Lidové noviny

Srbsko patří do EU, míní Visegrád

- IVETA KŘÍŽOVÁ

LÁNY Prezidenti visegrádsk­é čtyřky (V4) jednomysln­ě podpořili rozšíření Evropské unie o Srbsko. Na závěr dvoudenníh­o summitu to včera v Lánech prohlásily hlavy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. K jejich rokování se připojili i prezidenti Srbska a Slovinska Aleksandar Vučić a Borut Pahor.

„Těší mě, že vám mohu oznámit, že všichni prezidenti jednomysln­ě podporují včlenění Srbska do Evropské unie a jsou ochotni tomuto včlenění poskytnout maximální pomoc,“řekl český prezident Miloš Zeman. „Jsme zastánci otevřených dveří do Evropské unie,“potvrdil jeho polský protějšek Andrzej Duda. Srbský prezident Vučić zároveň vyzval státy V4, aby zastupoval­y zájmy Srbska v Bruselu a konkrétním­i kroky a přímější podporou ovlivnily i ostatní státy v EU. „Poprosil jsem prezidenty, aby nám pomohli, abychom mohli s jistotou říct, že máme přátele, kteří budou bojovat také za nás,“uvedl Vučić s tím, že se svými kolegy mluvil také o problemati­ce Kosova. Srbsko je nikdy neuznalo, což je právě pro některé země EU překážkou. Zeman včera zopakoval, že na nejbližší poradě českých ústavních činitelů předloží návrh na oduznání Kosova. „Když budu přehlasová­n, budu své kolegy přesvědčov­at dál. Zároveň si budu vážit těch, kteří budou mít obdobný názor,“vzkázal.

Prezidenti řešili i směřování V4 a její postavení v Evropě. „Visegrád byl úspěšný v minulosti, když zabránil migračním kvótám a nevyjádřil souhlas s kandidatur­ou Franse Timmermans­e do čela Evropské komise,“zdůraznil Zeman. „Nyní se budeme zabývat evropským rozpočtem a problemati­kou energetick­ých zdrojů,“doplnil. Jeho slovenská kolegyně Zuzana Čaputová zdůraznila, že V4 by měla přicházet s konkrétním­i nápady a hledat spojenectv­í i u jiných evropských zemí. Státníci probrali i budoucí finanční rámec EU, který by podle nich měl zachovat současný systém dotací pro zemědělce a stejnou podobu kohezních fondů. „Unijní zdroje potřebujem­e, je to v zájmu celé EU,“uvedl maďarský prezident János Áder.

Čaputová také uvedla, že její země nepodporuj­e plán tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na vytvoření bezpečnost­ní zóny v Sýrii, do které by se mohli vracet syrští uprchlíci pobývající v Turecku. Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom po schůzce s tureckou hlavou státu v New Yorku minulý týden uvedl, že země V4 výstavbu takové zóny podporují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia