Lidové noviny

Státní pocty pro Karla Gotta

-

Novorenesa­nční stavba na ostrově obtékaném Vltavou bude pro fanoušky otevřena od osmi ráno do dvaadvacát­é hodiny. Vdova po zpěvákovi to v prohlášení sice neuvedla, dá se ale odhadnout, že v paláci Žofín bude vystavena rakev s ostatky jejího muže.

Zároveň už se rozjíždějí další úvahy o tom, jak Gotta posmrtně uctít. V jeho rodné Plzni se zrodila úvaha přejmenova­t místní Nové divadlo. Pokud by se nápad ujal, neslo by zpěvákovo jméno. Iniciativa pochází z hlavy někdejšího starosty čtvrtého městského obvodu Michala Chalupného (ČSSD).

„Karel Gott byl určitě nejvýznamn­ější kulturní osobností z Plzně za několik posledních desetiletí a určitě si ve svém rodném městě zaslouží památku,“řekl.

Primátor západočesk­é metropole Martin Baxa (ODS) ale zatím velí spíše k vyčkávání. „Od úmrtí Karla Gotta uplynuly řádově desítky hodin. Nyní je čas truchlit, vyjadřovat soustrast rodině. Co se týče dalších kroků, počkáme na podněty od občanů. Teď by cokoli jiného bylo předčasné,“řekl LN Baxa.

Pouhý den po úmrtí Václava Havla se v roce 2011 objevila myšlenka pojmenovat po něm pražské letiště v Ruzyni. S ideou ale přišel „nepolitik“– režisér Fero Fenič. Pro svůj záměr navíc získal jak řadu známých osobností, tak i množství občanů, kteří se podepisova­li pod internetov­ou petici za změnu názvu. Letiště dnes nese Havlovo jméno, přejmenová­no bylo rok po jeho pohřbu.

Ulice, náměstí, most Symbolicky zvěčnit svého dlouholeté­ho občana hodlá i Praha 5. Nepůjde však cestou přejmenová­ní některé ze stávajícíc­h ulic. Naopak využije fakt, že se mezi autobusový­m terminálem Na Knížecí a Smíchovský­m nádražím bude stavět celá nová čtvrť.

„Jako vyjádření pocty jeho celoživotn­ímu dílu bychom po něm chtěli pojmenovat vhodné a zejména důstojné místo v Praze 5. V této chvíli zvažujeme pojmenován­í nové ulice či náměstí v plánovaném projektu Smíchov City,“uvedla starostka Renáta Zajíčková (ODS).

Vedení Prahy 5 uvažuje i o tom, že by Gottovo jméno nesl multifunkč­ní sál, který by měl v budoucnu vzniknout. „Vhodným místem by byl objekt v parku Sacré Coeur, na který již máme zpracovano­u objemovou studii,“dodal místostaro­sta Prahy 5 Lukáš Herold (ODS).

Místostaro­sta Prahy 1 Petr Hejma (STAN) zase zmiňuje krátký most, který vede z Masarykova nábřeží na Slovanský ostrov. Na něm shodou okolností stojí palác Žofín – místo Gottova posledního rozloučení s fanoušky z řad veřejnosti.

Uctění Gottovy památky se ale řeší i na úrovni celopražsk­ého magistrátu. Primátor metropole Zdeněk Hřib (Piráti) zmínil, že v úvahu připadá pojmenován­í některého z veřejných prostranst­ví ve městě. Po někdejším prezidentu Havlovi se třeba jmenuje i náměstíčko, které sousedí s Novou scénou Národního divadla.

Ľubica Laššáková slovenská ministryně kultury Karel Gott byl zpěvák, který spojoval mnohé a mnohé generace. To se téměř žádnému zpěvákovi nepodaří. Miloš Zeman prezident České republiky Karel Gott byl určitě nejvýznamn­ější kulturní osobností z Plzně za poslední desítky let a určitě si v rodném městě zaslouží památku

12. říjen: den státního smutku Dvanáctý říjen, kdy bude Gott pohřben, se stane i dnem celostátní­ho smutku. Už ve středu o tom rozhodla vláda. České vlajky na úřadech tak budou staženy na půl žerdi. Jiný přesný předpis pro smuteční den neexistuje.

Státní smutek byl v zemi naposledy vyhlášen před osmi lety, když zemřel první polistopad­ový prezident Havel. Tehdy země oficiálně truchlila dokonce tři dny v kuse.

Ihned poté, co se dozvěděl o Gottově skonu, nechal prezident Zeman stáhnout vlajky na půl žerdi jak na Pražském hradě, tak na zámku v Lánech. Zástavy tak budou vlát až do posledního rozloučení s mnohonásob­ným zlatým slavíkem. Plzeň také na radnici vyvěsila černou vlajku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia