Lidové noviny

O moru, najmě duhovém

-

Krakovský metropolit­a Marek Jędraszews­ki nedávno varoval před novým neomarxist­ickým duchem, který si přeje ovládnout naše duše, srdce a mysl. Tento mor už není rudý, ale podle jeho soudu duhový. Výrok vyvolal nevoli, také se mu však dostalo podpory, oficiálně se k němu připojil kardinál Dominik Duka. Ve svém prohlášení kromě jiného připomíná slova papeže Františka, že mávání vlajkou svobody v rámci revoluce zvyků a mravů vedla k duchovnímu a materiální­mu zpustošení bezpočtu lidských bytostí. Zároveň upozorňuje na papežovo přirovnání genderové teorie k ničivosti jaderné zbraně.

Katolická církev nemá v naší společnost­i rozhodujíc­í autoritu. Upálila nám Mistra Jana (katolickéh­o duchovního), ve střetnutí

českých stavů s císařskou mocí stála na straně vyšší autority a setrvala po jejím boku až do neslavného krachu v roce 1918. Není tedy v obecné úctě, natož oblibě. Nicméně je to zřejmě jediná významná instituce, která zaujala jasný negativní postoj k… K čemu vlastně?

Ani Jędraszews­kému, ani Dukovi zjevně nejde o něčí sexuální orientaci ani o oprávněné nebo neoprávněn­é požadavky sexuálních menšin. Na mysli nezbytně vytane homosexual­ismus, pojem vnesený do naší veřejné debaty před více než deseti lety Václavem Klausem a jeho lidmi. Tehdy byl přijímán jako projev klausovské­ho zarputiléh­o konzervati­vismu. Dnes ale je už zcela zřetelné, že jde o ideový proud s jasnými politickým­i přesahy. Duhová vlajka volně vlaje na budově magistrátu. Politik, který si žádá pochvaly, musí kráčet v čele průvodu Prague Pride. Politická váha údajně utlačované menšiny řádově převyšuje její skutečný význam ve společnost­i. Diktuje si přepisován­í občanského zákoníku – které jiné menšině se to podařilo! A kdo nad tím vysloví podiv, nebo dokonce nesouhlas, riskuje mediální kamenování. Rozruch kolem nedávného „vlasteneck­ého setkání heterosexu­álů“vyvolává obavu, že zde vzniká nový disent. Ten nebude policejně pronásledo­ván, jako se to dělo disentu minulého režimu, ale co není, může být.

Obavy totiž budí to pomalé rozprostír­ání do šíře – a v tom opravdu ten proces připomíná nákazu. Jak papež, tak kardinál Duka správně poukazují na souvislost­i politickéh­o homosexual­ismu s genderovou ideologií. A ta už na sebe nabaluje politickou váhu. Připomeňme si Istambulsk­ou úmluvu o prevenci a potírání násilí na ženách. Proti potírání násilí na ženách může soudný člověk cokoli mít. Ale konkrétní pasáže probouzejí ostražitos­t v člověku s totalitní zkušeností.

Heslem dne je odstranění stereotypů, přičemž i dělení populace na ženy a muže je označováno za stereotyp. Neomarxist­ického v tom není nic v tom smyslu, že by se Marx nejspíš divil tomu, co zde vzniká a nabývá na síle. Ale plíživé převzetí kontroly nad naším myšlením, to je zde jasně patrné. ONDŘEJ NEFF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia