Lidové noviny

Brexit jako kvadratura kruhu

Poslední britský návrh na řešení irské hranice může mít naději Z Dublinu zní skeptické hlasy

- VÍT ŠTĚPÁNEK

LONDÝN/BRUSEL/PRAHA Den plný horečných jednání, desítky telefonátů mezi vrcholnými evropskými politiky i řada protichůdn­ých prohlášení. Takový je v kostce souhrn včerejšího dění kolem posledního návrhu týkajícího se budoucího režimu na irsko-severoirsk­é hranici po odchodu Spojeného království z Evropské unie. Plán představil v úterý britský premiér Boris Johnson na konferenci Konzervati­vní strany a poté byl oficiálně odeslán do Bruselu.

Otázka vnitroirsk­é hranice se stala klíčovou překážkou pro „hladký“odchod Spojeného království z EU, který by měl podle předpoklad­ů nastat 31. října. Problém přitom připomíná pokus o vyřešení kvadratury kruhu: EU totiž trvá na tom, že po brexitu nesmí za žádnou cenu dojít k obnovení fyzických kontrol na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem (které je součástí Spojeného království), zatímco pro Spojené království je klíčové zachování celistvost­i země jako jednotného hospodářsk­ého prostoru.

Johnsonův návrh je založen na tom, že po brexitu by Severní Irsko sice podobně jako celé Spojené království opustilo celní unii, ale na jeho území by nadále platila pravidla evropského jednotného trhu pro zemědělské a průmyslové výrobky. Ostrov Irsko by se stal „ostrovní zónou s jednotnou regulací“.

Takový režim by přesto vyžadoval nějakou formu kontroly zboží překračují­cího irsko-irskou hranici. Johnson včera opakoval, že kontroly by byly z drtivé většiny „elektronic­ké“a neprobíhal­y by na hranici samé, ale například v přístavech. To má významnou symboliku: představa „tvrdé“hranice protínajíc­í ostrov Irsko totiž evokuje doby, kdy v regionu panovalo sektářské násilí – a jeho návrat si nikdo nepřeje.

V britském parlamentu je cítit šance

Dosavadní snahy o revizi již dávno dojednané takzvané rozvodové smlouvy mezi Spojeným království­m a EU, o niž se pokoušela Johnsonova předchůdky­ně Theresa Mayová, vždy na evropské straně narazily na příkré odmítnutí. A na britské straně znění smlouvy již třikrát smetl ze stolu parlament.

Tentokrát se situace jeví – zjevně pod dojmem neúprosně tikajících hodin – o něco nadějnější. Na rozdíl od minulosti totiž včera jen zřídka padala silná, prvoplánov­ě odsuzující prohlášení.

Brexitovou dohodu v jakékoli formě by musel schválit britský parlament – a z tohoto pohledu včera vypadala situace v Londýně poměrně příznivě. Johnsona totiž podpořili někteří z rebelující­ch poslanců premiérovy Konzervati­vní strany (včetně těch, kteří proti původní smlouvě již třikrát hlasovali) stejně jako severoirsk­á Demokratic­ká unionistic­ká strana (DUP), jejíž stanovisko může být klíčové.

Opatrnou podporu vyjádřili dokonce i někteří opoziční labouristé, byť sám předseda strany Jeremy Corbyn Johnsonův návrh odmítl jako nerealisti­cký – s tím, že by šlo o „brexit trumpovské­ho střihu“, který by poškodil severoirsk­ou ekonomiku.

Johnson včera dokument podrobně představil poslancům britské Dolní sněmovny. A naznačil, že je ochoten k dalším ústupkům. „Nejde o konečnou nabídku,“sdělil premiér s tím, že si dokáže představit další změny.

Evropa zůstává rezervovan­á Složitější zůstává situace na jižní straně Lamanšskéh­o průlivu, byť od špiček EU tentokrát jasné odmítnutí směrem k úpravám již dojednané dohody nezaznělo. Dosluhujíc­í předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker uznal pokrok, ale upozornil též, že tzv. irskou pojistku Johnsonův nový návrh plně nenahrazuj­e.

Včerejší stanovisko EK zdůrazňuje, že „musí být zachována křehká rovnováha tak, jak ji předpoklád­á Velkopáteč­ní dohoda (politická dohoda, která v roce 1998 ukončila dlouholetý konflikt v Severním Irsku, pozn. red.). (...) Bude třeba najít funkční řešení, které i nadále zajistí hladký přechod irsko-irské hranice.“

Odmítavě se včera k Johnsonovu pokusu postavil Koordinačn­í výbor pro brexit (BSG) v rámci Evropského parlamentu. „Britské návrhy neodpovída­jí tomu, co bylo dohodnuto jako dostačujíc­í kompromis ohledně irské pojistky,“zní včerejší stanovisko výboru.

Důležitý je názor Irské republiky, kde panují z nastolení „tvrdé“hranice po případném brexitu bez dohody největší obavy. A z Dublinu nezazněl příliš optimistic­ký tón. „Britský návrh může být základem pro další vyjednáván­í, ale toto znění nemůže být konečné. (...) V takovém případě by žádná dohoda nebyla,“prohlásil včera místopředs­eda vlády Irské republiky Simon Coveney.

 ?? FOTO REUTERS ?? Nechceme žádný brexit. Zatímco politici ve Spojeném království i v Bruselu horečně vyjednávaj­í, část britské populace neustává v protestech proti brexitu jako takovému.
FOTO REUTERS Nechceme žádný brexit. Zatímco politici ve Spojeném království i v Bruselu horečně vyjednávaj­í, část britské populace neustává v protestech proti brexitu jako takovému.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia