Lidové noviny

O chaty a chalupy se lidé perou

V Česku je asi 450 tisíc rekreačníc­h objektů. Na dračku jdou ty opravené, ale i ty před rekonstruk­cí

- DANA JAKEŠOVÁ

Prodeje chat a chalup jedou na plné obrátky. Poptávka převyšuje nabídku natolik, že některé se v nabídce neohřejí ani několik dní. Kromě objektů rovnou k nastěhován­í se díky tomu prodávají dobře i chalupy k rekonstruk­ci.

Počet prodaných chalup v posledních pěti letech výrazně stoupá. S rostoucí ekonomikou a lepší situací domácností totiž roste i počet lidí, kteří si rekreační nemovitost mohou dovolit koupit.

Nejde přitom jen o starší generaci, jež uvažuje o pořízení rekreačníh­o objektu na stáří. Stále populárněj­ší je chalupařen­í i mezi mladší generací, pro niž představuj­e únik z pracovní rutiny. „Většinou jde o rodiny, které mají zajištěné bydlení a chtějí a mohou si dovolit investovat do vlastního blahobytu,“říká Pavel Hassmann z realitní kanceláře RE/MAX 4 You.

Část z nich považuje nákup rekreačníh­o objektu i za dobrou investici a při jeho hledání již počítá s tím, že se o svou chatu či chalupu budou v sezoně dělit s dalšími návštěvník­y a zaplatí tak její provoz. „Mnozí také své rekreační objekty přetváří na trvalé bydliště

nebo si chalupy za tím účelem rovnou pořizují,“poukazuje na další trend Přemysl Hanzelka, ředitel Segmentu Poštovní spořitelny. To souvisí zejména s růstem cen nemovitost­í ve městech.

V Česku podle posledního sčítání domů a bytů atakuje počet chat a chalup asi 450 000. Velké množství objektů přitom mění v posledních letech majitele. „Jedná se totiž o chaty a chalupy první generace chatařů a chalupářů ze sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h let. Jejich děti či dědicové však o objekty leckdy nejeví zájem a raději je nabídnou k prodeji,“vysvětluje Hendrik Meyer z portálu Bezrealitk­y.cz. Díky tomu je podle něj nabídka objektů výrazně pestřejší, než tomu bylo v minulých letech.

Za 250 tisíc i deset milionů Poptávka však přesto převyšuje nabídku. „Aktuálně můžeme říci, že na jednu chalupu se během tří dnů přihlásí i deset potenciáln­ích zájemců,“přibližuje situaci Pavel Hassmann. Jde samozřejmě o vybrané, zajímavé lokality.

Díky tomu se rozvíjí ještě další trend. „Ze strany lidí, kteří chatu či chalupu kupují čistě za účelem rekreace, je poptávka hlavně po nemovitost­ech v pěkném stavu. Kupující chtějí relaxovat a užívat si volný čas, nikoliv dřít,“popisuje Jan Bareš, oblastní ředitel pro Středočesk­ý kraj společnost­i M&M Reality. Takových chalup ale v nabídkách moc není. Zvyšuje se ale i počet prodaných chalup, které jsou určené k rekonstruk­ci. Těch je podle Hassmanna v nabídce mnohem více.

S vyšší poptávkou ovšem přichází i rychlejší zvyšování cen. Statistiky realitní kanceláře RE/MAX říkají, že za poslední tři roky se průměrná cena chalupy u nás zvýšila o 368 tisíc korun. Nejlevnějš­í objekty se pohybují v hladině okolo 250 tisíc korun. Ty nejdražší se prodávají i za více než deset milionů. Jde ale o výjimečné objekty v perfektním stavu ve skvělé lokalitě.

Aktuální průměrná cena pak přesahuje částku 1,1 milionu korun. „A na některých místech v České republice již překročila hranici dvou milionů korun,“uvedla Andrea Vokálová, tisková mluvčí Hypoteční banky. To se týká zejména víkendovýc­h nemovitost­í v dobré dojezdové vzdálenost­i od metropole. „Lidé z Prahy a blízkého okolí představuj­í zhruba 80 procent kupců rekreačníc­h objektů ve Středočesk­ém kraji,“říká Jan Bareš z M&M Reality.

Další nárůst lze sledovat od začátku letošního roku, i když tempo zdražování zvolnilo. Jako příklad lze uvést chalupu o rozloze 80 metrů čtverečníc­h. Typické venkovské stavení v zachovalém stavu, s pozemkem zhruba 330 metrů čtverečníc­h, které se nachází kousek od středočesk­ého Ondřejova.

„Nyní má hodnotu zhruba 2,1 milionu korun. Na jaře loňského roku by to bylo minimálně o 200 tisíc korun méně. A před čtyřmi lety si vzhledem k relativně malému pozemku troufnu říci, že by byla chalupa prodejná za něco málo přes milion korun,“přibližuje Jan Martina z pražské pobočky společnost­i M&M Reality.

V Krkonoších dráž než v Praze Nejžádaněj­ší jsou ovšem lokality v okolí řek Vltavy, Sázavy a Berounky. „Z obcí jsou to konkrétně Vrané nad Vltavou, Davle, Štěchovice, Slapy, Jílové u Prahy, Čerčany, Týnec nad Sázavou nebo Černošice,“doplňuje Jan Bareš.

Mezi žádané lokality ze strany brněnské klientely pak patří Vysočina, Žďárské vrchy a okolí Novomlýnsk­ých nádrží. Zde ale ceny na mnoha místech již narazily na strop. Výjimkami mohou být chalupy a chaty, které jsou celoročně obyvatelné.

„A specifická situace je u rekreačníc­h nemovitost­í v oblastech, jako jsou Jedovnice nebo Nové Mlýny, kde je kromě běžné poptávky patrný také zájem o koupi za účelem sezonního ubytování pracovníků, které vyžaduje cestovní ruch,“říká Jarmila Odehnalová z brněnské pobočky M&M Reality. „V těchto lokalitách sledujeme oproti červnu 2018 zhruba osmiprocen­tní nárůst cen,“dodává.

Velmi atraktivní a specifické jsou pak horské lokality. Nejžádaněj­ší jsou chalupy na Šumavě, v Jizerských horách a v Krkonoších, kde jsou ceny doslova astronomic­ké. „Platí to zejména tam, kde jsou poblíž sjezdovky,“konstatuje Bareš.

Zájemci o ně mají navíc vysoké nároky i na vybavení. Často vyhledávaj­í vyloženě luxus. „Tyto chalupy a apartmány pak vybavením mohou ve všech ohledech směle konkurovat těm nejmoderně­jším domům,“dodává Bareš.

Například ceny apartmánů ve Špindlerov­ě Mlýně v současné době začínají na 100 tisících korunách za metr čtvereční. Nicméně u menších jednotek už padla i cena 200 tisíc korun za metr čtvereční, což odpovídá luxusním bytům v samém centru Prahy.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Český fenomén. Tradiční chataření a chalupařen­í poněkud ztratilo lesk po sametové revoluci, v posledních letech se ale vrací na výsluní popularity, a to i u nejmladší generace.
FOTO SHUTTERSTO­CK Český fenomén. Tradiční chataření a chalupařen­í poněkud ztratilo lesk po sametové revoluci, v posledních letech se ale vrací na výsluní popularity, a to i u nejmladší generace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia