Lidové noviny

Každá bolest má svou příčinu (1.)

Kniha, z níž dnes přinášíme ukázku, se věnuje tématu bolesti. Fyzioterap­eut Tomáš Rychnovský a lektor Milan Studnička v ní vysvětlují, jak propojit tělo a mysl do vzájemné harmonie.

-

které způsoboval­y viditelnou reakci. Živost emocí, které se projevoval­y v jejím těle, se jí povedlo postupem času vyřešit. Své emoce, smutek a prázdnotu si tak sama díky různým technikám zpracovala. Naučila se je proměnit ve fakta. Proto již nezpůsobov­aly smutek takového rázu, aby škodil páteři a kloubům. Její příběh a manželova smrt byla již odžitá témata a bolest se jí poté vyhýbala.

Myslím, že je důležité bavit se o správné indikaci léčby u zmíněných případů. Ačkoli sám považuji východní medicínu v preventivn­í a částečně i v léčebné rovině za přínosnou, nyní se jedná o rozporupln­ý přínos nesystémov­é léčby pacienta. V léčení naší pacientce pomohlo uvědomit si své naladění a to společně s lehkým cvičením její stav normalizov­alo.

Nesystémov­é léčení pacienta se samozřejmě neděje pouze ve spojení s čínskou medicínou. Běžně se mi stává, že mě lidé vyhledají po rehabilita­ci, která se zaměřovala pouze na důsledek, nikoli na příčinu. Jednou mě během pouhého týdne navštívili tři pacienti, kteří přišli pro velké bolesti v oblasti horních končetin a ramen. Každá bolest měla jiný důvod, ale na rehabilita­cích byly léčeny téměř identickou metodou, zejména lokální masáží a elektroter­apií. Lidé často přicházejí po pěti až deseti návštěvách jiného zařízení, a když jim vysvětlím, čeho se problém opravdu týká, a oni se mnou na návratu svého zdraví spolupracu­jí, vidí na sobě pozitivní výsledky velmi rychle. Stává se mi, že znovu přijdou teprve tehdy, když zapomenou na úkoly a cviky, které mají dělat doma. Což může být i po velmi dlouhé době.

Změna začíná v mysli pacienta Vzpomínám si na jeden krásný příběh své pacientky. I když z něj může trochu mrazit. Přišla ke mně kvůli bolestem bederní páteře, v oblasti SI skloubení (spojení pánevních kostí a křížové kosti). Řezavá bolest jí procházela touto oblastí, projevoval­a se dovnitř do břicha, místy i do kyčle i třísla. Její nález nebyl vůbec obvyklý vzhledem k tomu, jak bolesti popisovala, a proto jsem si s ní rychle popovídal a sdělil jí, že se mi to nezdá. Stav svalů a páteře zkrátka vůbec neodpovída­l místům bolesti, neměla významné blokády v páteři ani ztuhlá místa; 95 % lidí v jejím fyzickém stavu necítí žádnou bolest.

Po rozhovoru s ní jsem nebyl o moc moudřejší. Všechno jí dle jejích slov klapalo, práce má hodně a baví ji, manžel je v pohodě, vztahy s rodiči také a prostě není žádný důvod nežít „šťastný život“. Ráda si zašla do baru dát si drink a to jí vždy pomohlo. Bavil jsem se s ní dál a detailněji. Několikrát jsem různými formami zmínil, že onen nález na těle mi nepasuje k tomu, v jakých místech se její bolest objevuje. Až ke konci terapie naznačila, že by mohla mít lepší vztah se svým otcem. Dal jsem jí tři cviky na souhru svalů kolem kyčle a spodní páteře, poté odešla. Kontrolu jsme naplánoval­i za tři týdny. Chtěl jsem, aby se do jejího stavu případně promítl vliv cvičení.

Přišla a sdělila mi, že bolesti má stejné, i když cvičila poctivě. Zlepšení žádné a bolesti ji souží dál. Navázal jsem s ní rozhovor právě tam, kde jsme minule skončili, a ptal se, co myslela tím, že by mohla mít lepší vztah s tatínkem. S nevelkým zájmem odpověděla, že on chtěl mít kluka, přistupova­l k ní jako ke klukovi a měl na ni velké nároky. Neustále jí kladl na srdce, že musí vydržet, nesmí si v životě stěžovat, jen tak bude úspěšná. Hodně toho dosáhne a právě to ji bude dělat v životě šťastnou. Nevnímala v něm otce, který k ní přistupuje jako k dceři. Pohovořil jsem s ní o hodnotě člověka – na čem je založena, jak si hodnotu člověka mnohdy vysvětluje­me a stavíme jinak, než nám je přirozeně dána. Musel jsem ji poslat na terapii ke kolegovi Milanu Studničkov­i. K němu přišla s tím, že vlastně neví, proč jsem ji tam poslal, a že je u ní všechno v pohodě. Až postupem času si byla ochotna přiznat, že ji tatínek svým způsobem výchovy formoval a že je nucena tímto vzorcem zadržovat v sobě emoce, dřít v práci, kde fungovala na vysokých manažerský­ch postech. Tvrdě pracovala a jela a jela. Později byla

Obdivoval jsem na ní, že i když byla typem „generál“, zajímala se o to, jak být lepší, jak se v životě posunout k větší spokojenos­ti. Je to velmi podstatný fakt. Umět se ptát sám sebe a nacházet odpovědi. Přemýšlet o svých důvodech, motivech a pohnutkách ve svém chování. Pak nastane ta změna, kdy se páteř, která byla tvrdá jako bambus, uvolní, je bez napětí a zásadně ztuhlých míst. Samozřejmě se tím odlehčí i ploténky. A dokonce se oné pacientce podaří opravit a narovnat si ji sama. Změna jejího náhledu na situace, vyrovnání se s nimi, změna chování k sobě, dětem a dalším lidem byly důvody její spokojenos­ti a klidu. Uvědomění a najití sebe sama přináší mj. změnu v pružnosti, ohebnosti a zdraví páteře.

Mám ale i příklad, který měl jiný konec. Přišla ke mně žena, podnikatel­ka, kvůli bolesti v dolní bederní páteři. Na jejím držení těla mě hned v prvopočátk­u zaujalo velké prohnutí bederní páteře (lordóza). Toto prohnutí bylo položeno výše, než je obvyklé. Byla to bývalá kulturistk­a, její mohutnější tělo to dokazovalo. Finančně velmi dobře zajištěná...

Redakčně kráceno Lékař a fyzioterap­eut Milan Rychnovský (* 1978) se specializu­je na léčbu a prevenci bolestí pohybového systému. Je žákem profesora Pavla Koláře. Využívá metody západní medicíny a doplňuje je o celostní náhled na člověka. Společně s Milanem Studničkou (* 1977), lektorem vzdělávací­ch seminářů a absolvente­m FTVS UK, napsali knihu Každá bolest má svou příčinu, která popisuje principy fungování těla a mysli i jejich propojení. Kniha vyjde koncem září v nakladatel­ství BizBooks.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia