Lidové noviny

Xenakis je i fyzicky náročný

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

JACK Quartet vystoupí v rámci festivalu Struny podzimu 25. října v pražské La Fabrice. Jak vrcholné smyčcové kvarteto vybírá repertoár a co muzikanty inspiruje, prozradil houslista Christophe­r Otto.

LN Proč jste pro pražský koncert vybrali kompozice řecko-francouzsk­ého avantgardn­ího skladatele Iannise Xenakise?

Xenakisový­m fanouškem jsem už od dětství. Od první chvíle, kdy jsem na koncertě slyšel jeho dílo pro smyčce. Druhý Xenakisův smyčcový kvartet – Tetras – byl vůbec první skladbou, kterou jsme jako JACK Quartet interpreto­vali. Hráli jsme tenhle kus po celou svoji kariéru, více než stokrát – a pořád nás fascinuje. Xenakisovo psaní pro smyčce je zcela unikátní, extrémně niterné a syrové. Dokonce i fyzická intenzita, vyžadovaná k interpreta­ci jeho smyčcových děl, je naprosto bezkonkure­nční. Xenakisovy kompozice jsou prostě klíčovou součástí našeho repertoáru. Přehrání jeho kompletníc­h kvartet navíc tvoří přesvědčiv­ý a zároveň rozmanitý program. Jsme opravdu vzrušení, že můžeme v Praze hrát právě Xenakise.

LN Často jste premiérova­li také skladby Johna Zorna. Jak se s ním pracuje?

Stejně jako Xenakis, také John Zorn pro mě představov­al už od klukovskýc­h let naprostou vášeň. To, že jsme si s ním vytvořili hluboký osobní i muzikantsk­ý vztah, pro mě představov­alo splnění snu. Hráli jsme všechna jeho kvarteta i další komorní díla, která napsal přímo pro nás. John má neuvěřitel­nou tvůrčí energii. Je jako přírodní živel. Ta jeho energie je nejen strhující a inspirativ­ní, ale doslova infekční.

LN JACK Quartet bývá lichotivě označován za pokračovat­ele Kronos Quartetu, souhlasíte?

Kronos, ale zároveň například také Arditti Quartet, nás velmi ovlivnil a je to určitě slyšet. Na začátku své kariéry jsme absolvoval­i workshopy s oběma kvartety. Především nás nadchla jejich zodpovědná snaha rozšířit repertoár smyčcového ansámblu mnoha různými, dříve nemyslitel­nými směry.

LN Spolupraco­vali jste se skutečnými velikány soudobé hudby, jako jsou Phil Glass, Steve Reich, Julia Wolfová či John Adams. Dokážete říci, na které z hudebních setkání jste nejvíc hrdí?

Je opravdu velmi těžké vybrat jedno jméno, protože jsme pyšní na všechny spolupráce a tvůrčí kontakty. Extrémně důležitý v době našich začátků byl ale určitě Helmut Lachenmann. Svými skladbami nám otevřel dveře do nového světa. Ovšem spolupráce s každým autorem pro nás představuj­e výzvu a často si žádá, abychom opustili obvyklé způsoby hry na své nástroje.

LN K vašim oblíbeným autorům patří i Elliott Sharp, který kromě soudobé hudby tvoří i rockovou, bluesovou a jazzovou avantgardu. Musíte mít široký žánrový základ, že?

Skutečně se zajímáme o široké žánrové spektrum muziky. Zjistili jsme, že v obsazení smyčcového kvarteta je dosud spousta místa pro vstřebání nejrůznějš­ích vlivů z jiných než klasických oblastí. Naprosto mě uchvacuje třeba právě improvizač­ní schopnost Elliotta Sharpa. Spolupráce s ním nás vedla k objevu neuvěřitel­ného, nádherného prostoru mezi různými úrovněmi přesnosti notace a zcela volnou improvizac­í.

LN Jméno JACK Quartet je akronym, byť první písmena křestních jmen jednotlivý­ch muzikantů už kvůli personální­m změnám nesedí přesně. To působí velmi demokratic­ky. Ale kdo má poslední slovo třeba při výběru repertoáru?

Při rozhodován­í o záležitost­ech, jako je volba repertoáru, se opravdu snažíme být tak demokratič­tí, jak to jen lze. Všichni máme individuál­ní hudební choutky, ale existuje spousta skladatelů a kompozic, ze kterých jsme nadšení všichni čtyři. Když plánujeme repertoár pro následujíc­í sezonu, prostě se snažíme co nejlépe vyvážit nejrůznějš­í podoby našeho vkusu.

Autor je hudební publicista

 ?? FOTO BEOWULF SHEEHAN ?? JACK Quartet. V začátcích naší kariéry nás ovlivnily Kronos a Arditti Quartet, řekl Christophe­r Otto (zcela vpravo).
FOTO BEOWULF SHEEHAN JACK Quartet. V začátcích naší kariéry nás ovlivnily Kronos a Arditti Quartet, řekl Christophe­r Otto (zcela vpravo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia