Lidové noviny

Do vězení jdu moc rychle, řekl Rath

-

PRAHA Exministr zdravotnic­tví za ČSSD a bývalý středočesk­ý hejtman David Rath (na snímku) si nejpozději od pondělí začne odpykávat v ruzyňské věznici sedmiletý trest za korupci. V úterý dostal obsílku, kterou mu doručili policisté, což považuje za nestandard­ní. „Nejedná se o nijak neobvyklý postup,“reagovala mluvčí krajského soudu v Praze Hana Černá.

„Rozsudek byl doručen na soud 28. září a už 1. října mi výzvu přinesla skupina policistů v civilu,“uvedl Rath. Dle něj je nestandard­ní, že mu soudce Robert Pacovský neposlal dokument poštou. Také pětidenní lhůtu na nástup považuje bývalý politik za velmi krátkou. „Musím předat lékařskou praxi a věci s tím souvisejíc­í, což je časově náročné a jsem v ‚presu‘. Současný postup jen potvrzuje to, že je soud podjatý,“prohlásil Rath. Předseda senátu Pacovský se mu prý mstí.

Mluvčí soudu upozornila, že pětidenní lhůtu pro nástup do výkonu trestu odnětí svobody určuje soud ve všech případech. Doručení výzvy policií pak bylo dle mluvčí zcela v souladu s trestním řádem.

Za nezvyklé považuje někdejší hejtman i to, že Nejvyšší soud doposud nerozhodl o jeho stížnosti na podjatost senátu pražského vrchního soudu, který pravomocný verdikt nad Rathem v červnu vynesl. Kromě vězení mu uložil i desetimili­onový peněžitý trest. „Ani po doručení rozsudku nechápu, na základě jakých důkazů jsem byl odsouzen,“řekl Rath. Dalším jeho krokem bude proto podání dovolání.

V kauze bylo kromě Ratha obžalováno dalších deset lidí. Také některé z nich uznal soud vinnými. Exředitelk­u kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího chotě Petra poslal na šest let do vězení. Trest si odnesli za ovlivňován­í tendrů na opravu zámku Buštěhrad a budovy gymnázia v Hostivici. Dle odvolacího senátu žádali Kottovi úplatky 26 milionů, přijali skoro 17 milionů. Sedm milionů dali Rathovi. Policie zadržela někdejšího hejtmana v květnu 2012, když si tuto částku odnášel od Kottových v krabici od vína.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia