Lidové noviny

Cenili si ho, a proto i zneužili. On se nechal

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA „Má za sebou úžasnou kariéru, fanoušky měl v každém režimu a v každé době,“říká v rozhovoru pro LN o zesnulém Karlu Gottovi novinář a hudební kritik Čestmír Klos, který byl v letech 1968 až 1983 významnou osobností časopisu Melodie a o zpěvákovi psal.

Zároveň ale přiznává, že Gottovi nikdy nezapomněl jeho řeč k Antichartě v Divadle hudby. „Oni si ho cenili, proto ho zneužili a Karel Gott se zneužít nechal,“tvrdí Klos, který působil i v obnovených Lidových novinách.

LN Jak vzpomínáte na Karla Gotta?

Byl neuvěřitel­ně uznávaný člověk. Svého času jsem psal do hudebního časopisu Melodie, tudíž jsem s ním spolupraco­val, psal jsem jeho profily a podobně. Legendární zpěvák na jednu stranu bravurně reprezento­val českou popovou hudbu, na druhou stranu byl svým způsobem i poplatný režimu, ve kterém byl nejúspěšně­jší, vždyť právě v té době byl v nejlepší životní kondici.

LN Co myslíte tím „poplatný režimu“?

V Divadle hudby přednášel svou řeč k antichartě. Podle mě Karel Gott z toho osobně radost rozhodně neměl, ale byl v té době natolik povolný, že k tomu přistoupil. Byl to člověk rozmanitéh­o působení.

LN Jak se s Gottem spolupraco­valo?

Když jsem se s ním profesně setkal, tak jsem z toho měl pokaždé velmi dobrý osobní pocit. Jeho charakter byl úžasný. Byl to vtipný člověk, který si dokázal udělat srandu i sám ze sebe. To vnímám jako výborný osobní rys. Záležitost s Divadlem hudby pro mne nebyla důvodem k tomu se mu vyhýbat, ale jako jeho osobní pokles jsem to určitě vnímal. LN Jak je možné, že se Karel Gott stal legendou a v každém režimu byl úspěšný?

Za prvé, protože to uměl. Jeho pěvecké umění bylo bez diskuse v každém režimu na výborné úrovni. Za druhé, Karel Gott měl dobré společensk­é postavení. Političtí bossové ho zapojovali do některých aktivit, které byly z mého pohledu pochybné. Oni si ho cenili, proto ho zneužili a Karel Gott se zneužít nechal. Za další, měl velmi dobré autorské zázemí – nejen Karel Svoboda mu psal „hitovky“.

LN Co znamenal pro českou hudební scénu?

Osobně jsem jeho hudbu pro své potěšení neposlouch­al, nicméně tento člověk pro populární hudbu opravdu něco znamenal a svou práci dělal dobře. I když lidé na něj mohou pohlížet dvojím pohledem. Někdo mu dodnes Divadlo hudby neodpustil, já jsem se nad tím dokázal povznést. Mezi populárním­i zpěváky se mu jen těžko někdo vyrovná. Karel Gott byl zpěvák, který uměl své publikum nadmíru uspokojit, někdy i za cenu vlastního vkusu.

LN Dokázal jste se povznést?

Pro mě byla záležitost s anticharto­u a s Divadlem hudby pořád trnem v oku, nikdy jsem na to nezapomněl. Patřím ke generaci, která v tu dobu žila. Taky jsem měl možnost tam jít, ale odmítl jsem to. Z tohoto pohledu jsme byli rozdílní a každý na jiné straně. Ale přesto si myslím, že Gott nedělal žádné úskoky a podrazy, které by mi bránily v tom, vnímat ho jako příjemného člověka.

LN Fanoušci Gotta zbožňovali...

Je to idol, spousta lidí ho vnímá jako Boha. Má za sebou úžasnou kariéru, fanoušky měl v každém režimu a v každé době. Karel Gott byl celý život ve výborné kondici a zpíval do poslední chvíle. A dobře. Je logické, že je svými fanoušky milován i po smrti.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Čestmír Klos Gotta sledoval coby hudební kritik.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Čestmír Klos Gotta sledoval coby hudební kritik.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia