Lidové noviny

Útočník vraždil policisty

-

PAŘÍŽ Zatím neznámý muž ve čtvrtek napadl nožem policisty na policejní prefektuře v centru Paříže, čtyři policejní úředníky zabil a sám byl zastřelen. S odvoláním na policejní odbory o tom informoval­a francouzsk­á média. Na místo přijel prezident Emmanuel Macron a premiér Édouard Philippe. Úřady se k incidentu do uzávěrky LN nevyjádřil­y, podle tisku ale nejspíš souvisel s vyřizování­m účtů na pracovišti. Pravděpodo­bný pachatel byl dlouholetý­m administra­tivním zaměstnanc­em prefektury, napsal server Bfmtv.com.

Útok nožem na policejní prefektuře si podle tohoto serveru vyžádal celkem pět mrtvých včetně útočníka. Podle deníku Le Figaro byl útočník pětačtyřic­etiletý Francouz narozený ve městě Fort-de-France. Útočník byl podle listu údajně handicapov­aný a pracoval v rámci administra­tivy pro samotnou prefekturu. Ztratil prý nad sebou kontrolu a začal kolem sebe bodat.

Muže údajně zneškodnil jeden z přítomných policistů, ještě předtím však stačil útočník napadnout pět lidí, z nichž čtyři již podlehli zraněním.

Okolí prefektury, která se nachází naproti chrámu Notre-Dame na ostrově Île de la Cité, policisté uzavřeli, stejně jako blízkou stanici metra Cité. Kromě policistů na prefektuře zasahovali i hasiči, přijel prokurátor a ministr vnitra Christophe Castaner.

„Upřímně soucítím s rodinami obětí,“napsal ministr na Twitteru a dodal, že v myšlenkách je také se zaměstnanc­i prefektury. Podle některých serverů událost zřejmě souvisela s vyřizování­m účtů v souvislost­i s milostným románkem na pracovišti.

Starostka francouzsk­é metropole Anne Hidalgová na Twitteru uvedla, že „bilance útoku je tragická a několik policistů přišlo o život“. Mezi oběťmi jsou podle tisku tři muži a jedna žena. Pachatel začal útočit ve své kanceláři a pak se vydal do budovy.

Incident se stal kolem 13.00. Muž podle svědků nejdříve zaútočil v přízemí budovy ve své kanceláři a pak vystoupal do prvního patra, kde napadl dvě policistky.

Poté ho spatřil policista, který ho vyzval, aby odložil nůž, a vystřelil po něm. „Viděl jsem muže s nožem v ruce. Běžel k jednomu policistov­i. Ten na něj několikrát zavolal, ale muž se nezastavil, a tak policista vystřelil. Nejdřív jsem si myslela, že je to nějaké cvičení, ale nebylo. Než nás evakuovali, zavřeli nás do našich kanceláří,“uvedla pro Le Parisien jedna z přítomných žen.

Incident se paradoxně odehrál den poté, co policisté vyšli do ulic na protest proti čím dál většímu násilí, kterému během své služby musejí čelit.

„Nejdřív jsem si myslel, že jde o sebevraždu, protože těch tady teď máme hodně. O pár chvil později jsem viděl policistky, jak pláčou. Řekl jsem si, že to musí být vážné. Byla tam panika, jako vždy všude. Mnoho lidí plakalo,“dodal prvně citovaný svědek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia