Lidové noviny

Od Woodstocku na věky věků

-

původní akce. „Pro mě byl festival Woodstock oslavným koncem jedné éry. Nebyl to začátek ničeho. Byl to konec něčeho a byl to konec velmi vzrušené doby, která byla zároveň velmi nádherná,“řekl syn folkové legendy Woodyho Guthrieho.

Jako začátek svého života naopak označil Woodstock 69letý Les Poinelli, který se na zřejmě nejslavněj­ším hudebním festivalu všech dob poznal se svojí budoucí manželkou. Zavzpomína­l, že veškeré sexuální dobrodružs­tví tehdy pro něj a ženu jeho srdce spočívalo v jednom polibku na rozloučeno­u. Gail a Les se vzali o dva roky později a měli spolu pět dětí. Když Gail v roce 2016 zemřela, nechal jí prý Les na náhrobní kámen vyrýt slova: „Od Woodstocku na věky věků.“

„Tohle je jako pouť. Návrat do svaté země,“řekl Glenn Radman, který přijel ze státu Connecticu­t. Stejně jako Radman se po 50 letech do Bethelu vracel také Roger Dennis, který žije v Ithace ve státě New York. „Byl jsem tady přesně v tenhle den před 50 lety – a byl to jeden z nejsilnějš­ích zážitků mého života. Prostě jsem musel zase přijet,“řekl.

V rámci vzpomínkov­ého víkendu vystoupili i další účastníci původního festivalu: kytarista Carlos Santana či někdejší frontman Creedence Clearwater Revival John Fogerty. Původně plánovaná vzpomínkov­á megaakce, která měla půlstoletí Woodstocku připomenou­t, byla 31. července pro mnoho komplikací zrušena.

Během „Tří dní míru a hudby“v srpnu 1969 vystoupilo na louce u Bethelu přes třicet hudebníků, mimo jiné Grateful Dead, Janis Joplinová, Jefferson Airplane, Joe Cocker, The Who či Jimi Hendrix. Jméno dostal festival po asi 70 kilometrů vzdáleném městě Woodstock, kde se měl původně konat. Čtveřice organizáto­rů tehdy plánovala akci pro 50 000 lidí. Nakonec jich podle policejníc­h odhadů přijelo 450 000 a akce se stala symbolem éry hippies i protestem proti válce ve Vietnamu a proti establishm­entu. čtk, kul

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia