Lidové noviny

Státní pocty pro Gotta

Veřejnost se může se zpěvákem rozloučit 11. října na pražském Žofíně, zádušní mše bude den nato v katedrále sv. Víta

- TOMÁŠ TOMÁNEK Pokračován­í na straně 2 Více čtěte na stranách 2 a 3 SLOUPEK LN

PRAHA Karel Gott bude pohřben se státními poctami. Pro tuto variantu, s níž přišla ve středu vláda, se rozhodla jeho choť Ivana. Podobně jako za bývalého prezidenta Václava Havla, který zemřel před osmi lety, odslouží i za zesnulého zpěváka kardinál Dominik Duka mši ve svatovítsk­é katedrále. Definitivn­í rozloučení s hudební ikonou se uskuteční příští sobotu 12. října.

„V souladu s vůlí mého manžela a po předchozím jednání s Arcibiskup­stvím pražským se bude konat zádušní mše a bude ji sloužit Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský,“uvedla Gottová. „Po důkladné úvaze jsem se rozhodla pro pohřeb se státními poctami,“napsala na internetov­ou stránku svého zesnulého muže.

Mše ve Svatém Vítu bude pouze pro pozvané. Započne v jedenáct hodin dopoledne. Kdo bude mezi hosty, Gottová nerozvedla. Z vyjádření ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ale vyplývá, že se zpěvákova rodina možná rozhodne umenšit případný politický rozměr posledního rozloučení. „Pořád říkám, že to nemá být politická akce a nemají tam být politici. A to si myslím, že bude nakonec záměr rodiny,“řekl LN ministr. „Není to jen moje spekulace. Vychází to z jednání, která jsem vedl, a z informací, které mám,“doplnil Zaorálek.

Pohřeb se státními poctami se liší od klasického státního pohřbu, který měl první polistopad­ový prezident Havel. Gottova rakev by neměla být tažena v průvodu s vojáky, dá se ale očekávat čestná stráž a možná i salvy do vzduchu. V místnosti s ostatky bude pravděpodo­bně vyvěšena státní vlajka a zazní hymna.

Vláda pozůstalým nejprve nabídla možnost uspořádat státní pohřeb. Ve středu, kdy se veřejnost o Gottově úmrtí dozvěděla, o této možnosti hovořil premiér Andrej Babiš. Zpěvákova manželka mu za to poděkovala.

Halíkova kritika

Ještě předtím, než Ivana Gottová zveřejnila své rozhodnutí, se vládní úvahy o státním pohřbu staly terčem kritiky. A stejně tak i možnost zádušní mše ve Svatém Vítu. „Projevit úctu k uměleckému talentu zemřelého je jedna věc, šílený a nevkusný nápad s národním pohřbem v katedrále věc druhá,“napsal známý kněz Tomáš Halík. Text prohlášení zveřejnil na svém webu. Podle něj je mše v katedrále projevem populismu jak premiéra Andreje Babiše, tak prezidenta Zemana.

Zaorálek LN řekl, že by stát měl v případě tak výrazné osobnosti nabídnout maximální možnou pomoc rodině. „Má být velmi vstřícný, protože jde o člověka s naprosto mimořádným­i zásluhami o šíření dobrého jména naší země,“uvedl ministr kultury.

Gott měl obrovskou fanouškovs­kou základnu nejen doma, ale i za hranicemi. Jeho rodina na příznivce myslí. Protože zádušní mše ve svatovítsk­é katedrále bude určena jen pro užší kroužek hostů s pozvánkou, truchlící milovníci jeho zpěvu se budou moci se svým idolem rozloučit už o den dříve. „Veřejnost bude moci přijít uctít památku mého muže v pátek do Paláce Žofín na Slovanském ostrově,“napsala Gottová.

 ?? FOTO MAFRA – M. SVÁČEK ?? Vzpomínka.
Ulice na pražské Bertramce, kde Karel Gott žil, se včera zaplnila svíčkami, květinami a vzkazy pro zesnulého zpěváka.
FOTO MAFRA – M. SVÁČEK Vzpomínka. Ulice na pražské Bertramce, kde Karel Gott žil, se včera zaplnila svíčkami, květinami a vzkazy pro zesnulého zpěváka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia