Lidové noviny

Povedený víkend klanu Hašků

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Tento víkend se fotbalové rodině Hašků povedl. Oba Martinové slavili vítězství: otec kouč dovedl Bohemians k velkému obratu s Olomoucí (3:2), syn záložník dvěma góly zařídil výhru Sparty nad Ostravou (2:0).

PRAHA Běžela poslední minuta nastavení, když David Bartek zblízka dokonal obrat Bohemians proti Olomouci na 3:2. Ještě půlhodiny před koncem přitom klokani o dva góly prohrávali.

„Když to bylo 2:2, věřil jsem, že třetí gól dáme. Hráči i diváci šli do pozitivníh­o fanatismu a pak už byla radost takový zápas koučovat. A když už byl David Bartek v šanci, tak jsem si říkal: ty vole, dej to! Dal, ani nevím jak. Ale on to prostě musel být gól,“říkal radostně kouč Pražanů Martin Hašek starší s tím, že po takovém zápase bude mít pěkný večer.

A jistě ho těšilo i následujíc­í odpoledne. Jeho syn Martin – sparťanský záložník – totiž dal dva góly proti Ostravě. „A mohl jsem přidat i třetí, ale musím uznat, že mě brankář soupeře pěkně vychytal,“podotkl k další šanci.

Hašek starší, jenž patřil mezi nejlepší ligové defenzivní středopola­ře 90. let, má hned dva syny, kteří se potatili, a nejmladšíh­o Mojmíra, jenž si na rozdíl od nich fotbal nezamilova­l. Zatím lépe rozjetou kariéru má třiadvacet­iletý sparťan Martin, o rok a půl mladší Filip nyní hraje na Slovensku za Ružomberok.

„Když Martin ležel v postýlce a nemohl ještě hýbat hlavou, protože ji měl velkou, visela nad ním chrastítka a mezi nimi balon. Jeho zajímal jen ten balon. Jakmile se naučil chodit, rovnou kopal do míče,“vyprávěl v roce 2016 pro MF DNES Hašek starší.

Oba synové fotbalově vyrůstali ve Spartě – i v době, kdy ji vedl jejich táta, což se jich dotýkalo. „Měl jsem to spíš těžší. Zdálo se mi, že někteří trenéři soupeřili s tátou, ale přese mě. Měli tendence být na mě zbytečně přísní, asi chtěli ukázat, že mě neprotlaču­jí. Spíš mi to škodilo. V době, kdy byl táta trenér áčka Sparty, jsem ve starších žácích měl skoro nejmenší minutáž ze všech. Z toho je jasně patrné, že mi cestičku neprošlapá­val,“povídal Martin Hašek mladší.

Včera ukázal, že už ho slavné jméno trápit nemusí a může spoléhat především na své schopnosti. Branky: 22. Jovovič, 65. Doležal 80. Ladra. Rozhodčí: T. Klíma - Blažej, Caletka. ŽK: Chramosta - Bucha, Křapka.

Diváci: 3053.

Jablonec: Hrubý - Holík, Jugas, Plechatý, Krob - Hübschman, Považanec (76. Pilík) - Jovovič (82. Chramosta), Matoušek (56. Kratochvíl), Sýkora - Doležal. Trenér: Rada.

Boleslav: Šeda - Křapka (77. Pech), Takács, Pudil, Fulnek - Auer (60. Hubínek), Budínský, Matějovský, Bucha - Jiří Klíma (66. Wágner), Ladra. Trenér: Weber.

 ?? FOTO MAFRA - MICHAL RŮŽIČKA ?? Martin Hašek se raduje z gólu proti Ostravě. Při výhře 2:0 se trefil hned dvakrát, což se mu povedlo poprvé v kariéře.
FOTO MAFRA - MICHAL RŮŽIČKA Martin Hašek se raduje z gólu proti Ostravě. Při výhře 2:0 se trefil hned dvakrát, což se mu povedlo poprvé v kariéře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia