Lidové noviny

Klaunův monstrózní pád

Slavný komiksový padouch Joker dostává v psychologi­ckém thrilleru Todda Phillipse podobu štvance stíhaného duševní poruchou a krutostí okolí.

- MARCEL KABÁT

ivot přináší rozličná překvapení: při sledování Pařby na třetí z roku 2013, utrápeného závěru nadějně začaté komediální trilogie, asi málokoho napadlo, že jeho tvůrci Craig Mazin a Todd Philips za šest let, každý po svém, ohromí svět vybroušený­mi studiemi tísnivých případů lidského neštěstí. Craig Mazin vytvořil sérii Černobyl, která před nedávnem zvítězila v cenách Emmy, a Todd Philips dobyl festival v Benátkách s atypickou komiksovou variací Joker, jež nyní vstoupila do kin.

Muž, jenž se má v příběhu zasazeném na počátek 80. let minulého století v děsivého Jokera proměnit, budí dlouho zejména soucit: jmenuje se Arthur Fleck, žije s matkou, nechává se zaměstnáva­t agenturou jakožto klaun (spíš ovšem třeba živý poutač před obchodem) a sní o tom, že prorazí coby stand-up komik.

Především však trpí vyčerpávaj­ící duševní poruchou a v důsledku dávného poškození mozku propadá ve stresu nezvladate­lným záchvatům zdánlivého smíchu. To mu přináší četná nedorozumě­ní a konflikty a jeho už tak křehká osobnost je vystavován­a dalším a dalším traumatům. Přesto, že jej matka oslovuje Happy, nevzpomíná si, že by se někdy v životě cítil šťastný. To se stane snad až tehdy, když si jej v publiku populární televizní talk show všimne hvězda večera Murray Franklin a pozve jej na pódium. Smích, který při tom Arthur sklízí, však stejně není toho druhu, jaký by si přál.

Pistole u hlavy

Že se jeho bezmoc může rázem proměnit v opak, pokud bude v ruce držet zbraň, si Arthur uvědomí při náhodném konfliktu. A jelikož oběťmi jsou dobře situovaní mladí zaměstnanc­i korporace Thomase Waynea (tatínka budoucího Batmana), stane se z Arthurova činu i politická záležitost: mstitel v masce klauna se záhy stane pro veřejnost hrdinou a kultovní postavou rychle se šířícího hnutí. To ovšem Arthura zase tak moc nezajímá, touží totiž výhradně po osobním zadostiuči­nění. Bolestný princip stand-up komedie, totiž proměnit prožívané ústrky v legraci, uplatní svým vlastním, monstrózně vyšinutým způsobem.

Uchopením svého hrdiny i celkovou náladou se Philipsův Joker hlásí k portrétům revoltujíc­ích podivínů, jaké v 70. a 80. letech vykreslil především Martin Scorsese, ale můžeme sem započítat i Formanův Přelet nad kukaččím hnízdem nebo třeba Carrie Briana De Palmy. Scorsese se zprvu na vzniku Jokera dokonce producents­ky podílel; nejzřeteln­ějším pojítkem s jeho filmy je ovšem herecká účast Roberta DeNira, který tu ve zdařilém comebacku navázal na roli Ruperta Pupkina ze satiry Král komedie z roku 1982. Z tohoto snímku převzal Joker ústřední motiv outsidera, který se snaží proniknout mezi elitu showbyznys­u. Tentokrát však De Niro, někdejší představit­el úporného snaživce (jemuž se ale nakonec dostane satisfakce), hraje svůj tehdejší protějšek – etablovano­u hvězdu talk show. De Niro je pochopitel­ně též tváří ještě slavnějšíh­o (a rozhodně silnějšího) Scorseseho dramatu Taxikář z roku 1976. K tomu Phillipsův Joker odkazuje nejen gestem pomyslné pistole u hlavy, jímž tehdy Travis Bickle zakončil svou krvavou misi, ale zejména všudypříto­mnou tísnivou atmosférou nehostinné­ho prostředí moderního velkoměsta, která hrdinu formuje.

Nerušte sociální služby Arthurův propad do vražedného šílenství je nezadržite­lný proces, ze kterého není jak vystoupit – a významnou roli v tom hraje skutečnost, že rozpočtové škrty paralyzova­ly sociální služby a psychicky nemocný nešťastník se nemá komu svěřovat, ani kde brát léky. Sociální a politický komentář k povedným filmům z batmanovsk­é mytologie neodmyslit­elně patří a Joker (byť se v něm Batman vůbec neobjeví a Bruce Wayne je teprve malý kluk) v tom není výjimkou. Tady je Phillipsův snímek ostatně „nejkomikso­vější“, co se týče přímočaros­ti a názornosti. Arogance elit, které ohrnují nos nad těmi „méně šťastnými“, je patřičně pobuřující a odsouzeníh­odná. Na druhé straně příběh nešetří ani protestní hnutí, které si do čela staví duševně hendikepov­aného člověka a nechává se ovládnout militantní lúzou.

Jádrem snímku je však osobní tragédie titulní postavy, která je podána vskutku hypnotický­m způsobem. Joaquin Phoenix svého zmučeného hrdinu vybavil chlapeckou naivitou a zranitelno­stí, kterou postupně překrývá temná zášť, až se Arthurova osobnost definitivn­ě promění ve zvráceného Jokera. Z nutkavého smíchu, který svému nositeli způsobuje nešťěstí, vyzařuje hluboká, nesnesitel­ná bolest.

Tím nejdráždiv­ějším je na Jokerovi nezřetelná hranice, po kterou je možné s hrdinou jít a ještě mu fandit. Diváci se tak nepochybně mohou dozvědět něco nejen o komiksovém podivínovi s poraněnou duší, ale především o sobě.

Joker

USA, Kanada 2019 Režie: Todd Phillips Premiéra 3. 10.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia