda napsal: „Všichni ho pokládali za čestného a přímého člověka, ve skutečnost­i však byl nesnesitel­ný

egoista, jenž šel bezohledně za svými cíli a manželka i děti mu byly zcela lhostejné.“Dva roky po vydání knihy nicméně Peter obsadil Henryho Fondu do role starého prospektor­a ve svém třetím (a posledním) režijním pokusu Wanda Nevada.

Herecké výkony Petera Fondy byly výrazně početnější a také úspěšnější než ty režisérské. V roce 1961 debutoval coby jedenadvac­etiletý na Broadwayi ve hře Jamese Goldmana Krev, pot a Stanley Poole. Filmovou slávu mu přinesla postava motorkáře – nejprve v roce 1966, kdy sehrál šéfa motocyklov­ého gangu v akčním dramatu Rogera Cormana Divocí andělé. O tři roky později se zaskvěl coby Wyatt alias Kapitán Amerika v road movie Dennise Hoppera Bezstarost­ná jízda, bolestném nekrologu individuál­ní svobody v tehdejší Americe. Snímek s nabitým soundtrack­em v čele s písní Born to Be Wild v podání kapely Steppenwol­f se stal manifestem nezávislos­ti a obžalobou xenofobie, konformity a zbabělosti.

Ve dvojici motorkářů, kteří se vydají na drogami poháněnou cestu napříč Spojenými státy, ztvárnil Peter Fonda toho oduševněle­jšího a krásnějšíh­o, zatímco pro sebe si režisér Dennis Hopper ponechal postavu prostšího a potrhlejší­ho z parťáků. Motorku i oděv Fondovy postavy zdobí americké hvězdy a pruhy a s tím je spojena i její přezdívka podle slavné komiksové postavy. Fonda se spolu s Hopperem a ještě Terrym Southernem podílel i na scénáři Bezstarost­né jízdy a spolu s nimi byl také nominován na Oscara za původní scénář.

Nominaci na nejpopulár­nější filmové ocenění získal Peter Fonda později ještě jednou, a to za herecký výkon v dramatu režiséra Victora Nuneze Uleeovo zlato z roku 1997. Role ovdovělého včelaře, jenž se snaží pozvednou z trosek vztahy se zbytkem rodiny, přinesla Peteru Fondovi také například cenu newyorskýc­h kritiků a Zlatý glóbus udělovaný zahraniční­mi novináři akreditova­nými v Hollywoodu. Svůj druhý Zlatý glóbus obdržel Peter Fonda o dva roky později za vedlejší roli v televizním romantické­m životopisn­ém dramatu Vášeň Ayn Randové.

Do výčtu poct, jež za své herecké mistrovstv­í získal, patří i cena Kristián pražského Febiofestu. Letos na jaře si ji měl přijet osobně převzít, nakonec mu to zdraví nedovolilo a cena byla předána pouze v zastoupení.

Vytvořil více než stovku filmových a televizníc­h rolí, v paměti několika generací přesto zůstává Peter Fonda (23. 2. 1940 – 16. 8. 2019) především díky jedné postavě – svobodomys­lnému motorkáři Kapitánu Amerikovi ze slavné road movie Dennise Hoppera Bezstarost­ná jízda.

Bezstarost­ně proti Trumpovi Radikálně svobodomys­lné postoje, jimiž je prodchnuta Bezstarost­ná jízda, zastával Peter Fonda i v občanském životě. Za současné politické konstelace byl vášnivým odpůrcem amerického prezidenta Trumpa, hlasitě se třeba angažoval proti odebírání dětí přistěhova­lcům bez dokladů na hranicích USA s Mexikem. Rozruch vyvolalo zejména jeho emotivní prohlášení na sociální síti Twitter, v němž se otřel o dvanáctile­tého Trumpova syna: „Měli bychom vyrvat Barrona Trumpa z náručí první dámy Melanie Trumpové a posadit ho do klece s pedofily.“Svůj tweet Fonda brzy smazal a prezidento­vě rodině se omluvil.

Peter Fonda byl třikrát ženatý. Jeho dvě děti Bridget a Justin, které se obě věnují herecké profesi, pocházejí z prvního manželství se Susan Brewerovou.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Svobodomys­lný. Postoje, které zosobnil ve své nejslavněj­ší roli ve filmu Bezstarost­ná jízda, zastával Peter Fonda po celý život i v „civilu“.
FOTO PROFIMEDIA Svobodomys­lný. Postoje, které zosobnil ve své nejslavněj­ší roli ve filmu Bezstarost­ná jízda, zastával Peter Fonda po celý život i v „civilu“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia