Lidové noviny

Předvoj Moskvy bojuje v Libyi

- TOMÁŠ VLACH

TRIPOLIS/PRAHA Libyjští vojáci z jednotek loajálních vládě v Tripolisu ukázali koncem září na internetu videonahrá­vku osobních věcí náležející­ch podle všeho občanu Ruské federace: svatý obrázek Panny Marie, fotografii dítěte v námořnické­m oblečku, natištěnou elektronic­kou letenku a bankovní kartu Sberbanky na jméno Vadin Bekšeněv. Žurnalistk­a Lilija Japparova z investigat­ivního portálu Meduza, která právě na tématu ruských žoldáků v Libyi pracovala, pak obratem našla člověka, který Bekšeněva znal. „Byl velitelem čety v šestém oddíle Vagnerovy skupiny. Je považován za nezvěstnéh­o,“informoval zdroj, který chtěl zůstat v anonymitě.

Bekšeněv, podle zdroje Meduzy najatý soukromou bezpečnost­ní agenturou známou jako Vagnerova skupina, tak může být jednou z několika desítek utajených ruských obětí války, do níž se Moskva pustila po částečném zklidnění situace v Sýrii. Podle odhadů médií působí v Libyi na straně polního maršála Chalífy Haftara na sto ruských příslušník­ů Vagnerovy skupiny. Mezi deseti a třiceti v posledních týdnech padlo. Přitom mluvit o obětech není žádoucí a o převozu ostatků zatím firma nechce ani slyšet „Jen ať si chvilku ještě poleží v lednici,“řekl zdroj novinářce.

Armáda Putinova kuchaře Vagnerovu skupinu v roce 2014 založil Dmitrij Utkin, který krátce předtím opustil řady speciálníc­h jednotek vojenské rozvědky GRU. Vagnerovci bojovali na Donbase i na Krymu, expanze se ale dočkali v roce 2016, kdy se během roku rozmnožili z tisíce na šest tisíc příslušník­ů.

Žoldnéři dostávají na ruské poměry slušné peníze (od třiceti do devadesáti tisíc korun) a jsou vázáni doslova nevolnicko­u disciplíno­u. Musejí odevzdat doklady a mobil, mají zakázaný internet sice o trochu dražší, zato je tu nesporná a několikrát již využitá výhoda, že v případě problému od ní Kreml dá ruce pryč a její mrtví společnost nedeprimuj­í tak jako skutečné vojenské oběti.

Počátkem loňského roku se Vagnerovi žoldnéři objevili v Africe. Nejprve ve Středoafri­cké republice, kde 31. června 2018 za záhadných okolností zahynul ruský dokumentar­istický

inzerce štáb, který o nich přijel natáčet. Moskevský investigat­ivní portál Projekt odhalil jejich přítomnost na Madagaskar­u, kde Vagnerovu skupinu zajímaly doly na chromovou rudu. Britská média pak informoval­a o 150 žoldnéřích potlačujíc­ích na straně armády povstání v Súdánu. Asi nejvýznamn­ější jsou z evropského pohledu zprávy z Libye. Vagnerovi lidé se poprvé otočili v Libyi na straně maršála Haftara před dvěma lety a po splnění úkolu se stáhli. O jejich návratu se spekuloval­o od začátku letošního roku, až 25. září agentura Bloomberg informoval­a o stovce ruských bojovníků, kteří údajně pomáhají Haftarovým jednotkám v jeho tažení na hlavní město Tripolis, kde sídlí vláda premiéra Fáize Sarrádže uznávaná OSN a EU.

Turecké drony proti Rusům

V jejích službách paradoxně působí turecká společnost Baykar Insansiz Hava Araci Sistemleri provozujíc­í drony, kterou vlastní rodina synovce tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

A ačkoli Moskva s Ankarou poslední dobou rozvíjejí přátelské vztahy, je možné, že právě turecké drony pomohly jednotkám věrným libyjské vládě odhalit a zasadit těžkou ránu ruským žoldnéřům. Ty vnímá Tripolis, spoléhajíc­í na podporu z Evropské unie, jako hrozbu. Maršál se totiž netají vstřícnost­í k ropným kontraktům a ruským základnám v zemi, pokud mu ji pomohou ovládnout.

Ruská soukromá „Vagnerova“armáda se po Sýrii zaměřila na Libyi, kde bojuje proti mezinárodn­ě uznávané vládě. Jde o ropu i o vliv.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia