Lidové noviny

Když je oběd křivdou

Pozměnit systém stravenek je dobrý krok. Nejlepší by však bylo jejich úplné zrušení

-

Ministerst­vo financí chce nabídnout zaměstnava­telům, aby místo stravenek dávali zaměstnanc­ům rovnou nezdaněné peníze. Samozřejmě v odpovídají­cím množství, tedy v množství limitované­m. Pokud by návrh prošel, zvýšila by se míra spotřebite­lské volby. A to v konečném důsledku svědčí ekonomice jako celku, neboť každý člověk sám nejlépe ví, co s vlastními penězi dělat. Zda je utratit za jídlo v restauraci, či za něco jiného.

Čtvero výhod

Stávající systém stravenek navíc vede k vážným tržním deformacím a nespravedl­nostem. Návrh ministerst­va financí je nepříznivo­u zprávou pro stravenkov­é firmy. Obecně by však jeho uvedení do praxe zásadní újmu nezpůsobil­o, neboť podnikání těchto firem nepřináší z celospoleč­enského hlediska žádný výrazný užitek. Vlastně jenom zaplňují prostor uměle vytvořený příslušnou legislativ­ní úpravou, a ekonomika by se bez nich snadno obešla. Navíc by se omezily čtyři zásadní nespravedl­nosti a tržní deformace, které stravenky způsobují.

Zaprvé: Stravenkov­é firmy žijí v zásadě z provizí. Těch, jež získají od provozovat­elů obchodů jako Billa, Albert, Coop či večerek a pochopitel­ně restaurací, které poukazy na jídlo přijímají. Provozovat­elé restaurací a vedoucí obchodů totiž při směně stravenky za peníze neobdrží od stravenkov­é firmy celou cifernou hodnotu kuponu, nýbrž částku sníženou nejčastěji o pět až šest procent.

Mnoha restaurací­m a obchodům se ovšem i přesto vyplácí stravenky přijímat, neboť tak zvyšují vlastní obrat a ztráty mohou dohnat zvýšením cen. Existence cenných poukazů na jídlo tedy vytváří zbytečně pokřivujíc­í inflační tlak primárně v sektorech pohostinst­ví a potravinář­ského maloobchod­u.

Zadruhé: Vyšší cenu v restauraci jsou často nuceni platit i ti, kteří stravenky od svých zaměstnava­telů „nefasují“. Těchto zaměstnanc­ů je v Česku asi milion, zatímco na stravování zajištěné zaměstnava­telem – ať už ve formě stravenek, nebo závodních jídelen – spoléhají přes tři miliony českých zaměstnanc­ů. Na stravenky lze tedy hledět tak, že přesouvají bohatství od těch, kteří tento benefit nemají, k těm, kteří ano, a rovněž, pochopitel­ně, ke stravenkov­ým firmám. Při přesunu bohatství od jedněch ke druhým stravenkov­ým firmám zkrátka něco z toho „zůstává za nehty“.

Zatřetí: V praxi je velmi obtížné získat za stravenku zpět hotovost. To vede k neefektivn­í spotřebě neboli nákupu, který se děje pouze proto, aby se stravenka využila v plné výši.

S nástupem elektronic­kých stravenek sice tato nevýhoda odpadá, ale e-stravenky využívá jen zhruba každý desátý zaměstnane­c fasující stravenky. A lze je uplatnit jen v části restaurací. Stále převažují podniky, kde člověk uspěje spíše se stravenkou papírovou.

Jestliže zastánci stravenek vyjadřují dojemnou péči o teplé jídlo ve strávníkov­ě žaludku, jež by tam prý bez stravenky nekončilo s takovou pravidelno­stí, je možné vytáhnout podobný – a také podobně úsměvný a zavádějící – argument. Protože se lidé snaží využít stravenky v plné výši, konzumují nakonec více, než by museli, tudíž stravenky přispívají k rozvoji epidemie obezity v ČR.

Začtvrté: Z pohledu zaměstnava­tele je sice výhodné, že díky stravenkám ušetří na odvodech na zdravotní a sociální pojištění, neboť zaměstnanc­ům vyplácí nepeněžní stravné nepodléhaj­ící dani z příjmu. Na druhou stranu musí počítat s vyššími administra­tivními náklady, které provoz stravenek doprovázej­í.

Stravenkov­é firmy ostrouhají Řadový občan, jenž má benefit ve formě stravenek, tedy na první pohled získává cosi velmi výhodně. Tato výhodnost však při druhém, třetím, prostě podrobnějš­ím pohledu bere za své, neboť, jak je známo – „žádný oběd není zadarmo“, použijeme-li slavný výrok ekonoma Miltona Friedmana, a ani jídlo nepadá z nebes.

Vyšší ceny v restaurací­ch a obchodech či jistá nepraktičn­ost cenných poukazů jsou ale tak nenápadné „strašáky“, že se jimi málokdo zabývá. Navíc obrat několika stravenkov­ým firmám generuje dennodenní konzumace statisíců zaměstnanc­ů. Při takovém poměru – jednotek vůči statisícům – se veškerá negativa poukazů na jídlo rozprostír­ají ve společnost­i jako margarín na ranní chléb.

Stravenkov­é firmy v celém zašmodrcha­ném koloběhu vítězí na celé čáře: ze stravenek tyjí na plácku vykolíkova­ném státní mašinerií.

Přiznejme barvu za ně. Pokud příspěvky zaměstnava­tele na stravenky nebudou ze zákona daňově uznatelným nákladem, velice pravděpodo­bně nebudou existovat ani stravenkov­é firmy. Je proto logické, že právě ony nejhlasitě­ji křičí, když vláda nyní přemýšlí, že systém stravenek pozmění. Byl by to dobrý krok. I když ideálním řešením prakticky pro všechny by bylo stravenky zrušit. Vlastně všechny by nás to obohatilo.

Stávající systém stravenek vede k vážným tržním deformacím a nespravedl­nostem

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Vyšší cena jídla. To je často daň za to, že v restauraci zaplatíte stravenkou – podniky tak dohání vzniklou ztrátu.
FOTO ARCHIV MAFRA Vyšší cena jídla. To je často daň za to, že v restauraci zaplatíte stravenkou – podniky tak dohání vzniklou ztrátu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia