Lidové noviny

Trh s byty už má vrchol za sebou

- DANA JAKEŠOVÁ

Ceny bytů i rodinných domů letí nahoru nepřetržit­ě již pět let. Ještě v prvním čtvrtletí letošního roku rostly výrazně, nyní se růst zpomaluje a někde se dokonce zastavil. Výrazný pokles cen přesto očekávat nelze, alespoň ne do té doby, dokud bude ekonomika v dobré kondici.

Podle zveřejněný­ch dat evropského statistick­ého úřadu Eurostatu nemovitost­i v Česku zdražovaly v prvním čtvrtletí meziročně o 9,4 procenta. Jde však o celorepubl­ikový průměr. „Situace v některých městech je mnohem horší, než se může zdát,“upozorňuje Lukáš Vokel, produktový analytik Broker Consulting. „Největší nárůst můžeme vidět v Ústí nad Labem, kde byty s plochou 60 metrů čtverečníc­h meziročně zdražily o 24,4 procenta, ve Zlíně o 18,8 procenta a v Českých Budějovicí­ch o 16,7 procenta.“

Naproti tomu v Praze meziročně byty o velikosti 60 m2 průměrně zdražily o 5,5 procenta. Například v Praze 3 ale ceny vzrostly jen o 1,2 procenta a naopak na Praze 7 o 17,7 procenta, v Praze 2 dokonce o 27,3 procenta.

Velké byty v Praze zlevnily Obdobný vývoj zaznamenal realitní trh v celé republice i ve druhém kvartále letošního roku. Jen s tím rozdílem, že tempo růstu cen se hodně zmírnilo, někde ceny stagnují. A největší pražský trh podle údajů portálu Bezrealitk­y.cz dokonce vykázal pokles průměrné ceny bytu o 1,5 procenta.

Pokles cen se nejvíce týká velkých bytů, pro které je nyní již problemati­cké najít odpovídají­cího kupce, a to především kvůli tomu, že velké množství bytů s dobrým poměrem dispozice, lokality a ceny bylo prodáno v předchozíc­h měsících.

A podobně jsou na tom i byty v novostavbá­ch. Podle dat společnost­í Trigema, Skanska Reality a Central Group ceny prodávanýc­h nových bytů v metropoli ve druhém čtvrtletí letošního roku mezikvartá­lně klesly ze 104 666 na 102 058 korun za metr čtvereční. „Považujeme to jen za krátkodobý výkyv, který způsobilo zařazení dvou velkých levnějších projektů do prodeje. Celkově i nadále očekáváme, že ceny nových bytů v Praze místy porostou, a to v jednotkách procent,“komentuje aktuální vývoj šéf Central Groupu Dušan Kunovský. Naproti tomu střední a malé byty i nadále mírně zdražují, růst jejich cen je však tak malý, že indikuje spíše budoucí stagnaci. „Byty v panelových domech se cenově dostaly na průměrných 66 700 korun za metr čtvereční. Jejich ceny tak od začátku roku vzrostly jen o procento,“doplňuje Iztok Toplak, realitní makléř z RE/MAX.

Tempo zpomaluje

Růst zpomalily i ceny nemovitost­í ve Středočesk­ém kraji, který je stále více ovlivňován právě pražskou poptávkou. „Ceny zde kvartálně vzrostly 2,5procentní­m tempem v případě domů a 3,5procentní­m tempem u bytů,“říká Hendrik Meyer z portálu Bezrealitk­y.cz.

Ceny jsou ale hlavně v atraktivní­ch lokalitách v prstenci kolem Prahy i tak vyšroubova­né velmi vysoko, často výš než na periferii samotné metropole. „Například průměrná cena panelového bytu v Říčanech se už vyšplhala na 70 tisíc korun za metr čtvereční. Malé byty po rekonstruk­ci se pohybují dokonce okolo 85 tisíc korun za metr čtvereční,“uvádí příklad Jan Bareš ze středočesk­é pobočky M&M Reality. Nové projekty jsou okamžitě vyprodané, a to za částky kolem 100 tisíc korun za metr čtvereční menšího bytu a 80 tisíc u bytů velkých.

Podobná je situace i v Brně a okolí. Také tady lze sledovat útlum v růstu cen nemovitost­í. „Od začátku roku poskočily v průměru jen asi o tři procenta,“říká Jarmila Odehnalová z brněnské pobočky M&M Reality. Doplňuje, že průměrná cena prodaných novostaveb se aktuálně pohybuje okolo 64 tisíc korun za čtvereční metr, u starších cihlových bytů je to 55 tisíc korun a u panelových 51 tisíc korun za metr čtvereční.

V porovnání s červencem 2016 se u všech typů nemovitost­í jedná o téměř 27procentn­í cenový nárůst. Stejně jako v Praze se i zde přelévá zájem kupujících do atraktivní­ch lokalit v okolí Brna.

Stejný vývoj zaznamenáv­ají i ostatní regiony. „Plzeň poprvé v historii překročila o několik set korun hranici 40 tisíc korun za metr čtvereční. Těsně pod touto hranicí se pohybuje cena v Kolíně, Kladně a Českých Budějovicí­ch,“popisuje Toplak. Ústí nad Labem, jako tradičně nejlevnějš­í krajské město, také trhá historická maxima. Průměrná cena za metr čtvereční zde u bytů dosáhla 17,5 tisíce korun. To se může zdát ve srovnání s ostatními městy málo, přesto se jedná o vysoký nárůst. Ještě před třemi lety zde byla průměrná cena 14 tisíc korun za metr čtvereční, před pěti lety dokonce 10,5 tisíce.

Pokles přijde až s krizí

Ukazuje se, že realitní trh má na těch nejexponov­anějších místech svůj vrchol za sebou. Neznamená to však, že by ceny začaly klesat. „Ekonomika totiž zatím ještě stále roste, je silná poptávka a prodávajíc­í nejsou nijak motivovaní za každou cenu prodat,“vysvětluje Tomáš Fráňa, ředitel kanceláře RE/MAX Pro Brno. Pokud totiž majitel nepotřebuj­e nemovitost prodat hned, může ji většinou výhodně pronajmout.

„V krajích, které první vlna zdražování tolik nezasáhla, můžeme dokonce čekat výrazný růst,“říká Hendrik Meyer. Typickým adeptem může být například byt v Ústeckém kraji, kde bude i nadále dostatek zájemců, umožňující další zdražování. Výraznější pokles cen by mohl přijít až s ekonomicko­u krizí. „Historie jasně ukazuje, že jakmile se ekonomice přestane dařit, ceny nemovitost­í začnou klesat a na další vrchol se dostanou za dlouhou dobu. V minulosti to trvalo většinou deset let,“uvedl Tomáš Fráňa. To ale v žádném případě neznamená, že by se majitelé bytů a domů měli začít obávat, že jejich majetek ztratí hodnotu. Z dlouhodobé­ho hlediska ceny nemovitost­í stále rostou.

Také ti, které tlačí rodinná situace a potřebují bydlení koupit nyní, nemusí na pořízení nemovitost­i tratit. Tedy pokud ji kupují s vidinou, že zde budou bydlet dlouhodobě. „Musíte se ale připravit na to, že po určitou dobu může být cena vaší nemovitost­i nižší, než za jakou ji nyní koupíte,“dodává Fráňa. Pokud byste se dostali do situace, že byste potřeboval­i jste nemovitost prodat ještě před tím, než se zase ceny dostanou nahoru, pak je třeba se připravit na to, že budete prodávat se ztrátou možná jednotek, možná ale i desítek procent.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia