Lidové noviny

Stravenkov­ý paušál zabere

-

Ministerst­vo soudí, že to za podporu pravidelné­ho stravování lidí stojí. Lidé by prý na obědy chodit nepřestali a bylo by jich nově ještě více.

Společnost­i, které vydávají poukázky, jsou zásadně proti takovým změnám. Na základě vlastní kalkulace tvrdí, že stát by ve skutečnost­i přišel navíc až o sedm miliard korun. Že by se ale do systému „peníze místo stravenek“zapojily všechny firmy, které dnes zaměstnanc­ům obědy nezvýhodňu­jí, je podle mluvčí Asociace provozovat­elů poukázkový­ch systémů Evy Kubů nereálné. „K tomu, že dnes neposkytuj­í žádnou podporu stravování, mají vážný důvod nebo poskytují jiný zaměstnane­cký benefit. Novinku by tedy využila spíš jen nevelká část,“řekla.

Plány ministerst­va, jež chce nový systém po projednání se všemi dotčenými svazy a organizace­mi předložit do legislativ­ního procesu začátkem příštího roku, vyvolaly okamžitě vlnu souhlasnýc­h i nesouhlasn­ých reakcí. Profesní organizace restauraté­rů a obchodníků, kteří musejí z obdržených poukázek platit stravenkov­ým firmám provize na úrovni zhruba pěti až šesti procent, jsou jednoznačn­ě pro změnu.

Zásadně proti jsou odboráři. A velké nadšení pro ministersk­é pokusy zřejmě nepanuje ani u koaličních sociálních demokratů, s nimiž Schillerov­á stravenkov­ý paušál dosud nekonzulto­vala.

„Nelíbí se mi to. Příspěvek je primárně určen na stravování. Když dám lidem místo poukázky peníze, použijí je leckdy spíš na cokoliv jiného,“reaguje za ČSSD odborný mluvčí pro ekonomiku a poslanec Václav Votava. „Je to spíš takový populistic­ký krok. Seznamovat s takovým úmyslem dříve veřejnost než koaličního partnera není korektní,“dodává Votava.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia