Lidové noviny

„Sjednocení nepřineslo jen klady“

- VÍT ŠTĚPÁNEK

KIEL/PRAHA 29. výročí znovusjedn­ocení Německa si včera německé politické špičky připomněly v baltském přístavu Kiel – symbolicky nepříliš daleko od míst, kudy do roku 1989 probíhala ostře střežená německo-německá hranice.

Projev kancléřky Angely Merkelové (CDU) se z nemalé části obracel na obyvatele bývalé Německé demokratic­ké republiky (NDR), z nichž někteří mohou mít dnes pocit, že očekávání z roku 1990 nebyla naplněna.

„Od sjednocení jsme dosáhli velmi mnoho (...) rozumím však také těm, kterým náhlá otevřenost nahnala strach,“řekla kancléřka s tím, že „německá jednota není pro mnoho obyvatel v nových spolkových zemích jen pozitivní zkušeností.“

Merkelová tím narážela na fakt, že životní úroveň na východě Německa zůstává v průměru i po 29 letech nižší než na západě. Mnoho východoněm­eckých oblastí také trpí prudkým úbytkem obyvatel, z nichž se mnozí odstěhoval­i na bohatší západ.

Žádný Obrat číslo 2

Aktuální politiky se ve svém projevu dotkl šlesvicko-holštýnský premiér a zároveň předseda federální Spolkové rady Daniel Günther (CDU). „Lidé v NDR byli velmi odvážní, když vyšli do ulic a vydláždili cestu k německé jednotě. (...) Je výsměchem statečnost­i těchto lidí, když nyní někteří politici hovoří o potřebě Obratu č. 2 ( Wende 2.0),“řekl Günther. Jeho projev byl narážkou na heslo protimigra­ční Alternativ­y pro Německo (AfD), která před posledními volbami použila výraz Wende 2.0 v parafrázi na slovo Wende (česky „obrat“) asociované s událostmi let 1989/1990.

Sjednocení Německa (formálně připojení NDR ke Spolkové republice Německo) bylo završeno 3. října 1990 po sérii jednání s velmocemi včetně Sovětského svazu. Součástí ujednání byla i garance východní hranice s Polskem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia