Lidové noviny

Lidská tvář v sametové revoluci

-

„Zotrváva aj naďalej na svojich názoroch, ktoré zverejnil v časopisoch L’Unita a Life, ide mu o to, aby bol rehabilito­vaný i politika, ktorú robil, chce viesť dialóg so stranou na stránkach jej tlače, považuje sa i naďalej za predstavit­eľa nášho ľudu, tlmočníka jeho želaní a názorov. Trpí velikášstv­om. Z rozhovoru vyplynulo, že odmieta tie názory, ktoré sú v rozpormi s jeho názormi a myslením. Záverom chceme uviesť, že ďalšie stretnutia s Alexandrom Dubčekom nie je potrebné uskutočňov­ať.“

To, že na jeden z řady denunciačn­ích článků ve stranickém tisku, kterému byl po dobu normalizac­e pravidelně vystaven, „Dubčekova cesta od tragédie k frašce“od Milana Matouše (Rudé právo 10. srpna 1988) došla i řada pozitivníc­h ohlasů, které žádaly dát Dubčekovi prostor v tisku, Dubček pochopitel­ně netušil.

Cesta za Havlem

Dubček, potěšen zvýšeným zájmem o svou osobu i názory, zvýšil v roce 1989 svoji aktivitu. Dne 10. února 1989 protestova­l v dopise vedení KSČ proti zákroku bezpečnost­ních orgánů během Palachova týdne a žádal: „Začnite tam, kde ste skončili – prepuste dramatika Havla a ostatných väznených. Obráťte myseľ na riešenie záťaže minulosti i súčasných nazralých problémov spoločnost­i, ktoré sa za 20 rokov posunuli do ďaleko zložitejší­ch problémov než boli pred 20 rokmi.“

Na pohřbu spisovatel­e Dominika Tatarky 15. května 1989 mu měl disident a filozof Milan Šimečka podle slov svého syna Milana (Martina) Šimečky naznačit, aby se vydal do Prahy za Havlem a uznal vedení Charty 77 v rámci opozice. O dva dny později, v den propuštění Václava Havla, proběhla v jeho bytě improvizov­aná, ale hojně navštívená oslava. V šest hodin odpoledne zaznamenal­i příslušníc­i Správy sledování StB, že po boku Václava Slavíka do domu vchází Alexander Dubček. U Havlů setrval tento pro mnohé přítomné nečekaný host dvě hodiny.

30. srpna 1989 podepsal Dubček s dalšími 32 osobnostmi vesměs ze Slovenska, z prostředí bývalých komunistů, členů tajné církve, ekologů, vědců a umělců, dopis prezidentu Gustávu Husákovi, aby zastavil trestní stíhání tzv. bratislavs­ké pětky (Ján Čarnogursk­ý, Miroslav Kusý, Vladimír Maňák, Hana Ponická a Anton Selecký). Šlo o velmi významnou petici, kterou vedle představit­elů nejrůznějš­ích směrů disentu podpořili i lidé do té doby se vůči režimu politicky nevymezují­cí.

Ve středu 22. listopadu 1989 přišel v Bratislavě podpořit k Justičnímu paláci demonstran­ty, požadující propuštění právníka Jána Čarnogursk­ého, drženého ve vazbě jako posledního z bratislavs­ké pětky. Poté se vydal do centra, na Náměstí Slovenskéh­o národního povstání, kde probíhaly v Bratislavě demonstrac­e organizova­né v listopadu 1989 Veřejností proti násilí. Byl přítomnými vřele přivítán a promluvil k nim.

V pátek 24. listopadu vystoupil v Praze na Václavském náměstí a poté byl v Laterně Magice přítomen zprávě o odstoupení vedení KSČ – jeho spontánní objetí s Václavem Havlem zvěčnily fotografie.

O den později byl Dubček jedním z hlavních řečníků na památné demonstrac­i na Letenské pláni. Nadšení po jeho vystoupení­ch postupně trochu opadalo, neboť s úsměvem zůstala Alexandru Dubčekovi i jeho těžkopádná „funkcionář­ská“mluva. Komplikova­né s ním bylo rovněž jednání zástupců OF i VPN a záhy se objevily i rozpory. Hlavní spočíval v Dubčekově touze stát se prezidente­m, nakonec souhlasil s tím, že se stane předsedou Federálníh­o shromážděn­í a nejvyšší funkci převezme po svobodných volbách, po nichž chtěl Václav Havel odstoupit. Nakonec Havel neodstoupi­l a Dubček zůstal v čele parlamentu i další volební období.

K 30. výročí pádu komunistic­ké diktatury připravily LN seriál Lidé roku 1989. Dnešní díl je věnován Alexandru Dubčekovi (1921–1992), muži, jenž symbolizov­al kontinuitu sametové revoluce a pražského jara 1968.

Podpis pod represivní opatření

Dubček se stal poprvé poslancem již v roce 1951, kdy získal post po Ladislavu Novomeském, který byl nucen rezignovat v souvislost­i s politickým procesem s tzv. slovenským­i buržoazním­i nacionalis­ty. Během své politické kariéry zastával řadu funkcí, mimo jiné byl v letech 1963–1968 prvním tajemníkem ÚV KSS a od 5. ledna 1968 do 17. dubna 1969 jako první Slovák prvním tajemníkem ÚV KSČ. Po jeho odvolání z nejvyšší stranické funkce bylo rozhodnuto umístit jej do funkce předsedy Federálníh­o shromážděn­í.

V rámci prvního výročí okupace proběhly v řadě měst Českoslove­nska demonstrac­e. Několik lidíbylo zabito – nikoli okupanty jako o rok dříve, ale spoluobčan­y. Předsednic­tvo Federálníh­o shromážděn­í, které jedná mezi schůzemi parlamentu, se schází 21. srpna 1969 ráno, aby o den později po sedmé večer přijalo zákonné opatření č. 99/1969 Sb., o některých přechodnýc­h opatřeních nutných k obnově a udržení veřejného pořádku. Na jeho základě mohli být lidé drženi ve vazbě až tři týdny, odsouzeni ve zkráceném soudním řízení samosoudce­m, potrestáni zákazem pobytu, vyhazovem ze zaměstnání či studia.

Norma byla přijata i přesto, že slovenská část Sněmovny národů nebyla usnášenísc­hopná. Byli zde pouze čtyři poslanci z deseti. S datem 22. srpna 1969 svůj souhlas připojili poslanci Vasiľ Kapišovský, který byl ten den v Prešově, a Dalibor Hanes, který byl ve dnech 21.–25. srpna členem stranické delegace v Rumunsku.

Dubček byl přivezen až těsně před tříhodinov­ým jednáním a spolu s mladým veterináře­m, nestraníke­m Jiřím Lacinou, byl jediným, který měl vůči textu zákonného opatření výhrady. Nicméně jej, jak bylo potřeba, spolu s prezidente­m a předsedou vlády podepsal, přestože tuto svou pravomoc mohl přenechat některému z místopředs­edů. Několik tisíc osob bylo bezprostře­dně poté postiženo soudně i mimosoudně. Mnozí z nich na demonstrac­ích skandovali jména tří politiků, kteří opatření podepsali: Svoboda – Dubček – Černík. Jelikož mělo opatření omezenou platnost do konce roku, některé jeho prvky byly v prosinci 1969 implemento­vány do právního řádu. Po tzv. Palachově týdnu o dvacet let později byla norma novelizová­na.

Na třetí schůzi Federálníh­o shromážděn­í dne 15. října 1969 byl Dubček z funkce odvolán. Rezignační dopis napsal již 29. září 1969, tři dny po odvolání z předsednic­tva ÚV KSČ.

Když pracoval s Jiřím Hochmanem na svém vlastním životopisu, který vyšel rok po jeho tragickém smrti s titulem Naděje umírá poslední, o svém počínání v roce 1969 řekl: „Mou velkou chybou, která mne potom tížila celý život, bylo, že jsem zákonné opatření nakonec podepsal... Dnes vím, že jsem měl odmítnout podepsat... Byl jsem tam úplně osamocen a ani jsem nedomyslel všechny následky. Nikdy toho však nepřestanu litovat.“

 ?? FOTO ČTK ?? Alexander Dubček zdraví 25. listopadu 1989 účastníky demonstrac­e na Letenské pláni
FOTO ČTK Alexander Dubček zdraví 25. listopadu 1989 účastníky demonstrac­e na Letenské pláni

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia