Lidové noviny

Spekulanti s bankovkami vycítili příležitos­t

- ROMAN ŠITNER Celý článek na www.lidovky.cz

PRAHA Krátce po úmrtí Karla Gotta se aukční servery zaplnily nabídkou pamětních bankovek s jeho portrétem. Vznikly letos v létě ke zpěvákovým osmdesátým narozeniná­m. Jen Aukro.cz registruje desítky nabídek. U více než deseti už zájemci přihazují přes pět tisíc korun za kus. Ve třech případech pak aktuální částka přesahuje dokonce deset tisíc.

„Teď je další vlna zájmu,“říká sběratel a obchodník s platidly Roman Veselý. V nabídkách je vidět, že se jich množství objevilo po oznámení zpěvákova úmrtí.

Někteří prodávajíc­í požadují i desítky tisíc korun, zatím ale na jejich nabídky nikdo nereaguje. U jednoho inzerátu, kde za dvě bankovky požadují 25 500 korun, je uvedeno, že už si tři zájemci zboží koupili. Není ale jisté, jak je tato informace důvěryhodn­á. Nejvyšší nabídkou, na kterou někdo reagoval, je padesát tisíc za bankovku přímo se zpěvákovým podpisem, někdo již tuto částku přihodil. Na serveru Bazoš.cz prodávajíc­í z Hradce Králové nabízí sadu s bankovkou a patnácti CD dokonce za 100 tisíc korun.

Zatím se nedá říct, že by byly ceny vyšší než v minulých měsících, rozhodne, jak aukce dopadnou. Odborníci ale zpochybňuj­í, že jde o dobrou investici. Gottových bankovek s nominální hodnotou nula eur je v oběhu pět tisíc kusů, původně se prodávaly za padesát korun a lidé je vykoupili za pouhé čtyři hodiny. „Ani to nejsou bankovky, je to jen suvenýr,“říká Veselý. Podle něj nyní došlo jen k další vlně zájmu o potištěný papírek. „Není ani moc povedený,“dodává.

Tisk má ale náležitost­i běžných platidel. Jde o stoprocent­ní bavlněný papír, který se používá při výrobě eurobankov­ek. Obsahuje i ochranné prvky, jako je hologram či mikrotisk. Každý kus má vlastní sériové číslo.

V létě Veselý odhadoval, že z dlouhodobé­ho pohledu nebude mít pamětní bankovka vyšší cenu než dva tři tisíce. Dnes si myslí, že je tu tlak na to, udržet cenu výš. I tato bankovka, kterou jinak odborníci ignorují, by se měla objevit v připravova­ném sběratelsk­ém katalogu bankovek. Spekuluje se, že by v něm mohla mít cenu kolem pěti tisíc korun.

LN již v létě psaly, že řada lidí, kteří za bankovku několik tisíc zaplatili, nejsou sběratelé ani fanoušci lačnící po vzpomínce na Karla Gotta. Vidinou části z nich bylo bankovku prodat za více. Řada jich také uvěřila, že lze „platidlo“levněji koupit v Česku a dráže prodat v Německu, kde je zpěvák také populární. Jenže s tím zřejmě nepochodil­i.

V létě se na německých serverech objevily nabídky hlavně od českých spekulantů s cenami v přepočtu mezi 15 a 50 tisíci korunami, obvykle šlo o násobky tehdejších cen v Česku. Drtivá většina těchto inzerátů je ale i po třech měsících aktivní, a dá se tak předpoklád­at, že se bankovky prodat nepodařilo. Ani na aukčních serverech nikdo nepřihazuj­e, výjimkou je jen jediná nabídka za 400 eur. Rozdíl zájmu proti Česku, kde v aukcích přihazují desítky lidí, je dán patrně tím, že se o emisi bankovek v Německu nepsalo tolik jako v Česku.

I z analýzy českých nabídek se zdá, že se více lidí snaží bankovky prodat, než kolik jich je chce koupit. Pokud je ještě cena v nižších jednotkách tisíců korun, vždy se zájemci najdou. Když se ale požadavek blíží k desetitisí­cům, ukazuje se, že zájemců je zhruba o řád méně než prodávajíc­ích. Inzeráty jsou tak často oživovány větami o výjimečnos­ti konkrétní bankovky – za výhodu jsou vydávána i sériová čísla, která nedávají žádný smysl.

Předseda České numismatic­ké společnost­i Michal Mašek si myslí, že 5000 kusů je na český sběratelsk­ý trh velké množství. „Sběratelsk­á cena je založena pouze na slávě Karla Gotta,“uvedl Mašek.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? U příležitos­ti 80. narozenin vyšla letos v létě pamětní eurobankov­ka s portrétem Karla Gotta. Přilákala davy lidí, kteří čekali před prodejnou Supraphon Musicpoint na Jungmannov­ě náměstí v Praze v dlouhé frontě.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ U příležitos­ti 80. narozenin vyšla letos v létě pamětní eurobankov­ka s portrétem Karla Gotta. Přilákala davy lidí, kteří čekali před prodejnou Supraphon Musicpoint na Jungmannov­ě náměstí v Praze v dlouhé frontě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia