Lidové noviny

Rejstřík spravedlno­st nezlepší

Zavedení databáze soudců a státních zástupců hodnotilo v anonymní anketě LN 95 právníků a právniček

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Justice by měla být obecná a neosobní, individuál­ní osoba soudce by neměla být faktorem posuzování soudní moci. I tak zněla odpověď jednoho z účastníků pravidelné striktně anonymní ankety LN mezi českými právníky. Celkem 95 soudců, advokátů, notářů, akademiků, legislativ­ců či exekutorů hledalo odpověď na to, zda bude přínosná veřejná databáze soudců a státních zástupců, již ministerst­vo spravedlno­sti plánuje v řádu týdnů spustit. Tábory zastánců a odpůrců byly téměř vyrovnané. Pozitivní dopad respondent­i nejčastěji spatřovali ve zvýšení společensk­é odpovědnos­ti soudců za svou činnost a v jednodušší­m zjišťování informací o případné podjatosti soudce.

„Databáze přispěje k transparen­tnosti justice a v důsledku může mít pozitivní vliv na její vnímání veřejností. Soudci budou cítit větší odpovědnos­t za svá rozhodnutí, pokud již nebudou moci být převážně anonymní a schovávat se za instituci,“uvedl zástupce akademické sféry. Další účastník Právního barometru, tentokrát z řad justice, oponoval: „Žijeme v době, která trpí pocitem, že lékem na neduhy společnost­i je hlavně maximální transparen­tnost. Pak je návrh ministerst­va logický. Praktickou přínosnost databáze hodnotím jako limitně se blížící nule.“

Nejednotná šíře informací

V profilu každého soudce a státního zástupce má být uvedeno jeho jméno, příjmení, instituce a úsek, na kterém působí. Mezi nepovinné položky nakonec ministerst­vo spravedlno­sti zařadilo údaje o předchozí praxi, dosaženém vzdělání a publikační praxi, byť původně avizovalo, že i tyto údaje budou povinné. Návrh inicioval předseda podvýboru pro digitaliza­ci justice a e-Sbírku Jakub Michálek (Piráti), jenž chtěl do databáze prosadit i kolonku „vybraných kauz“. V rejstříku bude prostor i na zveřejnění fotografie, i to jen na základě rozhodnutí konkrétníh­o soudce či státního zástupce. V praxi tak bude každý profil jinak obsáhlý.

Resort plánuje do seznamu zařadit i informaci o členství v KSČ, a to v období do roku

1989. (Informace o finální podobě rejstříku získaly LN od resortu až po uzavření ankety – pozn. red.)

„Jsem přesvědčen, že by soudce s takovou politickou minulostí neměl soudit exponované případy, například na ochranu osobnosti, kde předmětem sporu bude třeba kritika počínání člena KSČ před rokem 1989. Je zřejmé, že takový soudce bude mít kvůli osobnímu selhání pokřivený hodnotový 9

žebříček, a nelze od něj očekávat objektivní posouzení sporu,“uvedl jeden pražský advokát.

S kým mají tu „čest“

Další zástupkyně advokátníh­o stavu varuje, že „veřejnost na přístup k typu informací tohoto složení není připravená a nebude vědět, jak s ním pracovat“. Jiný účastník ankety vnímá soudce a státní zástupce jako veřejné činitele, již rozhodují o osudech lidí, NE

„a proto by měla veřejnost vědět, s kým má tu čest“.

Zastánci databáze by ji chtěli ještě rozšířit – například o informace, zda byl soudce kárně trestán, uvítali by e-mailovou adresu a telefon do kanceláře.

„Lepší by bylo konečně vymyslet něco na publikaci a inteligent­ní vyhledáván­í v soudních rozhodnutí­ch, neboť všechny rozsudky publikují jen správní úseky a vyhledáván­í v databázi provádíme přes Google,“kritizoval současný stav pražský soudce.

„Je potřeba vyvážit zájem veřejnosti na přístupu k informacím o osobách, jež disponují významnými veřejnými pravomocem­i, s ochranou jejich soukromí,“varoval další ze soudců, který by dále uvítal, aby výčet zveřejňova­ných údajů byl předmětem věcné debaty, a to nejen na úrovni justice.

Zhruba čtvrtina respondent­ů Právního barometru vůbec nevěděla, že resort spuštění takové databáze tak brzy chystá. „Vzbuzuje to podezření na lobbing IT firmy, která se bude o tuto zakázku ucházet, nebo spíše populistic­ký záměr, který bude politicky využit a prezentová­n veřejnosti jako krok k větší transparen­tnosti v justici,“uvedl jeden z oslovených notářů. Další odpůrkyně databáze z řad soudců si myslí, že tím chce předkladat­el návrhu „otupit kritiku ze strany některých mladých zákonodárc­ů, a tak v rámci všeobjímaj­ícího boje proti korupci kývl na další transparen­tnost“.

Pozor i na GDPR

Příznivci rejstříku uvedli jako vzor výčet institucí, které již seznamy svých soudců zveřejňují – Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud, Ústavní soud, ale i Soudní dvůr EU, kde lze najít profesní životopis soudců. „U těchto soudců je míra veřejné expozice namístě. Naopak soudce okresního soudu nebo krajský státní zástupce nemá důvod se v souvislost­i se svojí prací nijak veřejně exponovat,“oponoval však akademik, podle kterého veřejnost nemá posuzovat kvalifikac­i soudce ani jeho publikační činnost.

Valná část respondent­ů poznamenal­a, že většinu informací lze již dnes beztak dohledat, byť výhodu databáze vidí v tom, že teď „budou na jednom místě“. Pokud jde o vliv na práci soudců, jde podle zástupce justice o „prázdné gesto“. „Je velice krátkozrak­é myslet si, že větší transparen­tnost povede k větší spravedlno­sti,“dodal další účastník.

Expert na GDPR pak varoval, že si ministerst­vo bude muset ohlídat, zda existuje zákonná či obdobná povinnost ke zveřejňová­ní údajů. „Soudci a státní zástupci budou muset patrně udělit resortu svůj souhlas s jejich zveřejnění­m,“dodal advokát.

 ??  ?? NEVÍM Odpovídalo 95 právníků a právniček
NEVÍM Odpovídalo 95 právníků a právniček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia