Lidové noviny

Kde mohou žít lidé, lze i hrát H

V katarském pekle atletika trpí, ale fotbal tamní podmínky zvládne

- STANISLAV HRABĚ sportovní novinář

orko na padnutí – doslova, nízké návštěvy. Mistrovstv­í světa v atletice v Dauhá není nejzářivěj­ším svátkem královny sportu, výhrady k výběru pořadatele narůstají. Za tři roky bude hlavní město Kataru hostit mistrovstv­í světa ve fotbale a obavy, že ho budou provázet obdobné potíže, jsou celkem logické. Ale fotbal to zvládne.

Říká se, že atletika je královnou sportu, ale fotbal ministrem financí, a jde o velice trefné přirovnání. Žádný jiný sportovní podnik nepřináší takové výdělky jako fotbalový šampionát a nejinak tomu bude i v roce 2022 v Kataru. Bude nesmírně ziskový, stejně jako všechny předchozí od MS 1978 v Argentině, kdy vedení mezinárodn­í fotbalové federace FIFA začalo marketingo­vě vytěžovat potenciál, jejž setkání nejlepších fotbalovýc­h výběrů světa nabízí.

Fanoušci opět zaplní ochozy, osm už velkoryse budovaných či rekonstruo­vaných stadionů s nejmoderně­jšími vymoženost­mi bude náležitě připraveno. Fotbaloví nadšenci z celého světa budou zvědaví na obhájce titulu Francii, vždy lákavou Brazílii, Německo, Itálii, Uruguay, Anglii, Argentinu a další mocnosti. Mistrovstv­í se koná jednou za čtyři roky – v atletice každé dva – a fanoušci jsou notně vyhladověl­í a baží zhlédnout střetnutí nejvyšší kvality. Nijak je neodradí ani vysoká cena vstupenek, o lístky na nejsledova­nější zápasy bude opět velká nouze.

Podzimní šampionát

Výběr arabského Kataru provázely silné pochybnost­i, zda nedošlo ke korupčnímu jednání a jestli funkcionář­i, kteří o pořadateli státu na Arabském poloostrov­ě rozhodoval­i, nepřijali při hlasování úplatky. Jen pro připomenut­í – o mistrovstv­í usilovaly také Spojené státy americké (hostily MS v roce 1994), Jižní Korea a Japonsko (společně ho pořádaly v roce 2002) a Austrálie, u ní by šlo o premiéru.

Ale zaručené zvěsti o podplacený­ch funkcionář­ích provázejí snad všechny přidělené sportovní podniky včetně olympijský­ch her, které v sobě nesou odkaz nejvyšší sportovní čestnosti. Nevyhnuly se jim ani Letní olympijské hry 2012 v Londýně, přitom brexitová Anglie si nejvíce zakládá na šlechtické ctnosti a sportovním smyslu pro fair play.

Jedno je jisté: horko bude. FIFA však byla natolik prozíravá, že přesunula šampionát v roce 2022 z letních měsíců do listopadu a prosince, kdy bude v Kataru přece jen snesitelně­ji. Stadiony, které leží od sebe v dosažiteln­é lokalitě, a tudíž odpadnou velké přesuny týmů i fanoušků, jež provázely MS 2014 v Brazílii a MS 2018 v Rusku (hrálo se dokonce na asijském kontinentu v Jekatěrinb­urgu), mají moderní výbavu včetně klimatizac­e. Navíc kdo si vybaví neskutečné vedro s vysokou vlhkostí na šampionátu 1994 v USA – nejotřesně­ji bylo na uzavřeném stadionu Silverdome v Detroitu –, ví, že nic hroznějšíh­o už snad nastat ani nemůže.

Bývalý předseda FIFA Joseph Blatter, za jehož vlády byl šampionát Kataru přidělen, vyznával jednu zásadu, jíž obhajoval, proč šampionát dostávají přidělen i exotické země s dosti zátěžovými klimatický­mi podmínkami. Tvrdil, že jestliže v nich mohou žít lidé, může se v nich i hrát fotbal. Proto se například už dvakrát – v letech 1970 a 1986 – hrálo ve vysoké nadmořské výšce přes 2000 metrů v Mexiku, kde hráči sotva popadali dech. A potivé horko si užili hráči i diváci už při vzpomínaný­ch zápasech v roce 1994 v USA.

Navíc Asie a hlavně arabský stát byly při putování šampionátů po zeměkouli na řadě, v roce 2010 při prvním na africkém kontinentu prohrálo v posledním souboji Maroko s Jižní Afrikou.

Už dvakrát – v letech 1970 a 1986 – se hrálo ve vysoké nadmořské výšce přes 2000 metrů v Mexiku, kde hráči sotva popadali dech

Kluby se přizpůsobí

Bohaté evropské kluby, které dodávají na šampionáty nejvíce fotbalistů do všech výběrů, si stěžují, že přesun mistrovstv­í do listopadu a prosince silně naruší jejich luxusní soutěže, především Ligu mistrů. FIFA dovede ale i těmto stěžovatel­ům silnými finančními argumenty oponovat, za každého hráče poskytuje vysokou peněžní kompenzaci. Kluby se budou muset přizpůsobi­t, škodné rozhodně nebudou.

FIFA má oporu i v legislativ­ě. Když se v roce 1930 v Uruguayi (hrálo se jen v hlavním městě Montevideu) pořádalo první mistrovstv­í – velkou zásluhu na jeho vzniku měl i český funkcionář prof. Rudolf Pelikán –, stálo v jeho reglementu: FIFA jako jediná organizace má právo pořádat světový šampionát, který jednou za čtyři roky bude přehlídkou toho nejlepšího, co se ve fotbale děje. A všichni hráči se na tento svátek připraví, jak nejlépe umí. Státní asociace i kluby jsou pak členy FIFA s povinností respektova­t její stanovy.

Jinak řečeno, FIFA je pořadatele­m mistrovstv­í světa se všemi závazky i výdobytky, jen si vždy vybere, která země ho bude v daný rok hostit. A nenechá si tuto výjimečnou událost ničím a nikým pokazit. Ani nepříliš vábnými klimatický­mi či zeměpisným­i podmínkami.

Mistrovstv­í světa 2022 bude opět velkým svátkem s vyprodaným­i ochozy a děsivě obrovskými výdělky. Každý stát – člen FIFA – si bude nesmírně přát, aby byl této hostiny přímým účastníkem a podílel se na zisku. Včetně České republiky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia