Lidové noviny

O zpěvákovy obrazy začne být zájem

- PAVEL VOKATÝ

Mona Lisa, Pavarotti nebo Oldřich Nový. Když měl Karel Gott volnou chvíli, fušoval do řemesla malířům a výtvarníků­m. Přestože jeho naivní obrazy nemají velkou uměleckou hodnotu, prodávají se jako memorabili­e za miliony korun. V malířství nemám rád onu fotografic­kou dokonalost. Fascinuje mě, když mi obraz dává možnost rozvíjet fantazii a leccos si domýšlet podle svého.

PRAHA Od smrti Karla Gotta neuplynul ještě ani den a pražská aukční síň Kodl oznámila hlavní bod prosincové dražby. Na prodej bude Gottova Mona Lisa, olej na plátně velikosti 50×40 centimetrů, kterou zpěvák namaloval v roce 2001. Vyvolávací cena je stanovená na 350 tisíc, odhadní pak na 400 až 700 tisíc korun. Už teď je ale jasné, že vyletí nad dva miliony korun a možná ještě výš.

Když se totiž u Kodla dražil Gott naposledy – bylo to loni v prosinci –, prodalo se jeho dílko Oldřich Nový a Anny Ondráková za téměř šestinásob­ek vyvolávací ceny. Z původních 250 tisíc cena po příhozech vyskočila na 1 440 000 korun včetně aukční přirážky, čímž se z portrétu dvojice herců první republiky stal Gottův autorský rekord.

Co s cenami jeho děl udělá nedávné zpěvákovo úmrtí, je nabíledni – poletí vzhůru a otázkou jen bude, na jaké cifře se zastaví. Kdo Monu Lisu nabízí k prodeji, nechce aukční dům zveřejnit.

Pavarotti na plátně

Sám Gott se nikdy za malíře nepovažova­l, do svého ateliéru chodil především relaxovat. Podle jeho okolí měl blízko k expresioni­smu, surrealism­u a naivnímu umění. Ostatně nebyl z českých celebrit jediný. Uměleckému stylu malířů samouků plnému jednoduchý­ch a bezstarost­ných motivů se věnoval také Josef Hlinomaz, Emma Srncová, Ivan Mládek nebo František Ringo Čech.

Gott také s oblibou ostatní umělce portrétova­l a obrazy pak rozdával známým a přátelům. Vznikaly i reprodukce tištěné na plátno, jež pak zpěvák podepisova­l a které se následně prodávaly za desítky tisíc korun. Na jeho obrazech se kromě Nového a Ondrákové objevil například Luciano Pavarotti, Jiřina Bohdalová nebo Helena Vondráčkov­á.

Jeho umělecký styl měli rádi hlavně jeho fanoušci, měl své sběratele, občas se jeho díla objevila v aukcích. Přestože byl samouk, vystavoval v Česku i v zahraničí.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO ČTK ?? Korida, da Vinci a první republika.
Ceny obrazů Karla Gotta nejsou příliš známé, ale u tří děl existuje výjimka. Tou první je Mona Lisa (vlevo dole), která se bude v prosinci dražit v aukční síni Kodl. Vyvolávací cena je 350 tisíc, odhadní pak 400 až 700 tisíc korun. Podle propočtů LN ale vyskočí minimálně na dva miliony korun. Loni se tamtéž vydražil Gottův obraz Oldřich Nový a Anny Ondráková (dole uprostřed) za 1 440 000 korun, vyvolávací cena byla 250 tisíc korun. Dílo dala do prodeje Gottova blízká přítelkyně Alice Kovácsová, dnes manželka operního a filmového režiséra Ondřeje Havelky. Část výtěžku věnovala Klinice hematologi­e Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde se Gott léčil. Obraz dostala dříve od zpěváka darem. Do třetice jde o malbu V kavárně (vpravo), již Gott vytvořil během léčby chemoterap­ií. Obraz vydražil majitel bezpečnost­ní agentury European Institute of Security and Crisis Management Vladislav Stanko za 230 tisíc. I tady šel výtěžek na charitu. Už dříve Stanko podobně koupil jeden z obrazů kytaristy Rolling Stones Ronieho Wooda. Hlavní fotografie pak ukazuje Karla Gotta v roce 1999 před svým dílem Corrida del Torro.
FOTO ČTK Korida, da Vinci a první republika. Ceny obrazů Karla Gotta nejsou příliš známé, ale u tří děl existuje výjimka. Tou první je Mona Lisa (vlevo dole), která se bude v prosinci dražit v aukční síni Kodl. Vyvolávací cena je 350 tisíc, odhadní pak 400 až 700 tisíc korun. Podle propočtů LN ale vyskočí minimálně na dva miliony korun. Loni se tamtéž vydražil Gottův obraz Oldřich Nový a Anny Ondráková (dole uprostřed) za 1 440 000 korun, vyvolávací cena byla 250 tisíc korun. Dílo dala do prodeje Gottova blízká přítelkyně Alice Kovácsová, dnes manželka operního a filmového režiséra Ondřeje Havelky. Část výtěžku věnovala Klinice hematologi­e Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde se Gott léčil. Obraz dostala dříve od zpěváka darem. Do třetice jde o malbu V kavárně (vpravo), již Gott vytvořil během léčby chemoterap­ií. Obraz vydražil majitel bezpečnost­ní agentury European Institute of Security and Crisis Management Vladislav Stanko za 230 tisíc. I tady šel výtěžek na charitu. Už dříve Stanko podobně koupil jeden z obrazů kytaristy Rolling Stones Ronieho Wooda. Hlavní fotografie pak ukazuje Karla Gotta v roce 1999 před svým dílem Corrida del Torro.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia