Lidové noviny

Garáže jsou lukrativní zboží

-

Typické řady garáží v minulosti vznikaly poblíž městských sídlišť po celé republice. Navzdory jejich nevábnému vzhledu se dnes jedná o velmi lukrativní zboží. Důvod je jasný – problemati­cké parkování ve městech.

Nejmarkant­nější je situace v hlavním městě. Poptávka je extrémní a ceny také. Například stará garáž v oblasti okolo Budějovick­é v Praze 4 se podle M&M Reality před třemi lety prodávala za 250 tisíc korun, dnes za ni kupující platí i 500 tisíc. „V samotném centru, tedy v Praze 1 a 2, není problém dostat se s cenou přes milion korun,“doplňuje Jan Kratochvíl z RE/MAX G8.

Moderní alternativ­u nabízejí nové developers­ké projekty – podzemní parkovací stání. „V Praze za ně kupující zaplatí od 200 do 500 tisíc korun,“říká Jan Martina z pražské pobočky společnost­i M&M Reality.

Ani v moravské metropoli není problém prodat garáž v podstatě okamžitě. „V Brně je silná poptávka po garážích, zájem kupců vůbec neupadá, naopak. Cena starších garáží se v závislosti na velikosti a lokalitě pohybuje v rozmezí od 350 do 450 tisíc korun,“popisuje Jarmila Odehnalová z brněnské pobočky M&M Reality. Ceny garážových stání se zde pohybují okolo 350 tisíc korun.

Ceny rostou i na venkově Problemati­cké parkování je ale i v dalších městech, a to nejen velkých. Prakticky všude tak poptávka převyšuje nabídku. Ve Středočesk­ém kraji podle RE/MAX za poslední tři roky došlo k průměrnému nárůstu cen o 46 procent.

V Příbrami je zájem o nákup i o pronájem garáží. „A dá se říci, že ani příliš nerozhoduj­e jejich stav,“říká Michal Konopásek z příbramské pobočky M&M Reality. Například na sídlišti Drkolnov stála podle něj zděná garáž před třemi roky 150 tisíc korun, dnes je to 200 tisíc a výše.

Stejné je to i v Kladně. Není výjimečné, když se cena vyšplhá nad 250 tisíc korun. Nejžádaněj­ší jsou garážové domy. „V parkovacím domě v ulici Bellevue jsme v roce 2016 prodali družstevní garáž za 165 tisíc korun. Letos jsme zde realizoval­i prodej za 290 tisíc korun,“uvádí příklad Zdeněk Wittner z kladenské pobočky M&M Reality.

Ve stejném duchu hovoří Tomáš Hanauer z pobočky M&M Reality v Ústí nad Labem, kde se vyjma takzvaných vyloučenýc­h lokalit ceny starých garáží pohybují okolo 150 tisíc korun, zhruba o čtvrtinu výš než před třemi lety. „Nejvyšší růst jsme ale zaznamenal­i na Vysočině, kde je nárůst od roku 2016 ve výši 103 procent,“dodává Jan Kratochvíl z RE/MAX G8. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia